Skolesekk til første klasse

Unger hopper og ler langs en vei
Jente langs en vei med rosa sekk

Hva er egentlig viktigst å tenke på når du skal kjøpe skolesekk? Her er noen tips som kommer godt med når du skal handle skolesekk til førsteklassingen.

Den første skolesekken er selveste symbolet på at barnet ditt har nådd skolealder. Dette vet vi som jobber på senteret og vi vet også at mange barn har sterke meninger om hva de ønsker seg av utseende og detaljer. De er gjerne mest opptatt av pynt til å henge på glidelåsene, mens vi voksne er mer opptatt av form og funksjon.

La oss hjelpe

Den aller beste skolesekken passer til kroppen til den som skal bære den. Vi vil gjerne hjelpe til med å finne en sekk som sitter godt, slik vekten fordeles riktig så barnets rygg og skuldre ikke belastes mer enn nødvendig. De fleste sekker har justeringsmuligheter og stropper som kan reguleres. Derfor er det viktig at skolebarnet er med i kjøpsprosessen, slik at de kan prøve den på.

La barnet gå litt rundt i butikken for å kjenne at sekken sitter godt og at det er lett å bevege seg med skolesekken på ryggen.

Akkurat passe stor

En sekk som passer godt er en klok investering i barnets helse. Barn vokser etappevis og svært forskjellig. Noen strekker seg jevnt og trutt, andre kan plutselig «skyte i været». Derfor er det ikke tilrådelig å tenke at man kan kjøpe en sekk som skal vare helt frem til ungdomskolen, men velg gjerne en variant med som kan vare noen år. Flere sekker har muligheter for å justere ryggen, slik at sekken til en viss grad kan vokse med barnet.

En tommelfingerregel

For å beskytte den lille kroppen, er det viktig å sørge for at sekken ikke er for stor og at den er justert riktig. Skolesekken bør ikke henge lenger ned enn 10 cm under barnets midje.

En god sekk gjør det lettere å bære tungt

Etter hvert som skolesekken blir tylles med bøker og ting, øker vekten. Da er det viktig å unngå at stroppene glir ned, slik at vekten henger på et uheldig sted og ryggen får en uheldig svai. Det er også viktig å påse at armene er frie slik at de kan svinge fritt frem og tilbake når barnet går.

Skulderstroppene bør være konstruert slik at de svinger litt innover på skolesekken til de minste skolebarna. Det gjør at sekken henger bedre og ikke glir ned. Det er også smart med en bryststropp, som sørger for at skolesekken sitter godt inntil kroppen når den er festet.

Et hoftebelte med spenne vil hjelpe til med å fordele vekten bedre, og dermed avlaste rygg og skuldre og gjør det lettere å bære skolesekken.

Noen praktiske tips

  • Sjekk at barnet klarer å åpne og lukke sekken selv.
  • Spennene bør være solide og ha enkel betjening.
  • Sjekk at skolesekken er utstyrt med nok refleks.
  • Et vanntett trekk til å dra utenpå sekken er bra å ha på dager med regn. Noen skolesekker har et eget regntrekk i lokket, slik at man enkelt kan folde det ut og trekke det rundt hele sekken hvis det plutselig kommer en skur.
  • Planlegg en øve-dag hjemme. Snakk med barnet om hvordan det er lurt å pakke sekken. La barnet kjenne forskjellen på når vekten er ulikt fordelt. At det er smart å legge det tyngste nederst i sekken og inn mot ryggen er en kunnskap som man har bruk for hele livet.