Årets frisyrer for julens selskaper

Blond smilende kvinne med krøllete hår med sideskill og rød leppestift står med en gave i hendene i en julete setting med juletre i bakgrunnen.
Kvinne med voluminøst bølgete mørk blond hår i studo med rosa bakgrunn og rampete ansiktsuttrykk.
Den nyfønede looken med voluminøst hår à la 90-tallets Cindy Crawford har gjort comeback, ifølge hårstylist Jeanette Gjerde Olsen.

Lurer du på hva du skal gjøre med håret på julaften? Look no further! Her tipser hårstylisten om tre enkle festfrisyrer som du fint klarer å lage på egen hånd.

Det er mye som skal fikses til jul. Ikke bare skal du pynte huset, bake og kjøpe en haug med julegaver – også sveisen skal gjerne gjøres fin til sesongens mange selskaper.

Enten du skal dandere håret til julebord, julaften, juleselskap eller nyttårsaften vet vi råd. Vi har nemlig fått hårstylist Jeanette Gjerde Olsen til å tipse om tre trendy frisyrer som passer perfekt til jul. Og eksperten kan røpe at flere av hårtrendene akkurat nå trekker tankene tilbake til 90-tallet.

– Vi ser blant annet mye lugg, og særlig de litt mykere og lengre luggene slik som Pamela Anderson hadde på 90-tallet, forteller Gjerde Olsen.

– Den nyfønede looken med voluminøst hår à la 90-tallets Cindy Crawford har også gjort et comeback, og det samme har den klassiske etasjeklippen, best kjent som frisyren til Rachel i tv-serien Friends.

Trenger du inspirasjon, er det med andre ord ingen dum idé å se til 90-tallets store stjerner. Men først og fremst kan du lese videre, for nedenfor guider hårstylisten deg til hvordan du lager tre ulike frisyrer – enten du vil ha håret løst, oppsatt eller litt av begge deler.

Blond dame med håroppsats og rød paljettkjole titter frem fra et glitrende forheng.
Nærbilde av sminket alvorlig kvinne med brunt hår med litt hår hengende ned mot fjeset.
Håret kan med gode henge og dingle litt rundt fjeset i jula. Frisørene omtaler det som «face framing».

1. Barbie updo

Ikke la deg skremme av det barnslige navnet – denne frisyren er ifølge hårstylisten den mest trendy du kan ha på fest denne jula.

Frisyren har en løs, lang eller halvlang lugg hengende fra en midtskill i front, og en løs, gjerne litt rufsete, oppsats bak.

– Se for deg Pamela Anderson på 90-tallet og Brigitte Bardot på 60-tallet. Et mer moderne eksempel er Kim Kardashian, som er stor tilhenger av denne frisyren for tiden, sier Jeanette, som mener denne løse håroppsatsen passer perfekt til fest.

Slik lager du frisyren:

Prepp

– Prepp har alt å si for at denne frisyren skal holde seg, særlig om du i utgangspunktet har glatt eller rett hår, forteller Jeanette.

Hun anbefaler at du går til anskaffelse av gode produkter, og starter med å påføre en spraymousse i bunnen og en mousse som skal gi volum i lengdene i håndkletørt hår. Deretter føner du håret stående med hodet opp ned for å få ekstra volum.

– Skal du gjøre det skikkelig, er neste steg i preppen å rulle opp håret med store varmeruller eller bruke en stor krølltang, sier hårstylisten.

Tips!

Har du lite tid til å fikse håret før festen? Da kan det være en god idé å preppe håret dagen i forveien.

Selve håroppsatsen

Finn så luggen ved å dele av fronten ca. fra ansiktet og bort til ørene, og fest den med en hårklype eller strikk mens du tar for deg resten av håret. Gjør så en lett tuppering i bunnen av hele håret bak. Deretter børster du lett over håret med en myk naturbørste som du får kjøpt på alt fra frisørsalonger til velvære- og kjedebutikker.

– Så kan du tvinne alt dette håret bak innover mot hodebunnen. Snurr det rundt og opp og fest det med en hårklype ganske høyt oppe på hodet. Da vil du få mange løse deler som stikker opp på toppen av klypa. Disse danderer du med små hårnåler i samme farge som håret ditt over klypa slik at du får myke former, forklarer Jeanette.

Luggen skal ligge ganske tungt mot ansiktet. Ønsker du mer form på den, kan du gå over med krølltang en gang til: Da ruller du hele luggen innover i en stor krøll på hver side. Deretter kan du gå for en litt svakere krøll på de litt lengre hårtustene som henger ned. Vil du ha en mykere look, kan du gre gjennom luggen med naturbørsten.

– Til slutt kan du gå over med litt tørrsjampo eller matt hårpudder for å skape litt mer tekstur. Og så kan du eventuelt rufse det litt til om du ønsker det, sier stylisten.

Tips!

Chris Appleton, hårstylisten til Kim Kardashian, er ekspert på denne frisyren og har lastet opp flere videoer av hvordan han nailer den på YouTube.

Søk dem opp om du trenger en innføring.

Pyntet blond kvinne med bølgete langt hår, perlekjede, svart kjole og rød leppestift smiler i speilet.
Pyntet kvinne med brunt hår med gullkjole med stropper ser i kamera. Blury bakgrunn utendørs.
Kvinne med brunt hår som krøller håret med en krølltang og har to hårnåler i munnen.

2. Løse bølger

– Denne frisyren er en klassiker for alle med langt eller halvlangt hår, sier Jeanette om frisyren med store bølger i løst hår.

– Den er veldig fin til pyntede anledninger, og er perfekt for julaften!

