TREND-retningen «hipp boheme»

Dame i blomster kjole
Dame i strikket vest og hvit skjorte
Dame i blomster kjole
Retro mønstre og statement tilbehør gir boheme-stilen riktig look.
kvinne som snurrer med lilla blomsterkjole foran rosa bakgrunn
kvinne og mann som poserer ved trapp
Avslappende og romslige kjoler med romantiske rysjer er flott sammen med kule boots. // Boheme-retningen har en avslappet og uanstrengt stil.

«Hipp boheme» er en urban og kunstnerisk TREND-retning med fokus på gjenbruk og vintage.

Vi har tatt for oss fire TREND-retninger innen høstens klesmote, basert på analyser gjort av danske Pej-gruppen – Skandinavias ledende trendinstitutt. Her kan du lese mer om de tre andre retningene: Pur eleganse, Nordisk ro og Romslig univers.

Hipp boheme

Klesmotestilen «bohem» kobles gjerne til hippiemoten med naturlige materialer, retro mønstre, nøytrale og varme farger mikset med elementer fra 70-tallet og «statement»-tilbehør.

TREND-retningen har vært i motebildet flere ganger, og mange forbinder kanskje hipp bohemstilen med kjendiser som Sienna Miller, Nicole Richie og Olsen-tvillingene. Tidlig på 2000-tallet bidro de til at vi la vår elsk på lange skjørt, mønstrete bluser, romantiske rysjer, lange avslappende kjoler, store armbånd, smykker, belter og hatter samt cowboy-boots.

Nå er den avslappende og uanstrengte klesmotestilen tilbake i ny bekledning, i en mer urban og kunstnerisk retning og med mangfoldig kreativitet. Stilen er mer miljøbevisst og kjønnsnøytral enn for tjue år siden, og består gjerne av finurlige gjenstander med emosjonell verdi fremfor funksjon.

Smilende dame i stripete kjole og en knytt oransje genser over skuldra
Vintage og gjenbruk er veldig i tiden. Miks gjerne plaggene med deilige gensere
Dame som knyter et stoff belte på en gul jumpsuite
Pynt dine vintage-skatter med et brodert, heklet eller vevd belte.

Gjenbruk og vintage

«Hipp boheme» kjennetegnes av stikkord som gjenbruk, stoffrester, patchwork, vintage, hjemmelaget kunsthåndverk og reparasjon. I løpet av de siste årene har flere blitt mer bevisste på eget forbruk og tatt flere miljøvennlige valg.

Å ta vare på de plaggene vi har, er også noe trenden omfavner. Ifølge Framtiden i våre hender har prisen på klær sunket dramatisk de siste tiårene, og i 2018 kjøpte norske husholdninger nesten dobbelt så mye klær som for tretti år siden – men til omtrent samme pris.

Vi som forbrukere må ta vår del av ansvaret, og bli mer bevisste på eget forbruk og ta gode valg for miljøet og kloden. Går de i stykker, er det fort gjort å reparere, sy om eller lappe.

Strikket og heklet

Heklet og strikket er også to tydelige retninger innen «hipp boheme», som passer perfekt med tanke på årstiden vi går inn i. Det er lite som slår en stor, deilig ullgenser, en kul strikkevest eller en god, varm lue når sommeren er forbi og gradestokken synker.

TIPS!

Ull er 100 prosent fornybart og naturlig, og en av våre mest bærekraftige materialressurser. Behandler du ullplaggene dine riktig, kan de vare lenge. Du bør lufte plaggene i stedet for å vaske dem, unngå tørketrommel og bruke skånsomt vaskemiddel når plagget trenger en vask.

Tekst
Newslab
Foto
Henrik Lindahl
Produksjon
Amfi Kreativ