Det perfekte juleselskap!

Rød julepunch i en bolle og tre glass.
Lag deilig velkomsdrink til juleselskapet. Foto: Matprat.no
Blomkålstek dandert på en blå tallerken
Server bakt blomkål som en selvstendig rett eller som tilbehør til en god middag. Foto: Matprat.no

Desember byr gjerne på hyggelige sammenkomster med venner og familie – ofte med god mat og drikke. Vi deler oppskriftene som gjør juleselskapet til en suksess.

Velkomsdrink

En herlig start på juleselskapet! En sprudlende og fargerik velkomstdrink med smak av jul. Server den i glass, eller en stor bolle og la gjestene forsyne seg selv.

10 porsjoner

  • 1 l tranebærjuice
  • 3,5 dl granateplejuice
  • 2,5 dl klementinjuice
  • 4 stk lime
  • 2 stk klementin
  • 1 stk sweetie
  • 1 stk granateple
  • 1 dl friske eller frosne tranebær
  • 1 flaske musserende vin, med eller
  • uten alkohol etter ønske
  • 3 dl isbiter
  • 0,5 potte frisk rosmarin

Slik gjør du

  1. Hell tranebærjuice, granateplejuice og klementinjuice i en stor bolle. Press saft av halvparten av limen og ha den i bollen.
  2. Skjær resten av limen, klementin og sweetie i tynne skiver, ha dem i bollen sammen med granateplekjerner og tranebær.
  3. Hell i musserende, isbiter og frisk rosmarin rett før servering.
  4. Server bowlen i glass eller la gjestene forsyne seg selv.

Bakt blomkål

Blomkålen stekes i lang tid med en god krydderblanding. Den blir saftig, og smaker utrolig godt. Spis den som en selvstendig rett eller som tilbehør til en god middag.

2 porsjoner

  • 1 stk blomkål
  • Krydderblanding
  • ½ ts salt
  • ½ ts malt spisskummen
  • ½ ts paprikapulver
  • 1 ts fennikelfrø
  • ¼ ts kvernet pepper
  • 2 ss olivenolje

Brunet smør

  • 4 ss smør
  • 2 ss hakkede hasselnøtter
  • 1 pk sukkerertspirer
  • 1 pk rød shiso

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 150 °C.
  2. Bland sammen alle ingrediensene til krydderblandingen.
  3. Skjær vekk den nederste delen på blomkålen, men behold gjerne bladene på slik at kålen kan stå rett.
  4. Gni blomkålen inn med krydderblandingen og stek den i ca. 2 timer til den har fått en fin og gyllen farge. Bruk en liten kniv og stikk inn i midten av blomkålen for å se om den er ferdig stekt.
  5. Brun smøret i en liten kjele og tilsett hakkede pekannøtter.
  6. Fordel sukkerertspirene og shisokarsen på et fat og legg blomkålen oppå. Hell over litt av nøttesmøret og server.
Nøttestek med tranebær på toppen
Lag nøttestek med tranebær og pistasj som et vegetarisk alternativ til den tradisjonelle julematen. Foto: Matprat.no
Nøttestek med tranebær på toppen
Nøttestek med tranebær og pistasj. Foto: Matprat.no
Kromkakeskåler med iskrem dandert på et bord
Kremfylte krumkakeskåler er perfekt å servere som dessert. Foto: Matprat.no
Biscotti med sjokolade og nøtter dandert på et fat
Biscotti med mandler og sjokolade. Foto: Matprat.no

Nøttestek med tranebær og pistasj

Lag en nydelig nøttestek med masse smak av urter og sopp. Som vegetarisk alternativ til den tradisjonelle julematen er den super, og det er slett ikke sikkert veggisene får ha den i fred!

8 porsjoner

  • 30 g tørket steinsopp eller annen tørket sopp
  • 2 stk rødløk
  • 2 stilker stilkselleri (stangselleri)
  • 2 ss olje
  • 2 båter hvitløk
  • 150 g arborioris (risottoris) , eventuelt perlebygg
  • 1 dl hvitvin
  • 5 dl grønnsakbuljong (utblandet)
  • 200 g aromasopp
  • 100 g mandler
  • 100 g pistasjnøtter
  • 50 g smuldret brød
  • 125 g hvitost eller vegansk ost (velg en ost med mye smak)
  • 1 stk rød chili
  • Revet skall av 1 stk sitron
  • 2 stk egg
  • 2 ss friske urter (f.eks. rosmarin, timian, salvie og/eller persille)
  • 200 g tranebær
  • 2 ss sukker
  • 1 ts salt
  • ½ ts kvernet pepper

