Strikk din egen #amfigenser, modell TREND

Dame i blå strikket genser
Strikk #amfigenseren i denne herlige petrolfargen, eller velg en annen lekker farge som passer til deg.
Dame i grønn strikket genser
Marte Helgetun har designet vår egen #amfigenser, her har hun på seg en oversized versjon av genseren.
Dame med skjorte og beige strikkevest
Dame i blå strikket genser og hals
Genseren kan enkelt strikkes om til en lekker vest som passer både til kjole og bukse. // Som bonus i oppskriften har vi også en god og varm hals med en liten vri.

Vår strikkeekspert Marte Helgetun viser deg hvordan du strikker vår lekre TREND-genser. Som bonus har vi lagt ved oppskrift til matchende vest og hals.

Strikkegenseren er et must til enhver høstgarderobe. Den kan styles til alt fra søte kjoler og skjørt til mer rocka skinnbukser og jeans. Gå for en oversized variant du kan slenge på deg både morgen og kveld, eller hva med å strikke en genser selv i en av dine favorittfarger?

I samarbeid med designer og strikkebokforfatter Marte Helgetun har vi designet vår helt egen #amfigenser modell TREND, og vi ønsker selvfølgelig å dele oppskriften med deg. Som bonus har vi også lagt ved oppskrift til matchende vest og hals. Marte driver firmaet Design by Marte Helgetun, og har både nettbutikk og gårdsbutikk hvor hun selger sine egne bøker, hefter og oppskrifter.

- Da jeg skulle designe TREND-genseren falt valget på en litt kort modell med vide armer – perfekt til blant annet highwaist-bukser og over kjoler. Tanken er at den også kan strikkes som en vest dersom du ønsker det. Jeg har også laget oppskrift på en matchende hals, forklarer Marte.

Både strikkevest og hals er superhot denne sesongen og kan styles på utallige måter. Vesten kan blant annet brukes over kjoler, oversized skjorter og enkle t-skjorter, mens hals er perfekt tilbehør til kalde høstdager, da den holder deg varm og god.

Tips!

La vesten henge løst eller gjør den mer feminin ved å bruke et belte i livet. Hals med vri kan strikkes i samme farge som genseren og vips så har du en matchende varm hals.

Strikkeplagg på en trestol
Strikk genseren i din egen, lekre favorittfarge
Dame med skjørt og grønn strikkegenser
Dame i grønt skjørt og strikket genser
Genseren kan lett strikkes om til en mer oversized variant.

Mange valgmuligheter

Marte har valgt å strikke både genseren, vesten og hals i garnet KOS fra Sandnes Garn i en av høstens trendfarger: Petrol. Kos-garnet kommer i 26 ulike farger, så her har du mange valgmuligheter, hvis du ønsker en annen farge. Garnet er et lett og mykt alpakkagarn som gir plaggene et eksklusivt uttrykk. Har du imidlertid lyst til å velge et annet garn eller farge, kan du selvfølgelig gjøre det.

- Du kan godt velge et annet garn eller en kombinasjon av garn som tilsvarer strikkefastheten. Strikk deg en prøvelapp, slik at du ser hvordan det blir og husk å sjekke garnlengden slik at du får nok garn, tipser Marte.

Har du lyst på en lengre genser eller vest, eller en mer oversized variant, kan du gjerne strikke dem lengre eller i en eller to størrelser større enn du pleier. Husk at du i så fall må beregne mer garn enn oppgitt i oppskriften.

Tips!

Velg garn i en farge som matcher resten av garderoben din, så blir det enklere å style plaggene med resten av klærne dine.

Katt med garnnøst i munnen
Er du nybegynner? Fortvil ikke – oppskriften er enkel å forstå.

Tips til nybegynnere

Er du en av dem som synes strikking ser vanskelig ut? Da er du ikke alene. Ifølge Marte kan det være lurt å starte med noe du har lyst på selv.

- Ikke strikk noe du aldri kommer til å bruke, da blir det fort vanskelig å fullføre prosjektet, sier hun og legger til at det kan være lurt å starte med et prosjekt med litt større pinner, da det går kjappere å strikke med disse.

Marte er svært opptatt av at strikkeoppskriftene hennes skal være lett å forstå for alle, og lager derfor oppskrifter med vanlig språk og uten forkortelser.

Blå strikket genser
Genseren strikkes fram og tilbake siden strukturen er enklest slik.

Strikkeoppskrift: #amfigenser, modell TREND

Under finner du oppskriften på den lekre TREND-genseren. Lag gjerne en strikkeprøve før du starter og følg med på strikkefastheten underveis, slik at du ikke ender opp med en genser som ikke passer. Det er også lurt å lese oppskriften godt før du starter.

