Vaffeldagen – en skikkelig god dag!
Rydd kalenderen, 25. mars er vaffeldagen og du kan spise vafler med god samvittighet til frokost, lunsj og middag. Kan det være verdens mest smakfulle dag?
Vaffeldagen har sin opprinnelse i Sverige, og 25. mars er dagen som markerer overgangen fra vinter til vår. I Norge har vi laget vafler siden 1700-tallet, og det første vaffeljernet vi kjenner til er fra 1685. I starten var vafler forbeholdt overklassen, men fra 1880 ble det produsert vaffeljern i støpejern og det ble tilgjengelig for flere. Sukker var en mangelvare, så de første vaflene var søtet med honning.
Siden har det dukket opp mange varianter av vafler, både søte dessertvarianter og de mer sunne lunsj eller middagstypene. Noen foretrekker den klassiske kombinasjonen syltetøy og rømme på vaffelen, men her er det bare fantasien som setter en begrensing. I Moss er pølse i vaffel en kjent lokalvariant, kanskje det skal bli dagens middag?
POTETVAFLER
Ingredienser:
- 3 egg
- 100 g hvetemel
- 400-500 g mandelpotet
- 2 dl melk
- 1 ts bakepulver
- 2 ss smeltet smør
- 1 ss finhakket gressløk
- Salt og pepper
Slik gjør du:
- Kok potetene, skrell og mos dem. Ha potetmosen over i en bolle.
- Rør inn egg, smør, gressløk, hvetemel, bakepulver og melk. Smak røren til med salt og pepper.
- Stek potetvaflene ved god varme i et godt smurt vaffeljern.
Topp vaflene med ønsket topping, som for eksempel rekesalat med avocado.