Inges juleribbe

Juleribbe
Foto: Tom Haga FRA BRØDRENE PEDERSEN: STJERNERIFLET JULESERVISE fra Royal Copenhagen. Dyp tallerken 549 kr. SPISESKJ FRA SKAUGUM, 299 kr. LINDUK FRA LOVELY LINEN, fra 1249 kr.
Julebord
Foto: Tom Haga
Juleribbe

Saftig juleribbe med sprø svor står på menyen når Inge Anda dekker opp til julefest. Vel bekomme!

JULERIBBE

BEREGN CA. 400 GR RIBBE PR PERSON

FREMGANGSMÅTE FOR RIBBE:

Gni inn ribben med salt og grovkvernet pepper dagen før den skal stekes, slik at det får trekke godt inn i kjøttet.

DEL 1:

Ribben legges med svoren opp i en langpanne med 5-6 dl vann per kg ribbe. Lag en liten opphøyning i midten, da renner det smeltede fettet ned fra ribben. Du kan bruke aluminiumsfolie, en rist eller enashett. Dekk til med aluminiumsfolie og stek i ovnen ved 190-200°C i ca. 50 minutter.

DEL 2:

Ta ut ribben. Snitt opp svoren i et perfekt rutemønster. Det er mye lettere å gjør det nå enn når ribben er rå. Krydre med litt ekstra salt og pepper mellom rutene. Ribben legges tilbake i langpannen med opphøyningen i midten, stekes så videre på 200°C på varmluft i ca. en time. Pass på at det alltid er "kraft" i bunn av formen. Dette skal bli en vidunderlig saus.

DEL 3:

Hell av kraft og fett som er i formen. Skrift gjerne til et nytt stekebrett, da unngår man at det blir så mye brent i formen. Sett opp temperaturen til 225°C stek i 20-30 minutter for en sprø og luftig svor.


OBS 1:

Dersom svoren ikke ser ut til å bli sprø bør du heve temperaturen til ca. 230°C. Pass på så den ikke svir seg! (Dersom ribben, mot all formodning, ikke har sprø svor, kan du bruke grillelementet i noen minutter. Et godt tips er å dekke til de bitene som ser bra ut med aluminiumsfolie, slik at bare de ikke-sprø bitene grilles.

OBS 2:

Ribben blir jevnere stekt jo jevnere og flatere ribbestykket ditt er. Noen ovner steker ujevnt, så det kan være en god idé å ta en titt inn i ovnen med jevne mellomrom. Snu ribbebrettet.

RIBBESAUS

CA. 1 L RIBBEKRAFT (dersom du ikke har nok kan du supplere med ferdig kraft)

  • 3 ss hvetemel
  • 2 ss smør
  • 2 ss portvin, kan sløyfes
  • 2 dl kremfløte
  • Salt og pepper (bør smake før dette tilsettes)


FREMGANGSMÅTE:

Når ribben stekes i ovnen brukes vann, og når ribben er ferdig er det denne kraften du har over i et litermål (spe med vann eller ferdig kraft om du ikke har nok). Ha smør i kjelen og smelt dette, tilsett hvetemel og brun det lett under omrøring med visp. Hvor mye du bruner her avgjør farge på sausen. Ha i portvinen og tilsett litt og litt av ribbekraften.

Pisk kraftig mellom hver gang. Ha i fløten og smak til med pepper.

HVITLØKSPOTETER

6-8 SMÅ DELIKATESSEPOTETER PER PERSON

  • Smør
  • Maldonsalt
  • 3-4 fedd hvitløk

FREMGANGSMÅTE:

Kok potetene i lettsaltet vann i ca. 5-10 minutter.

Smelt litt smør i bunnen av langpannen og ha i potetene og hvitløksfedd. Strø over litt Maldonsalt og stek ved ca. 225°C, til potetene er gjennomstekte og har fått litt farge utenpå - ca. 40 minutter (avhengig av størrelsen på potetene).

KREMET KANTARELL

  • Ca. 250 gr kantareller eller blanding av sopp
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 3 dl melk eller 2 dl melk og 1 dl fløte
  • Salt og pepper
  • Gressløk

FREMGANGSMÅTE:

Kutt sopp i skiver eller riv kantarellen. Freses i smøret til den blir gylden.

Dryss over hvetemel og stek litt videre.

Spe med vesken. La stuingen koke litt under omrøring. Smak til med salt og pepper. Ha i gressløk. Holdes varm.

ROSENKÅL MED BACON

  • 1 pk rosenkål
  • 100 gr bacon i terninger
  • 3-4 ss smør
  • Salt og pepper

MEDISTERKAKER

CA. 12-16 KAKER

  • 1 kg grov medisterdeig, kjøpes hos slakter
  • 1 ss salt
  • Kvernet pepper
  • 2 ss frisk ingefær, revet
  • Revet muskatnøtt
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 1-2 ss potetmel eller et egg
  • Ca. 2-3 dl melk (jo mer en sper, jo løsere blir kakene)
  • Smør til steking

FREMGANGSMÅTE:

  1. Kjør medisterdeigen sammen med salt i en kjøkkenmaskin, til deigen blir seig.
  2. Tilsett potetmel, sjalottløk, ingefær og muskatnøtt.
  3. Spe med melk og smak eventuelt til med mer krydder, salt og pepper. Nå stekes en prøvekake for å se om det har rett konsistens og nok smak. Form medisterkakene med en spiseskje dyppet i kaldt vann. Stekes i smør ved middels varme, ca. 1/3 gjennomstekt på alle sider. Legges i ildfast form og stekes ferdig på ca. 200°C i stekeovnen, til medisterkakene er gjennomstekte.

Kan lages dagen før og oppbevares i kjøleskap. Stek ferdig rett før servering.

RØDKÅL

  • 1 stk medium rødkål
  • 3 stk sjalottløk
  • 1 ss honning
  • 10 stk tørket fiken
  • 2 ss sherryeddik
  • 2 ss olje
  • 4 ss solbær (kan sløyfes)
  • 1 dl solbærsaft
  • Salt og pepper

FREMGANGSMÅTE:

Skjær kålen i strimler og finhakk sjalottløken. Ha olje i en kjele sammen med kål, sjalottløk, honning, fiken, solbær og solbærsaft. Stek/ damp på middels varme under jevnlig omrøring i 20-25 minutter. Smak til med salt og pepper.

Bilder
Tom Haga