5 enkle og friske retter til sommerfesten

Langbord med mat på sommerfest i hagen

Kjøkkensjef Randi Mari Heimdal gir oss maten som gjør susen når venner eller kollegaer skal samles rundt langbordet og ønske sommeren velkommen.

Varme sommerdager og -netter byr på mange anledninger til å samles rundt et godt måltid. Kjøkkensjef på Thon Hotel Bergen Airport, Randi Mari Heimdal, ser nå frem til å pakke vekk den tyngste maten for sesongen.

– Forhåpentligvis er det deilig og varmt ute, og da vil man ha noe lett og friskt, mener kjøkkensjefen.

Et godt utgangspunkt for et deilig måltid er alltid ferske og sesongbaserte råvarer. Da vil det kanskje overraske noen at en av sommerklassikerne ikke viser seg fra sin beste side under sommersola:

– Sommeren er egentlig litt utfordrende på matfronten. Men vi får nøye oss med mye gode bær, grønnsaker, urter og salater.

Krukke med frisk salat
Salaten kan også serveres i dekorative glasskrukker.

Vær kreativ med salaten

– Det er både trygt og enkelt å lage en god salat. Da kan man blande forskjellige friske råvarer i en bolle og toppe den med en god dressing eller en vinaigrette, sier Heimdal.

Salaten er perfekt ta-med-mat, siden den passer sammen med det meste, og kan lages i både store og små porsjoner.

– Hos folk flest går det mye i tomat, agurk, salat og paprika. Men husk at du også kan bruke all slags frukt og bær for å gi salaten litt mer særpreg, råder Heimdal.

Hender som skåler på sommerfest i hage
Foto: Randi Mari Heimdal
Grillet laks med mango- og avokadosalat
Foto: Randi Mari Heimdal

5 retter til sommerfesten

Heimdal har satt sammen fem oppskrifter som du enkelt kan imponere med på sommerens fester.

– Disse rettene er ganske varierte, men de har til felles at alle er enkle å lage, de passer til mye og det er noe de fleste liker.

Sommerlig kyllingsalat

ca. 2-3 porsjoner

Dette trenger du

  • 1 pakke salatkylling
  • 1 pakke sukkererter
  • 1 boks kikerter (skyll dem godt)
  • 1 pakke røde bønner (skyll dem godt
  • 1 stk rød paprika
  • ½ Agurk
  • 1 boks mais/minimais
  • 1 stk avokado
  • Olivenolje
  • Ønsket smak til å blande i oljen.

– Jeg er veldig glad i en smakstilsetning som heter «Apple fruity condiment» som du får kjøpt på delikatessebutikker, men du får tak i tilsetningssmaker på flere plasser, tipser Randi.

Slik gjør du

  1. Bland majones, creme fraiche, Worchestersaus og saften fra sitronen. Smak godt til med salt og pepper.
  2. Finsnitt kål og epler i strimler.
  3. Bland strimlet kål og eple inn i blandingen og vend det godt sammen til alt blander seg.

Tips! Rødkålen kan om ønskelig legges i kokende vann i 1 minutt hvis du ønsker en «softere» versjon. (Personlig synes kokken det er deilig med litt «crunch» i denne retten.)

Tips! Coop Mega Madla har et stort utvalg ferske råvarer og en ferskvaredisk som bugner av deilige salater, kjøtt, fisk og kortreist mat. Spør gjerne ekspertene i ferskvaredisken om tips til sommerretten du skal lage.

Slik gjør du:

Kutt alt opp i passe store biter, typisk salatstørrelse. Bland sammen alt av grønnsaker og kylling.

Ta deretter over en deilig oljedressing. Dette gjør du rett før servering. Heller du på oljen lenge før, er det lett for at grønnsakene blir litt «daffe».

– Jeg tar først litt olivenolje i en kopp, før jeg blander oppi litt smakstilsetning. Dette smaker jeg til før jeg heller over salaten, sier Randi.

