Kanelbolle med en smakfull vri
Nå har den tradisjonelle kanelbollen fått en utfordrer, kanelbolle med salt karamell – og oppskriften finner du her.
Kanelsnurr, kanelknute eller kanelbolle. Kall den hva du vil, bare den har kanel i svingene.
Hvem klarer vel å takke nei til en myk og himmelsk duftende kanelbolle? Dette mesterverket av et bakverk er elsket av store og små og er alltid en vinner, uansett tid, sted og anledning.
Vår hobbykokk Steffen Johansen er glad i hvetebakst og kanelbolle står høyt på favorittlisten. Han baker gjerne den tradisjonelle varianten, men nå har han funnet en ny vri på kanelbollen som er helt uimotståelig. La oss snakke om kanelbolle med salt karamell! Her får du søtt, salt og myk hvetebakst i en bolle. Vi advarer mot faren for at du kan bli hekta, med prøv den!
Vi serverer deg oppskriften både på en klassisk kanelbolle og kanelbolle med salt karamell, så kan du velge hvilken du baker. Eller du kan si ja, takk, begge deler. Grunnoppskriften er den samme, du bare bytter ut sukker og kanel med salt karamell når du skal bake ut og legge på fyllet.
Og selv om du aldri trenger en unnskyldning for å sette tennene i en kanelbolle, så kan du uansett nyte den med ekstra god samvittighet på Kanelbollens dag 4. oktober. Ja, for den har faktisk sin egen dag.
Oppskrift: Klassiske kanelboller
Du trenger:
- 5 dl melk
- 1 egg
- 50 g fersk gjær
- 1 kg hvetemel
- 150 g sukker
- 1 ss kardemomme
- 1 ts salt
- 125 g smør i terninger, romtemperert
Til fyllet
- 150 g romtemperert smør
- 1 dl brunt sukker
- 2 ss kanel
Til pensling
- 1 egg
Slik gjør du:
- Ha melk og egg i en bakebolle og smuldre i gjæren. Bland sammen til gjæren er løst opp. Dersom du bruker tørrgjær blander du denne direkte i melet.
- Ha i sukker, hvetemel, kardemomme og salt. Elt i 10 minutter. Elter du deigen lenge nok vil den varmes såpass at du ikke trenger å varme melken på forhånd.
- Ha i romtemperert smør i terninger, og elt til deigen slipper bollen og du kan «strekke» deigen uten av den ryker. Dette tar ytterligere ca 10-15 minutter.
- Dekk til deigen med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle, og la deigen heve i ca. 45 minutter.
- Bland sammen romtemperert smør, brunt sukker og kanel i en egen bolle for å lage fyllet.
- Strø litt mel utover bakebordet og ta deigen ut av bakebollen. Kna den raskt med hendene. Kjevle så deigen til et rektangel, ca. 30x50 cm. Smør fyllet utover hele flaten (her kan du bytte ut smør, kanel og sukker med salt karamell).
- Dersom du skal lage klassiske kanelsnurrer, så ruller du deigen sammen til en pølse, og skjærer den i ca 1 cm tykke skiver på tvers. Dersom du skal lage kanelknuter bretter du deigen som vist i filmen, og skjærer i ca 2 cm tykke stimler. Ta tak i hver ende, strekk dem litt ut, surr rundt to fingre og lag en knute. Legg bollene over på et bakebrett dekket med bakepapir.
- Dekk til kanelbollene med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle og la heve i 30 minutter.
- Stek bollene på 225 grader, midt i ovnen, i ca 10-12 minutter til de er gylne. Følg med da steketiden kan variere noe fra ovn til ovn. Dersom de begynner å bli mørke kan du legge et bakeark over mot slutten av steketiden. Bollene er ferdige når du kjennes relativt lette og høres litt hule ut når du dunker lett på undersiden med fingeren.
- Topper du med melis blir de ekstra gode og søte.
Kanelboller med salt karamell
Følg grunnoppskriften til klassiske kanelboller.
Du trenger:
Til salt karamellfyll
- 70 g meierismør
- 50 g brun farin
- 20 g sirup, lys
- 1 ts maldonsalt
Slik gjør du:
- Bland alt sammen, og kok opp i en kjele. La det småkoke et lite minutt, før du setter karamellen kaldt i 1-2 timer, slik at den blir godt avkjølt. Vær forsiktig når du lager karamell, den blir glovarm.
- Den ferdige deigen kjevles til et rektangel på et underlag. Smør et tynt lag med den avkjølte karamellen over hele deigen.
- Brett så den ene langsiden inn mot midten. Brett den resterende langsiden over den andre slik at det blir tre lag med deig og karamellfyll.
- Skjær strimler på ca. 2 cm. Dra litt i strimlene. Hold den ene enden fast mens du tvinner den andre rundt, og rull den rundt to fingre slik at det blir en fin knute. Fest enden pent under.
- Legg knutene på et stekebrett med bakepapir, og la etterheve i 45-60 min. Stek midt i ovnen på over- og undervarme i ca. 220 grader i 8-10 minutter, eller til de er gylne. Pynt ev. med melis og grovhakkede peanøtter, pekannøtter eller valnøtter.
Velbekomme!