Hengekøye + vinter = sant. Dette trenger du!

Person med hodelykt på hengekøyetur på vinteren, mellom trær i snødekket landskap.
Person i sovepose som sitter på en høyde og tar bilde med mobilen av fjellandskapet rundt
Bruker du mobilen mye, er det lurt å pakke med en powerbank.
En person med hodelykt og gåstaver som går i fjellområde med dis i bakgrunnen.

Vinterovernatting i kulden krever litt forberedelse. Skal du sove godt på hengekøyetur i vinter, bør du se på denne pakkelisten med utstyr du bør ha med deg.

Har du kastet seg på hengekøyetrenden, men tenker at det å sove ute under åpen himmel er forbeholdt sommerhalvåret?

Tenk om igjen! Å sove ute om vinteren er noe helt spesielt. Frisk luft, nydelig stjernehimmel, måneskinn og kanskje en fantastisk soloppgang på toppen av det hele. Og ikke minst, så slipper du myggen!

Her er tipsene til hva du bør pakke med deg når du skal tilbringe en vinternatt i hengekøye for å holde på både varmen og humøret.

Sovepose

En god og tykk sovepose tilpasset temperaturen du skal sove i er det beste, men du kan også bruke to tynnere soveposer utenpå hverandre. Et godt tips er å bruke lakenpose i soveposen – da beskytter du posen og øker temperaturen et par grader. Husk også at dunjakka er god å ha om natten. Legg den over soveposen der du fryser mest.

Liggeunderlag

Fordi hengekøya ikke isolerer noe, bør du også ha noe som isolerer kroppen. En god og varm sovepose vil ikke klare å holde oppgitt temperatur hvis det ikke er god nok isolasjon mot bakken.

Skal du sove i hengekøye når det er kaldt ute, er det viktigste å ha et liggeunderlag som isolerer godt. Du kan du med fordel pakke med deg to liggeunderlag for ekstra komfort og stabilitet: Et oppblåsbart liggeunderlag med isolasjon, og et av skum, som Thermarest Z-lite. Det oppblåsbare bør du ikke blåse opp for mye – det kan gjøre hengekøyen ustødig. Liggeunderlag for vinterbruk bør ha høy R-verdi, og gjerne over 4.

Et reinskinn kan være et godt alternativ til et av liggeunderlagene. Det finnes også egne tepper du kan ha utenpå hengekøya som isolerer godt fra utsiden.

Tarp og Jervenduk

Før du drar på tur, bør du sjekke værmeldingen. Er det fare for regn, snø, sludd eller mye vind, bør du ta med en tarp som du henge over hengekøya. Det kan også være en fjellduk eller en presenning.

For å hindre frost og rim på soveposen, kan du tre en fôret Jervenduk over den. Du kan også bruke en uforet fjellduk eller presenning, men da bør du ha åpning på siden så kondensen slipper ut.

Varme klær til hele kroppen

Ull er gull! Kle deg lag på lag, med tynt ull nærmest kroppen, en tykk ullgenser – gjerne med høy hals, vind- og vanntett skalljakke og -bukse, eller andre ytterklær som tåler snø og fukt. Husk også en tykk og varm lue, to par ullsokker, buff og ullvotter – som varmer mer enn hansker. Er det veldig kaldt, kan du pakke med dunjakke og dunbukse.

Pakk alltid med deg et ekstra sett med tørre ullklær og -undertøy du kan sove i. Det er også lurt å sove med hals og lue.

Ha på deg varme sko som tåler vann, som har plass til tykke ullsokker. Bytt også gjerne ut sålen med tykk ullsåle. Det finnes også såkalte telt- og bivuakksko, som varmer og isolerer godt – og som er mye mer komfortable enn tunge vintersko.

For å ikke bli kald på stumpen når du sitter ute om kvelden, vil et sitteunderlag av ull eller et reinsdyrskinn gjøre susen – gjerne i kombinasjon med ullbokser.

To personer i hver sin hengekøye mellom trær i delvis snødekket skog
Hengekøyeturen kan bli suksess for store og små med riktige klær og utstyr.
Kasserolle med mat over åpen ild
Nærbilde av person som holder termokopp mens en annen heller oppi noe varmt fra termos

Nok mat – som ikke fryser

Fordi kroppen bruker mer energi når den er kald, er det viktig å pakke med nok mat. Det bør helst være mat som ikke fryser, og mest mulig tørrvarer. Dersom du ikke har en vannkilde i nærheten, er et lurt tips å smelte om snø til vann.

Det mest lettvinte, er å lage en suppe eller gryte i forkant som du har med deg på termos, eller å gå til innkjøp av turmat som ikke krever noen særlig tilberedning. Vil du kokkelere i det fri, bør du ta en titt på utstyrslista under.

Utstyr til matlaging ute

  • Stormkjøkken
  • Brenner
  • Gass
  • Kjele eller stekepanne (noe å varme maten i)
  • Stativ til å feste på brenneren (eks. pot support)
  • Sleiv
  • Stekespade
  • Skjærefjøl
  • En god kniv/villmarkskniv
  • Flytende brensel og tilhørende brenner dersom er meldt veldig kaldt
  • Bestikk, kopp, skål, og tallerken ved behov
  • Kaffepresse til stormkjøkken
  • Lighter eller fyrstikker

Kuldekrem

Kalde kinn kommer du ikke utenom på vinteren, og derfor a kan en kuldekrem være din beste venn på tur. Den legger seg som en hinne over huden og forhindrer at fukten fordamper. Smør den på utsatte steder som kinn, nese og panne før du går ut – og smør en ekstra gang rett før du skal legge deg. Beskytt ellers fjeset med balaklava, hals og lue gjennom natta.

Hjemmelaget varmeflaske

En varmeflaske er genialt for å holde varmen gjennom natten. Du kan enten pakke med deg varmt vann på termos, eller koke opp vann før du legger deg. Hell vannet over på en flaske – og helst en som du vet tåler kokende vann, som Nalgene vannflaske. Tre over en sokk eller vott, og legg flaska i soveposen idet du skal legge deg.

Lyslenke for koselig stemning

Hvorfor ikke pynte og lyse opp nattens soverom med en lyslenke? Heng den over hengekøya for ekstra koselig stemning. Ha også lommelykt eller hodelykt i nærheten – veldig praktisk dersom du må forlate redet i løpet av natten.

Andre smarte ting på hengekøyetur

  • Hodelykt og ekstra batterier, og evt. campinglykt
  • Powerbank til mobilen. Oppbevar den i soveposen slik at batteriene holder seg bedre.
  • Mobillader
  • Ekstra ullsokk til å legge mobilen som beskytter den mot vinterkulda.
  • Øks eller sammenleggbar sag
  • Underholdning i form av lesebrett eller bok
  • Varmeposer. De holder seg varme i 6-12 timer, og kan legges i votter og sko for å få varme. (Bare husk å ikke legge dem rett på huden – det gir brannsår.)