Lag deilige bakevarer til påske
Start påskeferien med deilig påskebakst. Heldigvis er det lov til å bake flere enn bare én av oppskriftene.
I påskeferien er det lov å kose seg litt ekstra, og da gjerne med fersk bakst til både frokost og kvelds. Siden både appelsin og egg hører med til påsken, har vi plukket ut oppskrifter med nettopp disse ingrediensene i fokus.
Italiensk påskebrød
Er du egentlig klar over hvor enkelt det er å lage det tradisjonelle påskebrødet med egg i midten. Egget kokes nemlig i ovnen samtidig som brødet stekes. Etter steking er det klart til servering og du kan nyte det hardkokte egget sammen med det herlige påskebrødet.
Det deilige bakeverket gjør seg utmerket til en påskefrokost eller som lunsj på fjellturen. Oppskriften blir til hele 15 porsjoner, så da er du beredt hvis du for eksempel får du plutselig får besøk.
For det lille ekstra - la barna farge eggene i regnbuens farger før du legger de i brødet, så gjør baksten seg ekstra godt på spisebordet.
Flettebrød
- 100 g smør
- 6 1⁄2 dl melk
- 1 pk fersk gjær
- 1 kg hvetemel
- 2 ts salt
- 2 ts sukker
- 1 egg
Pensling og pynt
- 2 ss vann
- 2 ss sesamfrø
- 15 egg
Slik gjør du
- Smelt smør, ha i melk og varm blandingen til den er fingervarm, ca. 37°C. Rør ut gjær i blandingen.
- Ha mel, salt og sukker i en bolle og bland sammen. Visp et egg og bland dette i det tørre sammen med gjærblandingen. Elt deigen godt til den er fast og smidig. Dekk bakebollen med plast og la den heve på et lunt sted i en time.
- Del deigen i 30 like store emner og rull dem ut til avlange tynne «pølser». Flett to og to «pølser» sammen. Skjøt dem ved å trykke endene godt sammen. Legg brødene på et bakepapirkledd stekebrett
- Legg et egg i midten av hvert brød og dekk dem til med et klede. Hev brødene på et lunt sted i ca. 30 minutter.
- Pensle brødene forsiktig med vann og dryss på sesamfrø.
- Stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca. 15 minutter, eller til de har fått en fin gyllen farge. Avkjøl på rist.
Nugattisnurrer med appelsinglasur
Denne oppskriften gir oss vann i munnen bare ved å lese oppskriften. Topper man nugattisnurrene med appelsinglasur passer det ekstra godt til å nytes i påskesola. Denne må bare prøves! Oppskriften blir til 15 boller dersom man ikke spiser for mye av deigen underveis.
Bolledeig
- 1 kg hvetemel
- 2 1⁄2 dl sukker
- 1 1⁄2 ts salt
- 1 ts malt kardemomme
- 1 pakke tørrgjær
- 1 egg
- 6 dl melk
- 150 g smør i terninger
Fyll
- 1 boks nugatti
- 1 egg til pensling
Appelsinglasur
- 100 g melis
- 2 ss appelsinjuice
- 1 ts gul konditorfarge
Slik gjør du
- Bruk romtempererte ingredienser. Ha alt i en bakebolle, men hold av 1 dl melk og smøret til senere i elteprosessen.
- Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etterhvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig eltet tilsettes melken litt etter litt. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate.
- Tilsett smør og kjør deigen på sakte fart til smøret er blandet helt inn. Ha deigen i en stor bakebolle og dekk til med plastfolie. Sett til heving i ca. 1 time.
- Ha deigen på et melet bakebord. Kjevle den ut til 1 cm tykk rektangelformet leiv. Smør Nugatti i et jevnt lag over hele leiven.
- Rull leiven sammen til en pølse og skjær den i skiver. Plasser skivene tett inntil hverandre i en godt smurt langpanne. Dekk langpanna med et klede og etterhev i minimum 30 minutter.
- Pensle nugattisnurrene med sammenvispet egg og sett formen midt i ovnen på 200 °C i 20-25 minutter. Avkjøl på rist.
- Lag appelsinglasur ved å røre sammen melis og appelsinjuice. Juster fargen med konditorfarge.
Minicroissant med appelsinmarmelade
Bli inspirert av Frankrike og server minicroissant med appelsinmarmelade til påskefrokosten. Denne oppskriften er beregnet til 4 personer, så dersom er flere (eller bare har lyst på enda fler) kan man gjerne doble ingrediensene.
Ingredienser
- 1 pk butterdeig
- 1 stk egg til pensling
- 2 ss hvetemel til utbaking
- 2 ts vaniljesukker
- 4 ss appelsinmarmelade
Slik gjør du
- Forvarm ovnen til 225°C
- Strø et tynt lag mel på bakebenken og kjevle butterdeigsplatene til tynne rektangler.
- Bruk en skarp kniv og skjær rektanglene til trekanter. Vi anbefaler 4 stk pr plate.
- Pisk egget lett med en gaffel og pensle litt på spissen på hver trekant. Rull hver trekant fra den brede siden mot spissen. Den penslede spissen «limes» mot resten.
- Sett croissantene på stekeplate med bakepapir med spissen (skjøten) ned mot platen. Slik unngår du at croissantene retter seg ut under steking. Pensle dem med egg og stek til de har fått en gyllen farge, 7-10 minutter.
- Avkjøl croissantene litt før du gir dem et lett dryss med vaniljesukker.
- Server minicroissantene med appelsinmarmelade og gjerne en god kopp kaffe.