- Genseren strikkes ovenfra og ned og du starter med noen få masker bak i nakken.

Jeg valgte å strikke genseren fram og tilbake siden strukturen er enklest slik, forteller Marte.

Dame i blå strikket genser
#amfigenseren er perfekt til high-waist og over kjoler.
Nærbilde av grønn strikket genser
Detalj av halsen
Dame i skjørt og støvler
Detalj av ermet

Bakstykket

Legg opp (28) 30 (32) 34 (36) 38 masker på pinne nr. 5,5. Strikk strukturstrikk frem og tilbake samtidig som du øker en maske i hver side ved å strikke to ganger i første og siste maske både på retten og på vrangen. Etter hvert som det blir flere masker tilpasser du dem slik at de passer inn i strukturen.

Fortsett til du har (82) 86 (90) 94 (98) 102 masker på pinnen. Nå fortsetter du (18) 19 (20) 21 (22) 23 cm uten økinger. (Mål helt ytterst ved ermeåpningen)

Sett ett merke her. Fortsett i (23) 24 (25) 27 (29) 31 cm til etter merket. Bytt til pinne nr 4,5 og strikk 6 cm vrangbord og fell løst av.

Forstykket

Start ytterst på høyre side og strikk opp (26) 28 (30) 32 (34) 36 masker til høyre skulder. Strikk gjerne opp maskene litt innpå strikketøyet, da blir "skuldersømmen" din penere.

Strikk strukturstrikk fram og tilbake 10 cm, før du øker mot halsen på annenhver pinne slik: 1 maske 3 ganger og 2 masker 1 gang. Nå gjør du det samme på venstre skulder, bare speilvendt.

Legg opp 20 masker mellom forstykkene og strikk fram og tilbake over hele forstykket (= (82) 86 (90) 94 (98) 102 masker) til forstykket måler (23) 24 (25) 27 (29) 31 cm "målt fra skuldersømmen".

Sett ett merke her. Fortsett i (23) 24 (25) 27 (29) 31 cm til etter merket. Bytt til pinne nr 4,5 og strikk 4 cm vrangbord og fell løst av.

Nå syr du sammen genseren i sidene. Start nede på genseren like etter vrangborden og legg for- og bakstykket kant i kant, og sy pent sammen opp til merkene dine.

Hals

Bruk en liten rundpinne nr 4,5 og strikk opp (86) 90 (94) 98 (102) 106 masker rundt halsåpningen. Strikk 7 cm vrangbord, 1 rett og 1 vrang, og fell løst av. Brett halsen innover og sy den pent fast på innsiden av halskanten. husk å ikke stramme for mye. (Du kan også strikke den fast samtidig som du feller av)

Erme

Bruk en rundpinne nr 5,5 og strikk opp (60) 64 (68) 72 (76) 80 masker rundt ermeåpningen. Strikk fram og tilbake i strukturstrikk til ermet måler (48) 49 (50) 51 (52) 53 cm. Da bytter du til pinne nr. 4,5 samtidig som du første omgang av vrangborden halverer maskeantallet med å strikke sammen to og to masker. Strikk 4 cm vrangbord og fell løst av og sy sammen ermet.

Hvis du ikke liker å sy kan du godt strikke ermene rundt, men da blir det noen flere vrangomganger på deg.

Til slutt

Fester du alle trådene og damper genseren lett under et fuktig klede.

Dame i rød strikket vest
Vesten kan blant annet brukes over kjoler, oversized skjorter og enkle t-skjorter.
Blå strikket hals
Lekker hals som holder deg varm på kalde høstdager.

Strikkeoppskrift: Vest

Strikkevesten er enkel å style, og enda enklere å strikke. Følg oppskriften på genseren helt til du kommer til ermene. I stedet for ermer skal det lages en enkel kant. Bruk pinne nr 4,5 og strikk opp (60) 64 (68) 72 (76) 80 masker rundt ermeåpningen. Strikk 4 cm vrangbord 1 rett og 1 vrang rundt i 4 cm og fell løst av.

Strikkeoppskrift: Hals med en vri

Hals er trendy og godt å bruke på kalde dager. Denne halsen har også en kul vri i fasongen og kan brukes til de fleste antrekk. Et tips er også å strikke den i samme farge som genseren, og vips så har du genser med god og varm hals. Legg opp 90 masker på en lang rundpine nr. 5,5 og strikk strukturstrikk fram og tilbake 40 cm. Fell løst av og sy sammen oppleggskanten med fellekanten. Sy sammen i siden, men først dreier du en halv runde på halsen slik at du får en vri på den.

Tekst og produksjon
AMFI KREATIV
Foto
Anna Johansen