5 søte fristelser til farsdag

Gutt rører i pannekakerøre på kjøkken ved stekepanne, egg og blåbær
Stabel med pannekaker
Berlinerboller med melis og blomster ved siden

Vil du skjemme bort pappa med noe ordentlig godt på farsdagen, bør du sjekke ut disse oppskriftene.

Farsdag er en skikkelig kosedag, som gjerne kan brukes til å trylle frem noe søtt og godt på kjøkkenet.

Kjøkkensjefen på Thon Hotels Bergen Airport, Simon Johannessen, har funnet frem fem søte oppskrifter som gir pappaer rundt i den ganske land all grunn til å glede seg til den 8. november.

Noen av oppskriftene er raske og enkle å lage, mens andre fint kan lages mange dager i forveien – slik at du ikke trenger å bruke selve farsdagen til forberedelser.

– Flere av oppskriftene passer dessuten veldig godt sammen, forteller Johannessen.

– Eplesyltetøyet er nydelig som pålegg på svelene, eller på den søte grøten. Glasert bacon fungerer på sin side både som snacks og som tilbehør til svelene.

Fem fristelser du kan servere far

På med forkle og frem med sleiv og bakebolle! Her er fem oppskrifter herlige oppskrifter, som alle er beregnet til fire personer.

Sveler

Ifølge kjøkkensjefen er det få ting som slår nystekte sveler. De smaker nydelig med syltetøy, brunost, sukker og kanel, eller rømme. Det enkleste er å steke svelene på takke, men du kan også bruke stekepanne.

Dette trenger du

  • 1 l skummet kulturmelk
  • 4 egg
  • 4 dl sukker
  • 2 ts natron
  • 1 ts hornsalt eller bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 l hvetemel
  • 100 gram smeltet smør

Slik gjør du

  1. Pisk sammen egg og sukker i en bakebolle. Det skal kun piskes så det blander seg.
  2. Ha i natron, bakepulver/hornsalt, vaniljesukker og hvetemel.
  3. Spe inn kulturmelk og pisk til slutt inn det smeltede smøret. La så røren hvile i noen minutter.
  4. Stek svelene i en takke hvis du har det, eller i en stekepanne. Røren er tykkere enn en pannekakerøre, og du steker tre-fire sveler av gangen i stekepannen. Husk å steke i smør.
  5. Når svelene er gylne på begge sider legger du dem til side. Server straks!

Tips! Dekk til svelene godt etterhvert som de blir ferdig stekt for å holde på fuktigheten. De er nemlig aller best når de er ferske og saftige. For eksempel kan du putte dem i en lukket boks, en ildfast form med lokk, eller dekke dem til med plastfolie.

Berlinerbolle

Berlinerbollene skal være crispy på utsiden og myke inni. Dypp dem i sukker og kanel, og fyll dem med vaniljekrem eller syltetøy. Nam!

For å få de perfekte berlinerbollene, gjelder det ifølge Johannessen å være veldig nøye med deigen. Så følg denne oppskriften til punkt og prikke:

Dette trenger du

  • 333 gram lunkent vann
  • 50 gram gjær
  • 100 gram sukker
  • 66 gram egg
  • 766 gram hvetemel
  • 200 gram smeltet smør
  • 3 gram kardemomme

Slik gjør du

  1. Smuldre gjæren og bland den ut i vannet (som ikke skal holde mer enn 37 grader).
  2. Vend inn de andre ingrediensene, men ha i egget helt til slutt.
  3. Rull deigen i små kuler på størrelse med en liten valnøtt, og la dem heve i 30-40 minutter på brett.
  4. Har du en frityrkoker bruker du den, hvis ikke fyller du en kjele halvfull med frityrolje. Varm opp til 160 grader, og legg bollene i den varme oljen med en sil eller hulløse som tåler varme. Ikke ta for mange boller av gangen, de skal dekkes helt av oljen. Når bollene flyter opp til overflaten er de ferdige. Dytt dem litt ned igjen for å fritere hele, og løft dem opp med hulløsen.
  5. Legg bollene på kjøkkenpapir så de får rent av seg litt.
  6. Lag et lite hull i bollene og bruk en sprøytepose til å fylle dem med det du ønsker. Både syltetøy og vaniljekrem er nydelig. (Du kan også droppe fyllet, og heller dyppe bollene i sukker og kanel.)
  7. Deretter dypper du bollene i sukker, og voilà – berlinerbollene er klare!

