Sunn kveldskos du kan nyte med god samvittighet

Bananis med sjokoladetrekk. Foto: Matprat.no
Fat med hjemmelaget grønnsakschips
Grønnsakschips. Foto: Matprat.no
Sprø kikerter i bakepapir formet som kjegler
Stekte og ristede kikerter. Foto: Matprat.no

Har du ofte lyst på noe godt når kvelden nærmer seg? Vi har samlet fem digge alternativer til sunn kveldskos som hjelper mot søtsuget.

Når kvelden nærmer seg er det mange som opplever at søtsuget melder seg. Da kan det være lurt å ha noen litt sunnere alternative i bakhånd – enten du har lyst på noe søtt eller salt.

Bananis med sjokoladetrekk

Hva med å bytte ut isen med frosne bananer på pinne, dyppet i sjokolade og ditt favorittstrø. I denne oppskriften blir det brukt mandelflak og kakestrø, men du kan fint bruke både hakkede pistasjnøtter, tørket jordbær eller noe annet godt du finner i skapet. Vil du gjøre den ekstra sunn kan du bruke en sukkerfri sjokolade.

4 porsjoner

  • 2 stk banan
  • 50 g mørk sjokolade, 70% kakao
  • 0,5 ss kokosfett (delfiafett)

Pynt

  • 2 ts mandelflak
  • 2 ts kakepynt

Slik gjør du

  1. Skrell banan og del dem i to. Tre halve bananer på ispinner av tre og legg dem på et ark bakepapir i fryseren. La dem stå i fryseren til de er frosne, ca 1-2 timer.
  2. Smelt sjokolade, og ha i kokosfett.
  3. Dypp bananer i sjokoladen og strø på hakkede mandler eller kakepynt.

Grønnsakschips

Grønnsakschips har blitt en favoritt hos mange, og det med god grunn! Den fargerike chipsen er både enkel å lage, sunn og smaker himmelsk. Gå for en variant med bare poteter eller gjør som oss og lag en porsjon med alle dine favorittgrønnsaker.

2 porsjoner

  • 1 stk potet
  • 1 stk gulrot
  • 1 stk pastinakk
  • 1 stk rødbete
  • 5 dl olje

Dilldipp

  • 4 ss lettrømme
  • 1 ss hakket frisk dill
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts grovkvernet pepper

Slik gjør du

  1. Vask grønnsaker, tørk godt og behold skallet på.
  2. Skjær grønnsaker i tynne skiver. Bruk gjerne mandolin, ostehøvel eller oppskjæringsmaskin for å få så tynne skiver som mulig. Tørk grønnsakene godt med papir (vann og olje er ingen god kombinasjon).
  3. Varm opp olje i en kjele til den er frityrvarm. Ha i noen få skiver potet av gangen og fritér dem i noen minutter til de blir gylne og sprø. Ta potetskivene ut av oljen med en hullsleiv og legg de på et tørkepapir. Dryss på litt salt.
  4. Fortsett slik med de andre grønnsakene.

Stekte og ristede kikerter

Hvem skulle trodd at kikerter kunne være så godt? Et pluss er at du selv kan bestemme om du vil ha søte, salte eller spicy kikerter. Følger du oppskriften under vil du få en spicy variant, men du kan selvfølgelig velge noe annet dersom du heller vil det.

Tips!

Fjern det tynne skallet som ligger rundt kikertene før du blander inn de ulike krydderne. Dette vil gjøre kikertene ekstra sprø! Skyll kikertene i vann og bruk deretter tørkepapir til å fjerne det ytterste skallet ved å gni forsiktig.

8 porsjoner

  • 2 boks hermetiske kikerter (eller tilsvarende utvannet og kokt)
  • 2 ss olivenolje
  • 2 båt knust hvitløk
  • 1 ss revet sitronskall
  • 1 ts tørket timian
  • 2 ts malt spisskummen
  • 0,5 ss paprikapulver
  • 1 ts kajennepepper
  • 0,5 ts malt pepper
  • 1 ts salt

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 175 °C.
  2. Ha kikertene i et dørslag og skyll dem godt. La dem renne godt av seg. Tørk dem med tørkepapir for å få vekk så mye fuktighet som mulig. Ha dem over i en bolle.
  3. Bland inn olivenolje, hvitløk, sitronskall, krydder og salt. Bland godt.
  4. Hell ertene ut på et bakepapirkledd stekebrett. Sett brettet midt i ovnen og stek i ca. 45 minutter, eller til kikertene er sprø og gyllenbrune. Bruk en stekespade og snu dem litt innimellom.
Yoghuris med bringebær lagt på et fat
Yoghurtis med bringebær. Foto: Matprat.no
Fat med frukt- og nøttekuler
Frukt- og nøttekuler. Foto: Matprat.no

Yoghurtis med bringebær

Ikke bare ser denne isen lekker ut, den er også supergod! Isen passer perfekt som kveldssnacks, eller som et lite mellommåltid for deg med dårlig tid. Siden isen kun består av gresk yoghurt, fryste bringebær og litt honning, er den kjapp å lage og et fint alternativ til de minste også.

Oppskrift

  • 0,5 l gresk yoghurt
  • 1 dl flytende honning
  • 2 ts vaniljesukker
  • 300 g frosne bringebær
  • 4 ss honning

Slik gjør du

  1. Visp sammen yoghurt, honning og vaniljesukker. Sett til side.
  2. Kjør bringebær i hurtigmikser med litt av yoghurt-blandingen og resten av honningen.
  3. Fyll de to blandingene lagvis i små isformer, kopper eller former. Sett en ispinne i hver form og sett i fryseren i mist 3 timer.
  4. Klem på formen med hendene eller hold den under varmt vann et øyeblikk, og lirk isen ut av formen.

Frukt- og nøttekuler

Disse energikulene er proppet med sunne ingredienser, og er perfekt på kvelder hvor du har lyst på noe søtt. Kulene består av tørket frukt, nøtter og havregryn, toppet med pulver av frysetørket bringebær, og er virkelig en fryd for ganen!

Tips!

Lag en ekstra porsjon og gi som gave neste gang du skal bort!

1 porsjon

(gir 30-40 kuler alt etter størrelse)

  • 6 stk dadler
  • 6 stk tørkede fiken
  • 1 pk tørket aprikos (á 100 g)
  • 50 g hasselnøtter
  • 70 g mandler
  • 50 g valnøttkjerner
  • 4 ss kokosmasse
  • frø fra 1 stk vaniljestang
  • 1 ss olje
  • 4 ss havregryn

Pynt

  • 1 pakke frysetørkede bringebær (á 42 g)

Slik gjør du

  1. Ha dadler, fiken og aprikos i en bolle, og hell på kokende vann til det dekker. La det stå i 20-30 minutter slik at frukten sveller.
  2. Hell av vannet og fjern steinene fra dadlene.
  3. Kjør hasselnøtter, mandler, valnøtter, kokosmasse og frø fra vaniljestang i en hurtigmikser til blandingen er hakket i grove biter.
  4. Ha den bløtlagte frukten sammen med nøttene, og kjør blandingen raskt sammen. Spe eventuelt med litt olje slik at blandingen henger godt sammen. Rør inn havregryn.
  5. Ha litt olje i håndflatene, og rull små kuler av deigen. Legg dem på en tallerken og sett dem i kjøleskapet.
  6. Kjør frysetørket bringebær med en stavmikser eller i en hurtigmikser til en jevnt, fint pulver. Sikt pulveret, slik at du fjerner bringebærsteinene.
  7. Rull kulene i bringebærpulveret rett før servering.