Slik lager du en fristende matpakke
For aktive skolebarn er det viktig å spise en god lunsj slik at de holder ut hele skoledagen. Her finner du tre gode oppskrifter.
For den som er matpakkeansvarlig i familien, er utfordringen å gjøre det lage varierende og energirike matpakker.
Noen barn spiser fort. Andre spiser sakte. Matfriminuttet kan være en utfordring for begge kategorier. Uansett er det smart å lage matpakker som tar hensyn til at man kan bli sulten utenom matfriminuttet og at tiden ikke alltid strekker for dem som har lært seg å nyte maten.
Heldigvis finnes det fine matbokser med egne rom for små grønnsaker og oppskåret frukt, slik at det er lett å hente en bit eller to hvis man plutselig blir sulten utenom matfriminuttet. Kom innom senteret for å finne praktiske og fine matbokser til skolestart.
En annen utfordring er å gjøre matpakken fristende flere timer etter at den ble laget. Her er noen forslag til mat som ser god ut og som lett å spise. Og det beste av alt: Disse matpakkene kan gjerne lages kvelden før. Oppskriftene og bildene er hentet fra Matprat.
Extra har også gode tips til matpakken - se oppskrifter her
Matpakkewrap
Gi brødskiven en pause og finn heller frem den tortilla-typen du har. Du kan også bruke potetlomper og fyll med deilige råvarer. Varier gjerne proteinkilden: Du kan også bruke skinke eller tynne skiver av laks. Smakfulle osteskiver smaker også godt.
Valgmuligheten er mange. I eksempelet som du ser bilde av øverst i artikkelen, er det brukt en stor mais-tortilla, en nøytral kremost, kyllingpålegg i skiver og revet gulrot.
Ingredienser
- 1 gulrot
- 1 maistortilla
- 2 ss Philadelphia kremost
- 4 skiver kyllingpålegg naturell
Slik gjør du
- Skyll gulrot i kaldt vann og skrell den.
- Riv gulrot med et rivjern.
- Smør kremosten på tortillaen.
- Legg kyllingpålegg på den ene halvsiden av lefsen.
- Legg på raspet gulrot i en stor stripe på langs.
- Rull sammen og skjær i passe store biter.
Matpakkepita
Dette ser svært fristende ut og er utrolig enkelt å lage. Her har vi fylt pitabrødet med mozzarella og pastrami, mais og salat. NAM!
Ingredienser
- 1 fullkornspita
- 2 stk salatblad, gjerne både rød og grønn salat
- 2 skive mozzarella
- 1 ss pesto
- 2 ss hermetiske maiskorn
- 4 skive pastrami
Slik gjør du
- Åpne pitabrødet
- Smør bunnen av pitaen med en spiseskje pesto.
- Legg inn salat, mais, pastrami og mozazrella.
- Ha på en spiseskje pesto på toppen.
Omelettmuffins
Vi tipper at dette kan bli en ny favoritt i matpakken. Du kan gjerne variere fyllet i det uendelige etter hva dere har hjemme. Her er eksempel på to varianter:
Ingredienser
- 6 egg
- 6 ss melk
- 2 stk vårløk eller sjalottløk
- 150 g kokt skinke eller fetaost
- 50 g soltørkede tomater eller oliven uten stein
- 150 g ferdigrevet ost
- 1⁄2 ts salt
Slik gjør du
- Sett stekeovnen på 180 °C, smør muffinsbrettet/formene med litt olje, kle med bakepapir (klipp litt store firkanter) eller med muffinsformer i papir. Pass på at papirkanten er over formene.
- Del vårløk/løk eller purre i tynne skiver. Del opp skinke/fetaosten og soltørkede tomater i mindre biter. Riv osten eller bruk ferdig revet.
- Visp egg og melk, tilsett ost og de andre ingrediensene. Bland godt sammen.
- Fyll muffinsformene nesten fulle og sørg for at ingrediensene fordeles noenlunde likt.
- Stek omelettene midt i ovnen i ca. 15 minutter, til de så vidt har stivnet. Avkjøl litt før du løfter dem ut av formen med en skje.