Høstmoten til dame – 5 stylingtips for en trendy høst

Dame smiler iført lys rosa kåpe og solbriller på gata med kaffe i hånda.
Høstens kåpe kan gjerne være rød elle rosa!
Damemodel på catwalk kledd i hvit skjorte, blazer, blå lang kåpe, hvite bukser og sorte sko.
Gatefoto av dame med langt hår, lang beige kåpe, sort topp, jeans og sorte boots.
Damemodel på catwalk kledd i hvit skjorte, blazer, blå lang kåpe, hvite bukser og sorte sko. / Avslappet, men stilig look er helt i tråd med høstens trender. Foto: Launchmetrics

Høstmoten 2023 for damer: Ekstra lange kåper, rutete drakter, innslag av lysegult, beige og knallrødt! I høst skal detaljene få skinne, og gjerne i slangeskinn.

Butikkene på AMFI Moa fylles med høstens nyheter, og vi gjør oss klare for en ny, trendy sesong.

De siste årene har tidløse og klassiske plagg tatt større og større plass i motebildet. Vi har sett mye klær i naturlige materialer og anvendelige fargetoner, med skreddersømmer og klassiske snitt som kan vare sesong etter sesong.

Denne høsten er det imidlertid lov til å tilføre litt spenning i det klassiske og trygge.

Vi spurte stylist og moteredaktør i Elle, Caroline Skjelbred, om hvilke trender som kan sprite opp høstantrekket.

– Høstens motebilde er fylt med klassiske elementer, men har også mange spennende detaljer. Lengden på kåpen er ekstra lang, skjerfet er ekstra stort, blazeren har skulderputer eller innsvingt midje, forteller hun.

– Stilen som dominerer spiller på det ekte i livet. Styler du en hettegenser i kombinasjon med litt bustete hår og en leggings, så vips følger du en av høstens store trendlooks. En befriende og deilig trend!

Så la oss holde det ekte og møte høsten med rufsete hår og store jakker. Ispedd et og annet rutete, noe med slangeskinnsmønster og rødt – masse rødt. Her er stylistens beste tips til høstgarderoben i 2023.

Damemodel på catwalk kledd i dongerijakke, skjorte og jeans, med belte i livet og pumps.
Gatefoto av dame med langt lyst hår, blå kåpe, jeansskjorte og jeans.
Damemodel på catwalk kledd i dongerijakke, skjorte og jeans, med belte i livet og pumps. / Denim, denim, denim, i år kan vi ikke få nok. Foto: Launchmetrics
Damemodell på catwalk i sorte støvletter, grått skjørt, rød genser og gul frakk med slangeskinnmønster.
Fashion gatefoto av dame med langt hår, sort skinnjakke, blått skjørt med slangeskinnmønster, chunky sko og liten grønn veske.
Slangeskinnmønster sørger for en rocka look. Foto: Launchmetrics
Damemodell i hvit bluse og denimskjørt. Olaskjorte, blå safir ring, jeans, bootcut jeans, armbånd med blå stener, olaskjorte, hvite høye sneakers.
Damemodell med lyst langt hår som har på seg denimskjorte, hvit topp, jeans og sorte støvletter
Bilde 1: modellbilde Step In // Ganni denimskjorte, Dale+, ring og armbånd, Edelt Stokkeholm // Jeanerica Pyramid jeans, Modo // Lois bootcut jeans, Nuvaa // Isabel Marant denimskjorte, Dale+ // Unified sneakers, Eurosko. Bilde 2: Alt fra bYoung.
Ung jente med rosa topp, jeans og hvite sneakers.
Alt fra Only.

Tidløst fra topp til tå

Stylisten kaller denim selve «limet» i den moderne garderoben, og det med god grunn. Denim er en like slitesterk trend som det er et slitesterkt materiale, og i år har vi sett ekstra mye denim i motebildet.

– Denim er ikke lenger forbeholdt det hverdagslige og kjedelige. Hvis du ennå ikke har skaffet deg det trendy, lange maksiskjørtet, så er et skjørt i denim et bra høstkjøp. Det fungerer utmerket med strømpebukser under!

Eventuelt bør du gå for en stor og romslig jeans. Stylisten forteller at det var flust av oversized jeans som spradet ned catwalken på høstens visninger.

