Slik setter dere opp et oversiktlig bryllupsbudsjett

Forlovelsesring på rosa bakgrunn
Hvit bil med rosa dekorasjon på håndtakene
Små detaljer som dekorasjon til bilen må også tas med i budsjettet.
Nygiftet par i carbriolet som kysser
Med god planleggingen kan dere nyte bryllupsdagen bekymringsfritt.

Vi viser dere hvordan dere enkelt får oversikt over bryllupsbudsjettets hver eneste lille utgift – punkt for punkt.

Skal dere planlegge bryllup, er noe av det første dere bør gjøre å sette opp et budsjett. Det høres kanskje kjedelig ut, men det er ingen tvil om at bryllup koster penger, og det er ikke ideelt å starte ekteskapet med en økonomisk smell.

Et budsjett vil hjelpe dere å holde fokus, slik at det blir lettere å prioritere og velge vekk det dere egentlig ikke har råd til. Det er viktig at begge parter følger budsjettet og at dere følger med på det underveis i planleggingen. Og går dere over på et punkt, må det spares inn på et annet.

Sett gjerne opp en egen konto som dere kan betale alle regningene med. Da er det lettere å ha en oversikt over hvor mye og hva dere bruker penger på underveis. Bruk et regneark til å sette opp budsjettet, og gå gjennom alle postene sammen.

Tenk deretter nøye gjennom prioriteringene. Hva er spesielt viktig for dere på den store dagen? De gode drikkevarene, en dyr designerkjole eller at lokalet har åpent lenge? I tillegg til å sette en makspris på hele bryllupet, er det lurt å sette et tak på de forskjellige postene. Da unngår dere å falle for fristelsen og kjøpe noe dyrere.

Disse postene bør dere ha med i budsjettet:

Kirke/Vielseslokale

Velger dere kirken dere sogner til er det gratis, hvis ikke må dere ut med 1000 til 3000 kroner i leie.

Transport

Er det et stykke fra vielsen til selskapslokalet kan det være lurt å tenke på transport for både for dere selv og gjestene. Ikke minst er det tradisjon og en selvfølge for mange at brudeparet drar fra vielsen i et flott fremkomstmiddel.

Lokale

Lokalet utgjør ofte en stor del av summen i budsjettet. Det er stor forskjell på prisen om dere leier et lokale og stiller med egen drikke, eller om dere bruker et lokale som skreddersyr opplevelsen for dere. Kanskje ønsker dere å ha bryllupet utendørs, der dere kun betaler for et partytelt og catering.

Mat og drikke

Har dere bryllupet i et lokale som ikke inkluderer mat og drikke, må dette stå som et eget punkt. Dette er gjerne en av de største utgiftspostene, så på dette punktet bør dere gå nøye til verks.

Underholdning

Dere kan leie inn en DJ eller et band til å stå for underholdningen. Hvor mye dette koster kommer an på hvem dere velger, og hvor lenge de skal spille. Vil dere spare mye penger her kan dere lage en spilleliste med favorittsangene deres. Bare pass på at ikke alle gjestene har mulighet til å styre musikken på festen – da blir det mange avbrytelser.

Fotograf

Bilder fra bryllupet er minner dere vil nyte godt av resten av livet. Derfor er dette en viktig post i budsjettet for de fleste. Det koster fort 15 000 for en halv dag med fotograf. Vil dere gjøre det litt billigere kan dere ta bryllupsbildene etter vielsen med fotograf, og kjøpe inn engangskameraer til festen som gjestene kan slå seg løs med.

Ringer

Både forlovelses- og gifteringer koster gjerne noen tusenlapper. Hvor mye dere ønsker å bruke på ringer er opp til dere, men ønsker dere å spare litt, kan dere smelte om gammelt gull til nye ringer. Husk likevel at dette er et smykke dere skal bære resten av livet – og det finnes mange muligheter for å gjøre det personlig.

Brudgommen setter ring på brudens finger
Nærbilde av bestikk
Hva med å plukke steiner fra naturen og lag unike navnelapper.
Brud blir sminket og frisert til bryllupsdagen
Sørg for at frisørtimen inkluderer en test-time i forkant.

Blomster og brudebukett

Blomster hører den store dagen og feiringen til. Både brudebuketten og store blomsteroppsatser krever mye jobb, og koster en del penger. Vil dere spare penger kan dere lage bukettene selv, plukke markblomster eller bruke andre grønne vekster.

Invitasjoner og bordkort

Det kan raskt gå noen tusenlapper til det som skal trykkes opp. Utgiften kommer selvfølgelig an på hvor mange gjester dere sender ut til, men det koster litt med papir, trykk, konvolutter og frimerker. Vil dere spare penger kan dere invitere venner på en verksted-kveld der dere lager kortene, eller dere kan printe ut selv.

Pynt og dekorasjon

Leier dere lokale og står for pyntingen, må dere regne med å bruke en del penger på dekorasjoner. Da er det lurt å være ute i god tid, så dere rekker å kjøpe inn når varene er på salg. Sjekk ut loppemarkeder eller bruktshopping på nettet. Der er det mange som selger vaser og pynt. Det er også mulig å leie inn bryllupspynt, og få hjelp til å henge opp og rydde ned.

Sminke og hår

Mange synes det er stas å få hjelp til hår og sminke på selve dagen. Prisene varierer også her, men det er vanlig å betale rundt 3000 kroner hos frisøren. Dette inkluderer en test-time i forkant.

Antrekk til brudeparet

En brudekjole koster fort 25 000 kroner, men fordelen er at du alltids kan selge den igjen etter bruk. Du kan også spare mye penger på å kjøpe brukt, eller på å leie kjole for anledningen. Dress eller smoking koster også en del, men kan heldigvis brukes i andre anledninger senere.

Brudepar holder hender