Tips til høstmiddagen
Trenger du noen tips til hvordan du kan dekke høstbordet? Eller inspirasjon til hva du skal servere gjestene dine?
Her er noen flotte tips til høstmiddagen fra våre butikker.
Høst betyr innekos, tente lys, gode middager og ikke minst tid med gode venner og familie. Nå som vi endelig kan omgås litt flere igjen, er det så hyggelig å invitere til middag og gjøre det skikkelig «høstkoselig». Derfor kan det være gøy å gjøre noe ekstra ut av borddekkingen.
Tips til høstens borddekking - Rustikk
Hos Jernia er det rustikke fremdeles en favoritt. Både støpjernsprodukter og treprodukter. Et konkret tips er Norden-serien til Fiskars. Her får du både lekkert design og super kvalitet. Serien er laget i Finland med lite klimaavtrykk.
Trefjøler til servering og pynt er også populært. Bildet viser serien fra Holm hos Jernia.
Lin, lyse duker og løpere passer også perfekt til den rustikke stilen.
Hilde Kristin hos Gaea har mange flotte alternativ!
Hos Gaea er serveringsfatet av skifer med Mariusmønsteret en rustikk favoritt.
Farger
Et generelt tips til borddekkingen er å gå for én fargeskala i borddekkingen. For eksempel grønt, i kombinasjon med hvitt, sort og gull.
- Høstens fargepalett er rust, varm brun, beige, svart og kamel. Du ser også mye grønne toner - fra den dype skogsgrønne til den duse grågrønne fargen, sier Elin som er Butikksjef på Princess.
Hos Ciro er de helt enige i dette. Grønn og gull er farger som går veldig fint sammen! Fargen Oker er også en klar trend på interiørfronten denne høsten.
Det går også an å sprite opp med et fargerikt servise! Gjør litt mer ut av middagen med dekketallerkener, eller bruk fat og skåler i lekre farger. Bitz fra Jernia er en serie som kommer i lekre farger. Nyeste farge i sortimentet er sort/sort. Jernia har også matchende bestikk i sort og gull. «Et dekket bord med Bitz servise, støpejern og tre blir aldri feil». Sier Liv Toril som er Butikksjef på Jernia.
Stemning
Noe som virkelig hører til på høstens middag er levende lys! Levende lys er et must, særlig på denne tiden av året. Gå gjerne for ulike høyder, og en miks av telys og kronelys eller kubbelys.
I hyllene på Rema 1000 Namsos har de alt fra lykter og duftlys til enkle kubbelys, kronelys og telys.
Hos Princess får du tak i de populære snurrelysene i høstens vakre farger.
Hvis du er redd for å ha barna løpende rundt levende lys, kan både Jernia og Ciro tipse om batterilys.
La serviettene stjele showet
Servietter er en viktig del av oppdekkingen og det er ingen grunn til å holde tilbake på verken farger eller mønster. Hvis du ikke bruker dekketallerken kan du kanskje gjøre enda mer ut av servietten og bruke den som dekor mellom bestikket. Det finnes mange videoer på nettet du kan lære triks fra.
Servietter får du tak i her:
Dekk et bord du vil sitte rundt!
Til syvende og sist, så er det viktigste å dekke et bord du selv vil sitte rundt. Trivsel er det viktigste, og man burde dekke bordet med det i bakhodet. Bruk gjerne noe du har hjemme fra før, prøv å hold deg til én fargeskala i borddekkingen og husk at små detaljer kan gjøre en stor forskjell.
Høstmiddagen med forrett, hovedrett og dessert
Nå som vi har på plass dekorasjonen, må vi planlegge hva vi skal servere gjestene våre.
På høsten er det vel få ting som slår den klassiske fårikålen. Likevel synes vi med fordel det går an å lage fårikål som en litt artigere spiseopplevelse, og med en tre-retter som bryter med den litt grove kjøttsmaken.
Til forrett anbefaler vi derfor: SURDEIGSBRØD fra Hamstad Bakericafe!
Brød bakt med surdeig gir nemlig en litt syrlig, god smak og aroma. Hamstad har tre forskjellige surdeigsbrød som enkelt bidrar til en saftig start på fårikål-måltidet.
HOVEDERETT: KLASSISK FÅRIKÅL FRA REMA 1000
Åse på Rema 1000 gir deg både oppskrift, ingredienser og fremgangsmåte.
1. Skjær kålen i biter, og fordel kjøtt og kål lagvis i en stor kasserolle. Strø salt, hele pepperkorn og hvetemel mellom hvert lag. Fyll på med vann til alt så vidt er tildekt. TIPS: hvis du vil kan du tilsette laurbærblad! Kok til kjøttet er mørt, og det løsner fra beina. Dette tar cirka 2 timer.
2. Kok potetene, hell av vannet og dryss over hakket, frisk persille. Server fårikål rykende varm med kokte poteter!
Oppskrift og fremgangsmåte er hentet fra Rema 1000.
Alltid plass til litt dessert!
Når gjestene begynner å bli mettet på fårikål, er det igjen tid for noe syrlig.
Til dessert anbefaler vi derfor Sitronterte fra Hamstad Bakericafe. En klassisk sitronterte med frisk smak av sitron og en kaffekopp er en perfekt måte å avslutte kvelden på.
Dessertene til Hamstad kan også bestilles her eller nytes i cafeen.