På AMFI Moa finner du det aller siste innen denimtrenden hos flere butikker. Trendy jeansskjørt hos Step In, kule olaskjorter hos bYoung og Dale+, lekre matchende smykker hos Edelt Stokkeholm og høstens jeans hos Nuvaa, Modo, bYoung og Only.

Tips!

Har du lyst til å sprite opp denimantrekket eller et annet klassisk antrekk, er det slangeskinnsmønter du bør gå for, skal vi tro stylisten: – Slangeskinnsmønster er en trend vi ser på tilbehør, og det gir en kul høstlook. Slangeskinnsboots må være høstens hotteste tilbehør!

Fashion gatefoto av dame med langt lyst hår, lysegul kjole, brun veske og burgunder kåpe over armen.
Den lysegule fargen er nydelig i kombinasjon med burgunder. Foto: Launchmetrics
Dame i gul regnparkas, gulmønstret cardigan, gul og hvitstripete toalettmappe, halskjede med svaneanheng med gule stener, gul kjole med puffermer.
Blæst Bergen poncho, Modo // Ganni cardigan, Dale+ // Aiayu toalettmappe, Dale+ // Swarorvski svanesmykke, Edelt Stokkelholm // Ganni kjole, Dale+
Damemodell med gulgrønn strikkegenser, jeans og sorte støvletter
Alt fra bYoung.

Fresh gul

Årstidene kommer og går, og det gjør trendfargene også. I år er det spesielt én farge som kommer tilbake og lyser opp i høstmørket.

– Lysegult har en skikkelig renessanse denne sesongen, og er et friskt innslag i en beige og grå garderobe! Det er litt 90-talls og veldig fresht!

Siden den er så mild og delikat, er lysegult en enkel farge å style med andre farger. Du kan bruke den til å sprite opp et svart eller grått antrekk, men vil du se ekstra stilig ut, bør du kombinere den med beige, råder stylisten.

– Høstens lysegult og vårens naturfarger er en trendkombinasjon vi kommer til å se mye av, sier hun.

Lys opp i mørketiden med en farge som garantert gjør deg glad, velg et plagg eller et smykke i høstens gulfarge. På AMFI Moa er det flere butikker som har et utvalg produkter i den trendy fargen.

Tips!

Er du ikke så glad i å bruke sterke farger, er lysegul en gave av en trendfarge! Sprit opp antrekket med en lysegul skjorte istedenfor den vanlige hvite eller blå. Eventuelt kan du velge et lysegult tilbehør, enten et stort skjerf eller en veske.

Damemodell på catwalk med rutete dressjakke, bukse og vest.
Høsten blir litt varmere iført en stor 80-talls blazer. Foto: Launchmetrics
Brun rutete dobbeltspent blazer, lyst rutete skjerf, rutete Burberry toalettmappe, grønnrutete liten veske, sort og hvit rutete skjorte, brun rutete enkeltspent jakke.
Damemodell med brunrutete dobbeltspent blazer og brun skjorte står i en døråpning.
Bilde 1: Jean Paul blazer, Nuvaa // Holzweiler skjerf, Modo // Burberry toalettmappe, Dale+ // Burberry Mini Lola, Dale+ // FWSS skjorte, Modo // Camilla Pihl blazer, Dale+ // Bilde 2: Alt fra bYoung.

Rutete power

På 70- og 80-tallet ble kvinner mer og mer deltagende i arbeidslivet, noe som førte til at store blazere med skulderputer, samt dresser og drakter med maskuline snitt fylte motebildet.

Den såkalte «power dressing»-trenden er nå tilbake, forteller stylisten, og hun foreslår å gå for rutete mønster på drakten:

– Ruter får et stort «comeback» denne høsten. Rutete skjørt i kombinasjon med en rutete blazer stylet med en enkel pologenser eller en bluse er «power dressing» på høyt nivå!

Ruter kan også kombineres med en mer punkete stil.

– Tenk Vivienne Westwood og 80-tallet. Ruter i klassisk rødt og grønt stylet med rampete nagler.

Hvis du synes det blir for mye med et helt antrekk med ruter, så velg en kul blazer fra Nuvaa eller en skjorte fra Modo.

Tips!

Skal du gå til innkjøp av en ny blazer, kan du velge en større størrelse enn du pleier. Ikke bare vil du få plass til en stor ullgenser under, at den er oversized vil også gi antrekket ekstra «power».