Slik lager du frisyren:

Prepp

Forberedelsene for å gjøre håret klart for denne frisyren starter på samme måte som for Barbie updo: Start med håndkletørt hår og påfør spraymousse i bunnen og en mousse som gir volum i lengdene. Bruk så en varmebeskyttende spray.

Selve frisyren

Bruk en medium til stor krølltang, litt avhengig av hvor langt hår du har (jo lengre hår, jo større krølltang) og hvor tette krøller du ønsker deg (jo mindre krølltang, jo tettere krøller).

– Del opp håret i to deler og fest det øverste laget med hår med en strikk eller klype på toppen av hodet. Begynn så å jobbe med den nederste delen. Krøll deretter håret etasje for etasje, forklarer stylisten.

– Det som er viktig for å oppnå riktig uttrykk her, er at du krøller alt håret i samme retning. På den måten blir det jevnt og du får et bølgete resultat.

Etter at du har krøllet håret ferdig er det viktig at du ikke drar i det før det er helt avkjølt, påpeker Jeanette, for da kommer ikke krøllene til å holde seg.

Når håret er helt avkjølt kan du spraye det med litt tørrsjampo i bunnen for et ekstra løft, før du sprayer over hele manken med en hårspray med medium hold. Deretter børster du hele håret med en myk naturbørste. På den måten får du mer volum og bølger istedenfor krøller.

– Når det er gjort, deler du inn fronten i en tydelig midtskill eller sideskill. Pynt så fronten med hårspenner – gjerne med med glitter, strass eller perler for å gjøre frisyren ekstra pynta.

Går du for en sideskill bør du holde spennene til den ene siden, nærmere bestemt på den siden med mest hår, men går du for midtskill kan du fint bruke spenner på begge sider om du vil.

– Alternativt kan du droppe hårspennene og i stedet gå for en fjong hårbøyle, tipser Jeanette.

Tips!

Flotte hårklyper og spenner gjør enhver sveis mer julete og festklar på et blunk.

Gå til innkjøp av spenner og klyper i ulike farger og størrelser, så er du godt rigget når du kjapt skal gå fra hverdagsfrisyre til fest.

Kvinne i studio med strøm frisyre, lyse klær, rød leppestift, silkeskjorte og mye sminke.
 Kvinne med brunt hår sprayer håret foran et sminkebord.
Kvinne ordner håret i en knute med en stor hårstrikk scrunchie.
Vil du pynte opp knuta i nakken, kan en scrunchie være tingen.

3. Stram og stilig hestehale eller knute

Denne frisyren har vært populær for festlige anledninger en god stund, og den holder seg fremdeles. Og hårstylisten synes ikke det er det minste rart at mange liker den.

– Den er enkel å lage, behagelig å gå med og holder seg fint utover kvelden, sier Gjerde Olsen.

Her kan du selv velge om du ønsker å gå for en hestehale eller en knute, og om den skal sitte lavt i nakken eller høyt oppe på hodet. Fellesnevneren er at håret oppe på hodet er stramt trukket tilbake.

– Går du for en lav knute eller hestehale, får du en mer klassisk look, mens uttrykket blir mer dramatisk og litt mer fest om du plasserer den høyt oppe.

Og uansett hvor du velger å plassere halen eller knuten, er fremgangsmåten den samme.

Slik lager du frisyren:

Prepp

Bruk en varmebeskyttende spray og eventuelt en utglattende krem som gir litt tyngde i håndkletørt hår. Føn så håret helt tørt. Velg om du vil bruke en rundbørste mens du føner – som gjør at du får litt mer spenst og bøy i lengdene, eller om du vil gå over håret med en rettetang etterpå for å få en flatere og glattere look. (Sistnevnte er enklere å få til, da rundbørste krever litt teknikk.)

Selve frisyren

Børst godt gjennom håret med en vanlig hårbørste, før du grer videre med enten en børste med tett bust, eller en kam med tette tagger hvis du ønsker en enda strammere look. Gre håret stramt bakover – enten bak og ned mot nakken, eller bak og mot et punkt høyere på hodet.

– Du kan også lage en midtskill og gå ut fra den, hvis du ønsker det. Da drar du i tilfellet håret ned fra skillen og bakover ved ørene, tipser Jeanette.

– Bare pass på at skillen stopper på toppen av hodet og ikke fortsetter ned på baksiden.

Tips!

Vil du tilføre frisyren litt lekenhet og en touch av 2000-tallet, kan du gå for en sikksakkskill – slik it-jente Bella Hadid har blitt observert med.

Fest hestehalen med en tynn strikk. Behold det sånn, eller tvinn det løse håret rundt hestehalen hvis du vil ha en knute. Bruk eventuelt noen små hårnåler i samme farge som håret ditt hvis det er hårtuster som stikker ut.

– For å få en helt glatt knute uten små hår som stikker ut, kan du bruke en minibørste eller en tannbørste med myk bust, ta litt hårgele på og gre med den, tipser Jeanette.

– Vil du ha en supertight look, kan du også bruke denne teknikken på håret oppe på hodet. Da får du en skinnende finish! Alternativt kan du børste over med en lett olje eller hårkrem for et mer naturlig uttrykk.

Avslutt med en runde med hårspray hvis du føler det trengs.

– Bare ikke ta for mye, for da risikerer du at håret blir veldig stivt, avslutter stylisten.

Tips!

Vil du slå på stortromma med en ekstra tykk knute eller hestehale i jula, så kan du gå til innkjøp av en løshestehale for anledningen.

Click on-variantene festes enkelt ved hjelp av en borrelås og en liten kam.

Tekst
Newslab
Foto
Getty
Produksjon
Amfi Kreativ