La det blomstre – slik får du en vakker hage og balkong

Hage- og balkongsesongen er åpnet og det er på tide å fylle krukker og bed med vakre blomster. Vi har tipsene til hva du kan plante nå.
Våren har meldt sin ankomst og det er godt å se at det spirer og gror ute. Nå er endelig tiden inne for å flytte ut og gjøre det fint i hager og på balkonger. Her kan det gjerne blomstre gjennom hele vår- og sommersesongen, men hva skal vi plante ute nå? Hva tåler litt kulde om vinteren kommer på en kort visitt? Og hva er populære planter i år? Vi har tatt en prat med butikkleder Gudlaug Rødstøl hos Mester Grønn for å få noen tips.
Vårblomster du kan plante ute nå
Skal vi først plante ute, vil vi jo at de skal blomstre og overleve. Det er lett å tenke at nå er varmen her for godt, men det kan fortsatt komme noen kuldegrader på natten. Og det er ikke noe koselig å våkne til en vissen hage eller balkong. Så med litt kunnskap om ulike planter, kan du få en frodig vårhage som tåler både sol og litt kulde.
-Alle løkprodukter kan trygt settes ut, sånn som liljer og tulipaner i potte, violer og stemor, de tåler endel minusgrader, sier Gudlaug.
Et sikkert vårtegn er når krokus og perleblomster titter opp av jorden. Disse ble planet i god tid før vinteren meldte sin ankomst, men om du ikke plantet noen da, kan du kjøpe de som potteplanter nå.
Viola og stemorsblomster tåler godt litt kulde og kan fint plantes ute nå. De trenger jevnlig vanning og det anbefales å legge litt langtidsgjødsel i potten, så kan de blomstre helt til sommerblomstene er klare for utplanting. Mester Grønns viola er norskprodusert og bievennlige. De har også spiselig viola, som er nydelig som pynt på maten.
-Oliventre tåler også litt kulde, men man bør være forsiktig med overgang fra butikk til terrasse hvis det er kaldt, ta det litt etter hvert, forteller Gudlaug.
Da er det kanskje lurere å gå for vårlyng, en hardfør plante som trives best ute. Den tåler frost og kan plantes ut tidlig på våren. Knoppene er litt brune, men så fort denne planten springer ut blir den frisk og rosa i fargen. Lyng må holdes fuktig hele tiden.
-Lavendel butterfly tåler også en trøkk, men må ha varmegrader når den er i blomst.
Kjøpte du juleroser (Helleborus) til jul? Da kan du sette de ut i krokker på trappen eller terrassen nå. Du finner også store, flotte Helleborus-varianter i ulike rosatoner i butikken nå. De kan fint stå i krukker eller plantes på en plass med litt skygge og næringsrik jord.
Tusenfryd er en enkel og flerårig plante som ikke trenger mye stell. Den tåler kulde og kan fint plantes ute nå. Den passer spesielt godt i ytterkanten av større pottebeplantinger, eller alene i små krukker på en balkong.







Blomstrende sommer
Pelargonia er en populær sommerblomst som pynter opp på balkonger og i hager. Og det kan man forstå, for den er lett å stelle, finnes i flere farger og ulike sorter, og med litt stell kan den blomstre hele sommeren.
Du kan fint starte pelargonia-sesongen inne og ha den i en lys vinduskarm før du planter den ute når sommervarmen kommer. Den trives godt i krukker, men kan fint plantes sammen med andre sommerblomster, som margeritt, surfina, lobelia og eføy.
Ulike sorter pelargonia
Det finnes flere varianter pelargonia, og den vanligste varianten er pelargonia zonale. Den kommer i mange ulike farger, men de klassiske er rød og rosa. En veldig lettstelt variant er slyngpelargonia, som har en hengende vekst og blankere og stivere blader. Den får du både i rød og rosa.
Pelargonia «Dronning Ingrid» har lyse rosa blomster og er den romantiske og nostalgiske varianten. Engelsk pelargonia finnes med både store og små blomster, og her kan du velge mellom ulike fargenyanser innen hvitt, rosa, rødt og lilla.
Bland ulike pelargonia, i ulike farger for en fargerik og blomstrende hage eller balkong.

Slik steller du pelargonia
Drenering i potte: Skal du ha pelargonia i potter, er det viktig å huske god drenering i bunnen. Bruk gjerne lecastein, eller litt stor grus.
Vanning: Pelargonia trenger mye vann, men det er også viktig å la den tørke opp litt mellom hver vanning.
Gjødsel: I blomsterperioden er den glad i gjødsel minst hver 14. dag.
Knipe: For å få et rikt blomsterflor gjennom hele sesongen, er det viktig å knipe av gamle og visne blomster og blader.
Pelargonia fås i mange vakre sorter og fargenyanser. Noen har store blomster, andre er småblomstret.


Skap middelhavsstemning ute
Drømmer du om sydenstemning på balkongen eller en frodig oase i hagen? Da kan du fylle hagen med oliventrær, palmer, lavendel og velduftende urter. Terrassepalmer tåler noen minusgrader og håndterer godt vær og vind. De trives godt i krukker, så de passer godt både på balkong og i hager. Oliventrær er en klassisk middelhavsplante, og sammen med lavendel skaper det en sydlig stemning. Krukker eller bed med urter som rosmarin og timian er med på å forsterke middelhavsstemningen. Og da er det bare å sette seg ned og nyte sommeren ute.

Slik lykkes du med terrassepalmer
Plassering: Palmen trives i fullt sollys, enten det er ute på terrassen eller innendørs. Utendørs bør den imidlertid stå så lunt og beskyttet som mulig for at den skal få de beste betingelsene for å vokse.
Vanning: Den tåler å tørke lett opp mellom hver vanning. Om sommeren trives planten med jevn fuktighet.
Gjødsling: Gi gjerne én gang i måneden i sommersesongen. Gjødsles ikke i vinterhalvåret.
Kilde: Mester Grønn


Tips!
Palmer tåler noen kuldegrader, men ikke over lang tid. Det er best å ta palmen inn og sette den frostfritt, men kjølig (0-5 grader) om vinteren.