Slik gjør du

  1. Bløtlegg tørket sopp i litt kokende vann. Sett til side.
  2. Finhakk rødløk, stilkselleri og hvitløk.
  3. Varm en vid kjele med litt olje og fres løk og selleri til det er mykt og blank. Ha i hvitløk og la den frese med et minutt.
  4. Tilsett ris og la den frese med til den begynner å «poppe». Hell i hvitvin og la den koke helt inn i risen.
  5. La den bløtlagte soppen renne av seg i en sil og hakk den grovt. Rør soppen inn i risen. Varm grønnsaksbuljongen og tilsett i risen litt etter litt, mens du rører godt mellom hver gang. Fortsett å spe til risottoen er kremete og risen er al dente (fortsatt har litt tyggemotstand). Ha risottoen i en arbeidsbolle og avkjøl helt. Skjær soppen i skiver. Varm en stekepanne og fres soppen i litt olivenolje. Krydre med salt og pepper. Hell soppen over i risottoen og avkjøl. Rist mandler og pistasjnøtter i en tørr stekepanne, og knus dem grovt.
  6. Bland nøttene, smuldret brød, revet ost, finhakket chili, revet sitronskall, egg og finhakkede urter inn i risottoen. Smak til med salt og pepper.
  7. Ha tranebær og sukker i en liten kjele og kok opp. Rør godt og la alt koke kraftig i 2-3 minutter, til sukkeret er oppløst og bærene har syltet seg.
  8. Smør en form og fordel tranebærene i bunnen. Ha risottoblandingen i formen og klem den forsiktig ned over tranebærene. Bruk en skje til å jevne ut overflaten. Dekk formen med aluminiumsfolie og plasser den midt i ovnen på 180 °C i 45 minutter. Fjern folien og stek videre i ytterligere 15 minutter.
  9. Ta formen ut av ovnen og la den hvile på rist i 10 minutter. Bruk en skarp kniv og skjær rundt kanten på formen for å løsne steken. Hvelv den på et fat og løft formen forsiktig av. Pynt med friske urter.

Kremfylte krumkakeskåler

Lag krumkakene som krumkakeskåler istedenfor kremmerhus! Da får du plass til masse deilig iskrem og lune skogsbær, eller den tradisjonelle multekremen om du vil!

12 porsjoner

  • 2 stk egg
  • 100 g sukker
  • 100 g smør
  • 100 g hvetemel
  • 0,25 ts malt kardemomme

Fyll

  • 0,5 l vaniljeis
  • 400 g frossen bærblanding

Slik gjør du

  1. Visp egg og sukker til eggedosis.
  2. Smelt smør, og avkjøl det litt før du heller det i eggedosisen.
  3. Bland sammen mel og kardemomme, og rør det inn smeten. La røren svelle i ca. 1 time.
  4. Legg en stor teskje røre på midten av et godt oppvarmet krumkakejern. Stek kakene til de er lys brune. Legg dem raskt over en passe stor kopp, eller rull dem til et tradisjonelt kremmerhus.
  5. Varm opp bær i en liten kjele, tilsett eventuelt litt sukker eller melis etter smak.
  6. Server krumkakeskålene med iskrem og lune bær.

Biscotti med mandler og sjokolade

Biscotti er den nye favorittkakekjeksen. Enkel og rask å lage, og så smaker den så godt!

Oppskriften gir ca. 40 lange biscotti

  • 150 g smør
  • 300 g sukker
  • revet skall av 1 stk appelsin
  • 3 stk egg
  • 150 g mandler
  • 100 g mørk kokesjokolade
  • ca. 6 dl hvetemel
  • 3 ts vaniljesukker
  • 2 ts bakepulver

Slik gjør du

  1. Rør smør og sukker godt sammen. Bland inn resten av ingrediensene. Tilsett litt mer mel om deigen er veldig klissete.
  2. Del deigen i fire og rull hver del til en pølse like lang som stekebrettet. Legg rullene på bakepapir og trykk dem litt flate.
  3. Stek midt i ovnen ved 180 ˚C i ca. 25 minutter. Skjær pølsene i smale skiver på skrå, legg dem tilbake på stekebrettet og stek dem i 10 minutter til.
  4. Avkjøl kakene på rist, og oppbevar tørt.