Julen smaker best sammen

Lefserull

Dekk bordet og inviter familie og venner på en tapaskveld med smak av jul.

Juletapas

Småretter man deler skaper en spesielt god stemning og legger til rette for både smakfulle opplevelser og hyggelige samtaler.

Tapas forbinder vi med spanske småretter som kjøttboller i tomatsaus, serranoskinke og manchego, men det er fullt mulig å lage sin egen vri på tapasbordet! Ta inn julens smaker og bruk gjerne rester av ribbe eller pinnekjøtt i smårettene. Vi har samlet fem oppskrifter som passer ypperlig på et tapasbord med smak av jul.

I tillegg til disse kan tapas-klassikere som serranoskinke byttes ut med juleskinke, og istedenfor manchego kan du skjære staver av vellagret edamer. Videre er det både pent og godt å servere små skåler med oliven, salte mandler, en god olivenolje og balsamico og en kurv med godt brød, så har du julens tapasbord klart.

Bruchetta

Bruschetta med julepålegg

Brød til overs? Lag et par deilige bruschetta med juleskinke til kvelds, så slipper du å kaste brødet. Du kan selvfølgelig bytte ut juleskinka med sylte eller lammerull om du har det. Bruschetta med julepålegg er også en fin rett å sette på tapasbordet

Ingredienser til 2 porsjoner:

  • 4 skiver brød
  • 2 ss olivenolje
  • 0,5 pk kremost m. pepper (á 125 g)
  • 8 skiver juleskinke
  • 0,5 boks spirer (kan sløyfes)

Syltet rødløk:

  • 1 stk. rødløk
  • 0,75 dl vann
  • 0,5 dl sukker
  • 0,25 dl eplecidereddik
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Lag syltet rødløk først. Skrell rødløk, del den i to og skjær i tynne skiver. Kok opp vann, sukker, eddik og salt i en kasserolle. Legg i rødløk når sukker og salt har løst seg opp. La det småkoke i 2 min. Trekk kasserollen av platen og avkjøl.
  2. Ha olje i en varm stekepanne og stek brødskiver på begge sider til de er gyllne og sprø. Legg skivene på et ark kjøkken - papir, slik at overflødig olje renner av.
  3. Smør skivene med kremost, legg på juleskinke og topp med rødløk. Pynt gjerne med spirer og nykvernet pepper.
Chilliribbe

Chiliribbe med peanøttdipp

Denne chiliribba med peanøttdipp passer som hånd i hanske på tapasbordet. Med innslag av både sterkt, salt og syrlig oppnår man en velbalansert, kjærkommen og frydefull smak.

Ingredienser til 8 posjoner:

  • 1 kg stekt ribbe
  • 2 stk. grovhakket rød chili
  • 4 båter grovhakket hvitløk
  • 3 ss frisk koriander
  • 0,5 ts salt
  • 1 ss rapsolje

Peanøttdipp

  • 6 ss olivenolje
  • 2 ss riseddik
  • 2 ss peanøttsmør
  • 2 ss Sriracha (asiatisk chilisaus)
  • 4 ss soyasaus
  • 2 ts frisk ingefær
  • 2 båter revet hvitløk
  • 4 ss flytende honning
  • Saften av 1 stk. lime

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 150 °C.
  2. Skjær vekk svoren fra den ferdigstekte ribben og skjær den i passelige små serveringsstykker. Finhakk chili, hvitløk og koriander, og bland med olje og salt. Fordel krydderblandingen over ribben og stek i ovnen i ca. 15 minutter.
  3. Ha alle ingrediensene til dressingen i en liten bolle og visp sammen til det er godt blandet. Grovhakk peanøtter og dryss over dippen.
Østers

Østers med rødløksvinaigrette

Friske østers er en eksklusiv delikatesse som man gjerne betaler godt for. Men har du mulighet, så plukk dine egne langs kysten. Da gjør du også en innsats for miljøet ved å være med å bekjempe stillehavsøstersen.

Ingredienser til 4 porsjoner:

  • 12 stk. ferske østers
  • 1 stk. finhakket rødløk
  • 0,5 dl rødvinseddik
  • 2 ss olivenolje

Slik gjør du:

  1. Skrell rødløken og kutt den i små biter, legg i en bolle og hell rødvinseddik og olivenolje over. Rør godt sammen og la det stå i noen minutter.
  2. Åpne østers og legg dem på et fat med grovt salt så de ikke velter. Pass på at innmaten er helt løs, og plukk ut løse deler av skallet.
  3. Ha litt av rødløksvinaigretten over østersen og server.

SLIK ÅPNER DU ØSTERS

Du trenger:

  • Østerskniv
  • Kjøkkenhåndkle eller en klut

1. Hold østersen i én hånd ved hjelp av et kjøkkenhåndkle. La undersiden av skallet vende opp, og ha den smaleste delen av skallet vende mot deg. Du kan også legge østersen på en fjøl med et kjøkkenhåndkle over (vi bruker kjøkkenhåndkle både for å beskytte hånden og for å tørke opp vann).

2. Hold østersen stødig og stikk østerskniven inn mellom de to skallhalvdelene. Lirk frem og tilbake til du kommer gjennom, og før kniven langs det flateste skallet for å kutte muskelen som holde skallet lukket. Skallet løsner med en gang muskelen er av.