Damemodell på catwalk med skjerf rundt hodet, teddyjakke, hvitt skjørt og sorte sko.
Hold varmen med en teddyjakke denne sesongen. Foto: Launchmetrics
Damemodell med beige hatt, beige fuskepelsjakke, hvit bluse, sorte bukser og hvite høye støveltter, beige pusete jakke, halvhøye vinterstøvletter i lys beige, uggs tøfler
Damemodell i lyseblå pusete kåpe, sorte bukser og sorte støvletter, dueblå pusete kåpe, sorte høye cowboystøvletter
Bilde 1: modellbilde, alt fra Step In // Arnie Says kåpe, Dale+ // vintersko og Uggs, Shoe Gallery Bilde 2: modellbilde, alt fra bYoung // blå kåpe fra Step In // cowboystøvler, Eurosko.

Loddent innslag

En høsttrend som er like sikker som at trærne mister bladene sine, er lag-på-lag-trenden, og denne høsten er intet unntak.

– Trendbildet denne sesongen er som laget for et nordisk klima, med mye fokus på lag på lag, forteller stylisten. Hun foreslår at du kler deg i jeans fra topp til tå med hettegenser og en stor, lang kåpe over.

– Eller bruk en tykk strikket pologenser til et denimskjørt, og style det med en varm sauseksinnjakke over. Det blir det perfekte høstantrekket!

Ifølge stylisten er det nemlig to jakker som gjelder i høst: den oversizede saueskinnsjakken og den lange kåpen.

– Kjærligheten til lodne tekstiler fortsetter i trendbildet, og teddy er en skikkelig høstvinner. Ikke bare holder dette materialet deg varm, men også super trendy!

Denne høsten finner du flere jakker og kåper i fuskepels hos Step In, Dale+ og bYoung på AMFI Moa.

Tips!

Hvis du ikke ønsker å omfavne teddy-trenden – eller rettere sagt la trenden omfavne deg, kan du gå for et plagg som nøyer seg med teddy-elementer på kantene.

Dame med blått skjerf, rød lang kåpe, blomstrete kjole og sorte sko går på gata.
Damemodell i rød lang kåpe
Alt fra bYoung.
Damemodell på gaten i en storby med rød off shoulder, ankellang kjole og sorte støvletter, rød solbriller, kjede med svane-anheng med rød stener, bringebærrød strikkegenser, rød liten skulderveske, rød krinklet topp med lange ermer, rød veske.
Damemodell i en rød regnparkas.
Bilde 1: modellbilde, alt fra Dale+ // Solbriller, Glitter // Swarorvski svanesmykke, Edelt Stokkeholm // Untold Stories genser, Modo // Ganni-veske, Dale+ // Ganni topp, Dale+ // Veske med gullspenne, Glitter // Bilde 2: Blæst Bergen poncho, Modo.
damemodell står i en stol med rød knelang kjole.
Alt fra bYoung.
Lyserød genser, hvite og rød sneakers, rød veske, rød strikkelue og rød collegegenser.
Amundsen genser, Modo // Marc Jacobs veske, Dale+ // Unified sneakers, Eurosko // Ganni lue, Modo // Anine Bing collegegenser, Dale+.

Rødt og rosa

Selv om duse og nøytrale naturfarger dominerer, har noen sterke farger fått slippe til. I høst er det spesielt rødt, grønt, knallrosa og koboltblått som bør supplementere naturfargene i garderoben din.

– Rødt er den store trendfargen, enten som element i et antrekk eller som ton-i-ton helrødt.

En enda mer vågal måte å bruke rødt på er å kombinere den med rosa.

– Dette er en utrolig leken og lekker fargekombinasjon! Gå enten for lyserosa pasteller i kombinasjon med tomatrød, eller for sterk rosa i kombinasjon med signalrødt. Den perfekte «se og bli sett-looken»!

Det er lett å finne røde favorittplagg i butikkene på AMFI Moa nå. Lekker kåpe fra bYoung, kul regnanorakk for Modo eller en lekker kjole fra Dale+. Topp antrekket med kule solbriller fra Glitter eller en veske fra Dale+.

Tips!

Hvis du ikke ønsker å omfavne teddy-trenden – eller rettere sagt la trenden omfavne deg, kan du gå for et plagg som nøyer seg med teddy-elementer på kantene.

Vil du vite mer om trendene høsten 2023? Da kan du kose deg med disse artiklene: