Aktiviteter for barna på 17. mai
Sekkeløp og potetløp er blant favorittaktivitetene til barna på 17. mai, store som små. Bli inspirert til flere leker som du enkelt kan arrangere i hagen.
Sekkeløp
Det er ufattelig hvor morsomt det kan være å hoppe bortover plenen i en stor pose. Det er nemlig ikke så mye som skal til. La konkurranseinstinktet blomstre og hopp deg fortest mulig over målstreken.
Det eneste du trenger er noen hoppeglade voksne og barn, i tillegg til noen sekker. Har du ikke striesekk kan du like så gjerne bruke søppelsekker. For å skape enda mer spenning kan dere dele inn i lag og gjennomføre sekkeløpet som en stafett.
Potetløp
En av de vanligste lekene på 17. mai er potetløpet. Heldigvis er denne leken også enkel å arrangere og krever lite utstyr. Hver utøver får utdelt en skje og en potet som de skal frakte kjappest mulig fra A til B uten at poteten faller av skjeen. Førstemann over streken med potet på skjeen vinner.
Dersom du mister poteten, må du gå tilbake til punktet hvor man mistet poteten før du kan fortsette. Selv om det er svært fristende, er det selvsagt ikke lov til å holde på poteten med tommelen.
Hvis du vil gjøre leken hakket vanskeligere, kan du bytte ut poteten med en fjær. Da må man legge en annen vinnerstrategi, ettersom man ikke kommer langt ved å løpe. Hvem klarer å holde roen?
Kaste ball på blikkbokser
Test kasteferdighetene med et blikkbokstårn som målskive. Det eneste du trenger er ti blikkbokser og en tennisball. Sett boksene i en pyramide og marker et punkt i passende avstand fra målet hvor deltakerne skal stå. La konkurransen starte!
Dersom dere stiller med svært forskjellige ferdigheter, kan dere enkelt gjøre kampen rettferdig ved å sette opp to eller flere lengder slik at alle har en reell vinnersjanse.
Tips
Vent med å gjenvinne metallavfall slik at du har blikkbokser til konkurransen! Har du ikke metallbokser, kan du selvsagt bruke andre ting også, som tomme flasker eller leker.
Skal dere tilbringe dagen innendørs?
Rødt lys
Til denne leken trenger du ingenting annet enn deltakere. Dere utnevner en leder og markerer et startpunkt og en målstrek. Deltakerne stiller seg ved startpunktet og lederen stiller seg på andre siden av målstreken med ryggen til deltakerne.
Når lederen roper «grønt lys» kan alle bevege seg fritt og begynne ferden mot målstreken.
Når lederen vil, kan han eller hun rope «rødt lys» og snu seg. Da må deltakerne stoppe umiddelbart og stå helt i ro. Dersom noen beveger seg etter at lederen har snudd seg, rykker de tilbake til startlinjen. Lederen fortsetter å rope «grønt lys» og «rødt lys» om hverandre helt til førstemann kommer seg over målstreken og tar seieren.
Fargekongen
Fargekongen minner om Rødt lys ved at du har et startpunkt, en målstrek og en leder (fargekongen) som bestemmer når noen får gå framover. Fargekongen kan eksperimentere med hvor lenge han eller hun står med ryggen til deltakerne. Hvis noen beveger seg etter at fargekongen har snudd seg, rykker de tilbake til start.
Den som er fargekonge kan enten rope en farge, og så kan alle de som har på seg denne fargen bevege seg så lenge fargekongen står med ryggen til, eller så kan fargekongen være mer detaljert i instruksjonene. For eksempel: "Den som har noe gult på seg, kan ta tre skritt fram."
Vil du gjøre det ekstra gøy for barna, kan du introdusere museskritt, elefantskritt, hopping, åling og sidelengs skritt i leken. Da blir det også kreativt – og kanskje en liten balanseøvelse!
Den som kommer først fram, får være fargekongen i neste omgang av leken.
Mellom slagene kan du imponere med hjemmelaget is: