5 enkle og friske retter til sommerfesten

Langbord med mat på sommerfest i hagen
Krukke med frisk salat
Salaten kan også serveres i dekorative glasskrukker.

Kjøkkensjef Simon Johannessen gir oss maten som gjør susen når venner eller kollegaer skal samles rundt langbordet og ønske sommeren velkommen.

Varme sommerdager- og netter byr på mange anledninger til å samles rundt et godt måltid. Kjøkkensjef ved Thon Hotels Bergen Airport, Simon Johannessen, ser nå frem til å pakke vekk den tyngste maten for sesongen.

– Forhåpentligvis er det deilig og varmt ute, og da vil man ha noe lett og friskt, mener kokken.

Et godt utgangspunkt for et deilig måltid er alltid ferske og sesongbaserte råvarer. Da vil det kanskje overraske noen at en av sommerklassikerne ikke viser seg fra sin beste side under sommersola:

– Skalldyr er faktisk ikke i sesong på sommeren, i motsetning til hva mange tror. Selv om det oppleves veldig sommerlig med reker og blåskjell, smaker de absolutt bedre på vinteren, forteller Johannessen.

Det er likevel mulig å få tak i ferske skalldyr på sommerhalvåret, men hvis du vil gå for sesongens beste råvarer, burde du ta utgangspunkt i det som vokser i jorden, ifølge kokken.

– Sommeren er egentlig litt utfordrende på matfronten. Men vi får nøye oss med mye gode bær, grønnsaker, urter og salater.

Vær kreativ med salaten

Om du skal lage en god og enkel sommerrett for et større selskap, anbefaler Johannessen å gå for nettopp det som finnes i jorda:

– Det er både trygt og enkelt å lage en god salat. Da kan man blande forskjellige friske råvarer i en bolle og toppe den med en god dressing eller en vinaigrette, sier Johannessen.

Salaten er perfekt ta-med-mat, siden den passer sammen med det meste, og kan lages i både store og små porsjoner. Kokken tipser likevel om å utvide horisonten litt og være kreativ når du mikser godsakene sammen:

– Hos folk flest går det mye i tomat, agurk, salat og paprika. Men husk at du også kan bruke all slags frukt og bær for å gi salaten litt mer særpreg, råder Johannessen, og legger til:

– Ikke glem en god og syrlig vinaigrette! Den kan gjøre salaten mye mer spennende enn en vanlig olivenolje.

Både delikat og dekorativ

Sommerlige middagsbord er ofte flott dandert med blomster og fargerike dekorasjoner. Hvorfor ikke la maten være en dekorasjon i seg selv? Kreativitet gir ikke bare mer spennende smaker, det kan også bidra til å gjøre maten mer innbydende.

– Jeg liker å leke meg med urter og friske bær for å lage et fargespill, sier Johannessen, som ikke kun finner dekorative ingredienser i grønnsaksdisken:

– Det finnes mange spiselige urter og blomster. Stemorsblomster er for eksempel veldig fine. Og engsyre, også kalt surblad, vokser vilt og er dødsdeilig å hive i en salat. Da får du også et lokalt preg, og kan fortelle folk at du har plukket deler av salaten selv. Det er jo litt gøy!

Hender som skåler på sommerfest i hage