3. Lukt på hvert skjell du åpner. Det skal lukte friskt av sjø og saltvann. Om det lukter vondt må det kastes.

4. Plukk forsiktig vekk løse deler av skallet, og sett østersen stødig i grovt salt eller i litt krøllete aluminiumsfolie.

Lefserull

Lefserull

Lefserull er alltid populært, og disse knallgode rullene med rødbetsalat og lammerull er supre som appetittvekker eller som én av flere juletapasretter.

Ingredienser til 4 posjoner:

  • 6 skiver lammerull
  • ca. 4 ss rødbetsalat
  • 2 stk. lefse

Slik gjør du:

  1. Fordel rødbetsalat på lefsene og legg på skiver av lammerull.
  2. Rull lefsene tett sammen og legg dem på et fat med kanten ned.
  3. Skjær vekk endene av lefserullene og del hver rull i to eller tre "kubber" på skrå.
  4. Bruk gjerne tannpirkere til å holde lefserullene sammen. Anrett på fat, og pynt med litt spirer eller annet grønt.

Tips!

Med en pakke lefser i hus har du alltid mulighet til å lage noe godt med det du har tilgjengelig. Julens klassiker sylte og sennep er nydelig, og kan brukes som fyll i lefser! Du kan også bruke tynne skiver med ribbe, røkelaks, gravlaks, oksetunge, ost med litt marmelade, finkuttet pinnekjøtt, lutefisk og poteter, salat av kalkun- eller kyllingrester. Her er det bare å være kreativ og leke seg fram til de beste smakskombinasjonene!

Pepperkake med ost og syltetøy

Pepperkake med blåmuggost

Hjemmelagde pepperkaker eller butikkbakte, spiller ingen rolle. Har du pepperkaker kan du toppe dem med blåmuggost og fikensyltetøy - perfekt kveldskos i førjulstiden eller som enkel juletapas når du får gjester på julebesøk.

Ingredienser til 4 posjoner:

  • 8 stk. pepperkake
  • 1 pk blåmuggost
  • 8 ts fikensyltetøy

Slik gjør du:

  1. Skjær blåmuggost i tynne skiver og legg en skive på hver pepperkake.
  2. Topp med fikensyltetøy. Pynt eventuelt med frisk timian og server.

Tips!

Bytt gjerne ut fikensyltetøyet med noe annet godt du liker. Solbær eller aprikos smaker også godt til blåmuggost.

Fruktsalat

Fruktsalat

En frisk og fargerik fruktsalat er ofte den perfekte avslutningen på et godt måltid. Med frukt og krydder som fiken, klementiner, røde epler, kanel og stjerneanis får fruktsalaten en smak av jul.

Ingredienser til 4 posjoner:

Sukkerlake:

  • 1 stk. vaniljestang
  • 0,5 dl sukker
  • 3 dl vann
  • 2 stk. stjerneanis
  • 1 stk. hel kanel

Fruktsalat:

  • 2 stk. klementin
  • 2 stk. frisk fiken
  • 2 stk. rødt eple
  • 1 stk. pære
  • 1 stk. persimon
  • 1 pk bjørnebær
  • 2 ss hakkede pekannøtter (kan sløyfes)
  • 1 dl tranebær

Slik gjør du:

  1. Snitt vaniljestang på langs og skrap ut vaniljefrøene med en kniv. Kok opp vann, sukker, vaniljestang og frø. Når sukkeret har løst seg opp, ha i tranebær og la dem trekke i laken noen minutter. Sett laken til avkjøling.
  2. Skrell klementin og skjær klementinbåtene i mindre biter. Ha dem i en bolle eller en skål.
  3. Skjær fiken og eple i båter, pære og persimon i terninger.
  4. Del bjørnebær i to og ha all frukten i skålen med klementiner. Vend alt forsiktig sammen.
  5. Hell over sukkerlaken og la frukten trekke litt i laken før servering. Dryss over grovhakkede pekannøtter før servering.

Tips!

Server med pisket krem, råkrem, vaniljesaus, vaniljekrem eller vaniljeis.

Hvit sjokolade dessert

Hvit sjokolademousse

Sjokolademousse er alltid populært til dessert! Her er en enkel og god hvit sjokolademousse - supergodt servert sammen med friske bær.

Ingredienser til 6 posjoner:

  • 300 g hvit sjokolade
  • 2,5 stk. gelatinplater
  • 6 dl kremfløte
  • 2 stk. romtempererte egg

Slik gjør du:

  1. Knekk sjokolade i biter, eller finhakk den. Ha den i en skål/bolle og smelt sjokoladen over vannbad.
  2. Legg gelatin i bløt i 5 minutter. Pisk kremfløte til en myk og lett krem. Når sjokoladen har smeltet, klem ut vannet av gelatinen og smelt den i sjokoladen.
  3. Rør inn romtempererte egg. Vend forsiktig den piskede kremen inn i sjokoladen (pass på at ikke sjokoladen er for varm, da kan kremen sprekke).
  4. Fordel kremen i små porsjonsskåler eller ha den i en stor serveringsskål. Pynt med friske bær, revet sjokolade eller noe annet lekkert.
Foto og oppskrift
Matprat.no
Produksjon
Amfi Kreativ