Grillet laks med mango- og avokadosalat

Ca. 2 porsjoner

Dette trenger du

  • 1 stk stor mango
  • 1 stk stor avokado
  • 1 boks cherrytomater
  • Olje og ønsket krydder til marinade
  • Koriander (kan sløyfes)

Slik gjør du:

  1. Mariner først laksen, og la det ligge ca. 20-30 min. Randi synes det er godt med bare olje og litt tacokrydder på den.
  2. Kutt mango og avokado i passe store biter, og bland sammen. Kutt opp litt koriander, etter smak, og bland den i. Del cherrytomatene i to.
  3. Mens salaten står og godgjør seg, legger du laksen på grillen. Grill på hver side til den får fine grillmerker, ca. 5-8 min på hver side.
  4. Legg laksen bort på indirekte varme til den er gjennomstekt.

Server deretter grillet laks oppå en fin porsjon salat, bon appetitt!

Bord dekket med grillspyd, maiskolber og diverse grillmat
Grillet kylling med brokkolisalat
Foto: Randi Mari Heimdal

Grillet kylling med brokkolisalat

ca. 2-3 porsjoner

Dette trenger du

  • 2-3 stk kyllingbryst (ca. 1 per pers.)
  • 2-3 skiver bacon
  • Kremost, krydder
  • 1 ½ stk brokkoli
  • Rosiner, etter smak
  • 1-2 poser (av en 2 pk.) majones
  • Ca. 2 korker eddik (smak gjerne litt til her)
  • Ca. 3-4 ss solsikkekjerner

Slik gjør du

  1. Kutt kyllingbrystene på tvers, slik at du kan åpne dem opp, og få ca. dobbel str.
  2. Smør så på et tynt lag med kremost. Kan gjerne ha på et lag med salt og pepper inni her også, før du så bretter den tilbake. Surr bacon rundt kyllingbrystet.
  3. Legg dette på grillen, snu jevnlig til det er ferdig.
  4. Mens det griller, kan du begynne på salaten.
  5. Kutt brokkoli i passe store buketter, ca. en liten munnfull. Hvis du ønsker rosiner i, så blander du det i nå sammen med majones, eddik og solsikkekjerner.
  6. Se litt an hvor mye majones du trenger og ønsker. Det skal ikke være en for tørr salat, men heller ikke flytende. Prøv deg litt frem her!

Når kyllingen er ferdigstekt og har fått hvilt seg litt, er det klart for servering.

Mozzarellaboller og cherrytomater i en skål
Pastasalat
Foto: Randi Mari Heimdal
Kylling og kremet pasta
Foto: Randi Mari Heimdal

Pastasalat

ca. 2-3 porsjoner

Dette trenger du

  • Ca. 300 g pasta (gjerne penne)
  • Pesto/provencekrydder
  • 1 stk agurk
  • 1 pakke cherrytomater
  • 1 mellom stor rødløk
  • Fetaost, etter smak
  • Oliven, etter smak
  • Olje

Slik gjør du

  1. Kok opp pasta og avkjøl
  2. Kutt agurk i terninger, del cherrytomatene i to. Kutt rødløken i skiver.
  3. Bland pesto/provencekrydderet i pastaen sammen med litt olje, så det ikke blir for tørt.
  4. Bland deretter i alle grønnsakene.

Server gjerne med focaccia eller deilige hvitløksbaguetter til!

TIPS!

Hos Madla Handelslag får du store porsjoner nystekt focaccia til en rimelig penge hver dag. Kanelsnurren byr også på nydelige, ferske foccaccia-brød med oliventapenade og urtetopping.

Kylling og kremet pasta

ca. 2-3 porsjoner

– Til de sommerdagene man heller vil være inne, er dette en vinner, sier Heidi.

Dette trenger du:

  • 450 g kylling
  • 250 g pasta (Gjerne tagliatelle)
  • 3 dl kremfløte
  • Ca 200 g bacon
  • 1 stk løk
  • Salt
  • Pepper

Slik gjør du:

  1. Kutt kyllingen opp i biter og stek med salt og pepper. Sett deretter til sides.
  2. Kutt bacon i små biter og stek.
  3. Kutt soppen i to, og deretter i skiver før den blir stekt sammen med løken.
  4. Kok opp pasta. Hell av nesten alt av pastavannet. Sett dette til sides.
  5. Hell fløte oppi sammen med pastaen. Ta også kyllingen, baconet, løken og bland dette sammen. Kok dette opp, og smak til med salt og pepper.
  6. Hvis du synes det blir litt tørt, tar du gjerne oppi litt av pastavannet igjen.

Server gjerne med focaccia til.