Slik lykkes du med matlagingen ute

Bilde av griller, redskap og tilbehør til å lage mat ute
1. Weber gassgrill fra Jernia 6999,- // 2. Krydderkvern fra Tilbords 349,- // 3. BBQ saus fra Feel 249,- // 4. Mias mat fra Norli 399,- // 5. Grillforkle fra Tilbords 799,- // 6. Grillredskap fra Jernia 199,- // 7. Pensel fra Nille 59,90 // 8. Stekepanne til grill fra Rusta 249,-
Øystein hos Jernia står foran en stor grill
Øystein Wiik Kristiansen kan fortelle at hos Jernia finner du griller til alle behov.
Mann viser fram en kasse med reker
Sten Tennfjord hos Neptun Fisk forteller at i tillegg til å være et godt alternativ til grillmat, kan de også gjerne brukes som tilbehør til annen grillmat fra havet.

Lukten av grillmat gir vel de fleste sommerstemning.

Det finnes griller for enhver uteplass og vi har sett litt på hvordan du kan lage den beste maten ute på terrassen eller i hagen. Vi har snakket med Øystein som er butikksjef hos Jerina og Sten som driver Neptun Fisk og fått noen tips og råd både om grill og grillmat. Det er ikke bare pølser og burgere som egner seg for grillen.

Grill

Butikksjef Øystein hos Jernia forteller om hvilke valg som finnes når det gjelder grill.

Han forteller at det går mest i gassgriller, men vi ser også at det blir mer og mer populært med elektrisk. Disse grillene er ofte mindre, og det passer bra hos de som ikke har så mye plass eller bor steder hvor gass og kullgrill ikke er tillatt.

Hos Jernia har vi to merker innen grill, Weber og Char-broil. Vi har alt fra små bærbare griller til ganske store. Du får både gass, elektrisk og kull i tillegg til et bredt utvalg av tilbehør som grillklyper, røkeflis, børster og pizzastein. Pizzastein har vært veldig populært det siste året, så det er tydelig at mange vil lage pizzaen på grillen denne sesongen!

Ifølge Øystein er det aller viktigste tilbehøret til grillen en god børste og et trekk for å holde grillen ren og beskytte den fra vær og vind.

Og er du skikkelig grill-entusiast kommer Char-broil i år med flere nye funksjoner for den som er glad i «duppeditter», blant annet flaskeåpner og led-lys på bryterne.

Tips! Det viktigste tilbehøret til grillen er en god børste og et trekk for å holde grillen ren og beskyttet!

Sjømat på grillen

Hva med å diske opp med sjømat på grillen litt oftere?

Mange synes det kan være litt skummelt å legge noe annet en pølser og hamburgere på grillen, men Sten hos Neptun Fisk kan forsikre deg om at det slett ikke er noe vanskelig å få et fantastisk resultat hvis man velger gode råvarer fra sjøen.

Hvis du er helt nybegynner, så anbefaler han at du starter med å grille fiskekaker som du serverer i hamburgerbrød. Dette er også noe som slår godt an hos barna som oftest synes det er stas å spise piratburger. En annen rett som er populær blant de minste er skattkisten. Skattkisten er rett og slett fisk, gjerne laks, som er pakket i aluminiumsfolie sammen med urter og finkuttede grønnsaker. La barna være med på å legge i det de selv ønsker, noen minutter på grillen, så er det hele klart. Server med rømme og agurksalat.

Sten mener at spesielt laksefilet og kveite egner seg godt på grillen. Hans private favoritt er for øvrig hvalkjøtt. Husk bare på at dette ikke grilles for lenge og at det får hvile en stund etter du har tatt det av grillen. Her er det beste tilbehøret en god hjemmelaget potetsalat.

Ellers har han følgende tips for en vellykket grillaften:

  • Husk å bruke aluminiumsfolie eller en fiskerist slik at ikke fisken brenner seg fast.
  • Husk å la maten hvile en stund etter du har tatt den av grillen.
  • Kamskjell egner seg utmerket på grillen, men husk å ikke steke de for lenge – ikke mer enn ett minutt på hver side.
  • Laksefilet og kveite trenger litt mer tid på grillen, men vær forsiktig så du ikke svir den.
  • Bruk en god marinade som du smører inn maten med før grilling.
  • Salat, potetsalat og bakt potet er godt tilbehør.
  • Reker og kongekrabbe er et godt alternativ hvis man ikke vil grille, men kan også brukes som tilbehør til grillmaten.

Sten sier til slutt at det absolutt viktigste når vi griller og spiser ute, er at vi koser oss sammen og tar vare på den tiden vi har sammen med andre.

Bilde av griller, redskap og tilbehør til å lage mat ute
1. Portabel gassgrill fra Clas Ohlson 499,90 // 2. Tapenade fra Oliviers & Co 99,- // 3. Ostesmørbrødjern fra Jernia 449,- // 4. Fjøl fra Kid 399,90 // 5. Morter fra Jernia 299,- // 6. Salt & Pepper fra Tilbords 129,- // 7. Kullgrill fra Feel 999,- // 8. Kullgrill fra Rusta 349,- // 9. Rengjøringsbørste fra Jernia 189,-