Høstens mattrender

Matretten Pasta med kremet sopp på pådekt bord med duk og bestikk
Sopp er den perfekte ingrediens i middagsretten.
Extra, dagligvare, Otta, Gudbrandsdalen
11% frukt og grønt bonus hos Extra

I høst er sopp blant de største trendene på matfronten, så ta turen i skogen eller butikken for å sikre deg sesongens godbiter!

Det er like spennende å gå i skogen hvert år idet sommeren nærmer seg høst. Hva skjuler seg der nede blant mose, lyng og bær?

Hobbykokk Steffen Johansen husker godt soppturene med moren sin, og gleden av å skimte en lysning i skogen med de guloransje kantarellene i fine klynger. For selv om det er mange spiselige sopper der ute, er det vel ikke til å stikke under en stol at kantarellen er en kjær matsopp for oss nordmenn.

– En av grunnene til at den er så populær er nok nettopp det at den kan plukkes i våre egne skoger, uten særlig inngående kunnskap om sopp eller soppterreng. Og har man først smakt smørstekt kantarell etter en dag i skogen, er det vanskelig å finne en ny favoritt.

TIPS!

Stek kantarell på høy varme til den er helt tørr, før du tilsetter smør, salt, pepper og litt sitronsaft i stekepanna.

Dander det hele på en ristet brødskive – og nyt!

Extra, dagligvare, Otta, Gudbrandsdalen
11% frukt og grønt bonus hos Extra
Hobbykokk Steffen viser frem matretten Pasta med kremet sopp
Hobbykokk Steffen Johansen drar gjerne på tur ut for å finne skogens gull. Han bruker ofte sopp når han lager mat.

Sitt helt egne rike

Sopp er slettes ikke en grønnsak, selv om det er fort gjort å tro det. Sopp tilhører verken plante- eller dyreriket, men har sitt helt egne sopprike. Det finnes 100 000 kjente sopparter, ifølge Store norske leksikon, og de har mer til felles med dyr enn planter. Soppens viktigste rolle er å bryte ned organisk materiale i naturen.

– Den delen av soppen du ser over bakken har som hovedfunksjon å formere seg, og kalles fruktlegemet, mens røttene under bakken heter mycel, forklarer Steffen.

Sopp er en ypperlig erstatning i de fleste tradisjonelle kjøttretter, og tilfører ifølge kokken ofte noe nytt i en ellers utslitt kokebokoppskrift. I tillegg til et lavt kaloriinnhold er sopp en god kilde til mineraler og vitaminer.

– De fleste matbutikker har et relativt stort utvalg av fersk sopp. Østerssopp er en fin allround-sopp med god smak, som kan brukes i det aller meste av retter og tilberedes på mange måter. Ellers er aromasopp og portobello gode sopper som er enkle å få tak i, og fine både som hovedelement i en matrett eller ingrediens i større retter.

Hobbykokk Steffen viser frem matretten Pasta med kremet sopp
Hobbykokk Steffen Johansen drar gjerne på tur ut for å finne skogens gull. Han bruker ofte sopp når han lager mat.
Steking av sopp i stekepanne
Husk at all sopp skal varmebehandles før de spises.

Ut i skogens grønne ro

Nå som soppsesongen er her, er det ingenting bedre enn å kunne nyte godt av bærekraftig og lokal mat – helt gratis. En dæsj trim og frisk luft er jo heller ikke å forakte.

– Sopptur i skogen er tradisjon for mange, og har du ikke prøvd kan jeg absolutt anbefale det.

Steffens tips til en vellykket soppjakt:

  • Ta med kurv, kniv og en liten børste. Det er enklere å rengjøre soppen ute i skogen enn når du kommer hjem til kjøkkenbenken.
  • Last ned en sopp-app for å få svar på eventuelle tvilstilfeller, og ta bare med deg de du er 100 prosent sikre på.
  • Gå litt utenom de opptråkkede stiene og se etter områder med bjørk og gammel blandingsskog. Har du først funnet en god klynge med sopp, er det stor sannsynlighet for at soppene dukker opp her også til neste høst.

Når du kommer hjem med bugnende kurv fra soppturen, er det forskjellige ting du kan gjøre med soppen, alt ettersom hvor mye du har sanket.

– Ble det i overkant mye, kan soppen godt fryses ned rå, men da bør den brukes i løpet av noen måneder. For lengre lagring kan soppen fryses i sin egen kraft eller hermetiseres. Det finnes det gode oppskrifter på, forteller Steffen.

Du kan også tørke sopp, for eksempel traktkantarell.

– Disse tørkes hele i stekeovnen i ett døgn på 40-50 grader med døren på gløtt. Lagret på tørre glass eller tette papirposer har dette veldig lang holdbarhet.

RÅD!

All sopp skal varmebehandles før de spises. Dette gjelder også sopp kjøpt i butikken.

Noen matsopper er kun spiselige etter avkoking der de legges i kaldt vann og kokes i 10 minutter før steking.

Bruk oppdatert sopplitteratur på nett for informasjon.

Det aller beste er naturligvis å tilberede fersk sopp. Steffen anbefaler å prøve en oppskrift han stadig kommer tilbake til, nemlig pasta med kremet sopp.

– Sopp er fantastisk sammen med pasta, enten det er ferskplukket sopp fra skogen eller aromasopp fra nærbutikken.

Steking av sopp i stekepanne
Husk at all sopp skal varmebehandles før de spises.
Hobbykokk Steffen hakker sopp og løk
Skjær soppen i passe store biter.
Hobbykokk Steffen hakker løk og hvitløk
Finhakk løken.
Steking av sopp i stekepanne
Stek sopp og lør til den myk og gyllen.
Kremet sopp i stekepanne
Tilsett fløte og la det koke opp.
Kremet sopp med spinat i stekepanne
Spinaten vender du inn rett før servering.
Matretten Pasta med kremet sopp på pådekt bord med duk og bestikk
Ha litt pasta på tallerkenen og topp med soppsausen. God middag.

Oppskrift på Pasta med kremet sopp

Ingredienser for 4 personer:

  • 200 g sopp (selvplukket eller fra butikk)
  • 0,5 stk. løk
  • 1 båt hvitløk
  • 2 ss smør eller margarin
  • 3 dl matfløte
  • 1 ss soyasaus
  • 100 g frisk spinat
  • 400 g tagliatelle , spagetti eller annen pasta

Slik gjør du:

  1. Vask og rens soppen, og del den eventuelt i mindre biter.
  2. Finhakk løk og hvitløk.
  3. Smelt smør eller margarin i en stekepanne og fres sopp og løk myk og gyllen. Krydre med litt salt og pepper.
  4. Tilsett fløte og la det hele koke opp. Smak til med soyasaus, salt og kvernet pepper.
  5. Kok pasta etter anvisning på pakken. Bruk litt av pastavannet i sausen om den tykner for mye.
  6. Vend spinat inn i sausen rett før servering.
  7. Fordel pasta i tallerkener og topp med soppsausen. Riv parmesan over.
Velbekomme!

Dagligvare på Amfi Otta:

Extra

Oppskrift fra
matprat.no
Foto
Anna Johansen
Produksjon
Amfi Kreativ