Tips! Bruk et steketermometer for å sikre at oljen ikke blir varmere enn 160 grader, og ha et lokk klart ved siden av gryten hvis oljen blir for varm.

Berlinerboller med melis og blomster ved siden
Glasskrukke med syltetøy

Eplesyltetøy

Dette syltetøyet er like godt som topping på havregrøten, som pålegg på sveler, vafler eller ferskt brød, og som tilbehør til ost og kjeks.

Kjøkkensjefen forteller at du gjerne kan bruke norske epler i sesong, men utenom sesongen bør du gå for de grønne eplene.

– De grønne eplene er mer syrlige, i tillegg til at konsistensen er fastere. De er ikke like melete som røde epler, og dermed blir syltetøyet «smoothere».

Dette trenger du

  • 8 epler
  • 3 dl sukker
  • 1 kanelstang
  • 1 stjerneanis

Slik gjør du

  1. Skrell eplene, skjær vekk kjernene og kutt eplene i store terninger.
  2. Varm sukkeret i en kjele sammen med kanelstang og anis, til det blir en lysebrun og flytende karamell.
  3. Trekk kjelen av varmen og ha over eplene, mens du rører godt.
  4. Ta på lokk og sett kjelen på svak varme til eplene begynner å væske.
  5. La det så stå og trekke/småkoke i 20 minutter. Da trekkes eplene møre i sin egen veske.
  6. Ta av lokket, og la det koke svakt så væsken reduseres.
  7. Rør det sammen med en sleiv. For en finere konsistens kan du kjøre det hele med stavmikser – men husk uansett å ta ut stjerneanisen og kanelstangen før du mikser.
  8. Når syltetøyet er ferdig kan du justere smaken med litt syre, for eksempel sitronsaft, for en friskere smak.

Lager du litt ekstra syltetøy, kan du helle det over på norgesglass eller syltetøyglass som kan gis bort i julegave. Da er det smart å helle syltetøyet over i glassene mens det fortsatt er varmt. Når syltetøyet kjøler seg ned vil lokket forsegles, og da vil det få en enda lengere holdbarhet.

To glass med chiapudding med jordbær, bjørnebær og blåbær

Søt grøt

Vil du lage en enkel dessert som ikke krever noe særlig tid? Da er denne chiagrøten perfekt! Det tar under fem minutter å forberede den, og dagen etter er det bare å helle den over på glass og toppe med det du ønsker.

Dette trenger du

  • 2 dl chiafrø
  • 5 dl kokosmelk
  • 0,5 dl sukker eller honning
  • Topping om du ønsker: müsli, nøtter, syltetøy eller frukt.

Slik gjør du

  1. Rør sammen kokosmelk, chiafrø og sukker/honning i en bolle. La det stå i kjøleskapet over natten.
  2. Ha grøten i små glass, og like før servering topper du med det du ønsker. For eksempel biter av frisk frukt eller bær, nøtter, müsli eller syltetøy.

Tips! Har du ikke tid til å la grøten stå over natten, kan du la den svelle i minimum tre timer. Da bør du bruke litt mindre kokosmelk, og heller justere konsistensen litt etter hvert, ettersom chiafrøene da ikke rekker å trekke til seg like mye væske.

Frokostbord med rosa blomster, bacon og pannekaker

Sweet bacon

Sweet bacon er en rett fra USA, der du glaserer baconet med brunt sukker i ovnen. Kombinasjonen av det sprø, salte baconet med det søte karamelliserte sukkeret er en sikker vinner!

I USA spiser de baconet til speilegg, men Simen Johannessen liker det aller best som snacks. Det glaserte baconet er også et nydelig tilbehør til pannekaker, eller til svelene som du finner oppskrift på like over her.

Dette trenger du

  • Bacon
  • Brunt sukker

Slik gjør du

  1. Sett på ovnen på 225 grader.
  2. Legg baconstrimler på et brett med bakepapir og dryss brunt sukkeri et jevnt lag over.
  3. Stek dem midt i ovnen i ca 15 minutter til de er glacy og crispy.
  4. Kjøl ned og server.

Bon appetit!