Inges juleribbe
Saftig juleribbe med sprø svor står på menyen når Inge Anda dekker opp til julefest. Vel bekomme!
JULERIBBE
BEREGN CA. 400 GR RIBBE PR PERSON
FREMGANGSMÅTE FOR RIBBE:
Gni inn ribben med salt og grovkvernet pepper dagen før den skal stekes, slik at det får trekke godt inn i kjøttet.
DEL 1:
Ribben legges med svoren opp i en langpanne med 5-6 dl vann per kg ribbe. Lag en liten opphøyning i midten, da renner det smeltede fettet ned fra ribben. Du kan bruke aluminiumsfolie, en rist eller enashett. Dekk til med aluminiumsfolie og stek i ovnen ved 190-200°C i ca. 50 minutter.
DEL 2:
Ta ut ribben. Snitt opp svoren i et perfekt rutemønster. Det er mye lettere å gjør det nå enn når ribben er rå. Krydre med litt ekstra salt og pepper mellom rutene. Ribben legges tilbake i langpannen med opphøyningen i midten, stekes så videre på 200°C på varmluft i ca. en time. Pass på at det alltid er "kraft" i bunn av formen. Dette skal bli en vidunderlig saus.
DEL 3:
Hell av kraft og fett som er i formen. Skrift gjerne til et nytt stekebrett, da unngår man at det blir så mye brent i formen. Sett opp temperaturen til 225°C stek i 20-30 minutter for en sprø og luftig svor.
OBS 1:
Dersom svoren ikke ser ut til å bli sprø bør du heve temperaturen til ca. 230°C. Pass på så den ikke svir seg! (Dersom ribben, mot all formodning, ikke har sprø svor, kan du bruke grillelementet i noen minutter. Et godt tips er å dekke til de bitene som ser bra ut med aluminiumsfolie, slik at bare de ikke-sprø bitene grilles.
OBS 2:
Ribben blir jevnere stekt jo jevnere og flatere ribbestykket ditt er. Noen ovner steker ujevnt, så det kan være en god idé å ta en titt inn i ovnen med jevne mellomrom. Snu ribbebrettet.
RIBBESAUS
CA. 1 L RIBBEKRAFT (dersom du ikke har nok kan du supplere med ferdig kraft)
- 3 ss hvetemel
- 2 ss smør
- 2 ss portvin, kan sløyfes
- 2 dl kremfløte
- Salt og pepper (bør smake før dette tilsettes)
FREMGANGSMÅTE:
Når ribben stekes i ovnen brukes vann, og når ribben er ferdig er det denne kraften du har over i et litermål (spe med vann eller ferdig kraft om du ikke har nok). Ha smør i kjelen og smelt dette, tilsett hvetemel og brun det lett under omrøring med visp. Hvor mye du bruner her avgjør farge på sausen. Ha i portvinen og tilsett litt og litt av ribbekraften.
Pisk kraftig mellom hver gang. Ha i fløten og smak til med pepper.
HVITLØKSPOTETER
6-8 SMÅ DELIKATESSEPOTETER PER PERSON
- Smør
- Maldonsalt
- 3-4 fedd hvitløk
FREMGANGSMÅTE:
Kok potetene i lettsaltet vann i ca. 5-10 minutter.
Smelt litt smør i bunnen av langpannen og ha i potetene og hvitløksfedd. Strø over litt Maldonsalt og stek ved ca. 225°C, til potetene er gjennomstekte og har fått litt farge utenpå - ca. 40 minutter (avhengig av størrelsen på potetene).
KREMET KANTARELL
- Ca. 250 gr kantareller eller blanding av sopp
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 3 dl melk eller 2 dl melk og 1 dl fløte
- Salt og pepper
- Gressløk
FREMGANGSMÅTE:
Kutt sopp i skiver eller riv kantarellen. Freses i smøret til den blir gylden.
Dryss over hvetemel og stek litt videre.
Spe med vesken. La stuingen koke litt under omrøring. Smak til med salt og pepper. Ha i gressløk. Holdes varm.
ROSENKÅL MED BACON
- 1 pk rosenkål
- 100 gr bacon i terninger
- 3-4 ss smør
- Salt og pepper
MEDISTERKAKER
CA. 12-16 KAKER
- 1 kg grov medisterdeig, kjøpes hos slakter
- 1 ss salt
- Kvernet pepper
- 2 ss frisk ingefær, revet
- Revet muskatnøtt
- 2 sjalottløk, finhakket
- 1-2 ss potetmel eller et egg
- Ca. 2-3 dl melk (jo mer en sper, jo løsere blir kakene)
- Smør til steking
FREMGANGSMÅTE:
- Kjør medisterdeigen sammen med salt i en kjøkkenmaskin, til deigen blir seig.
- Tilsett potetmel, sjalottløk, ingefær og muskatnøtt.
- Spe med melk og smak eventuelt til med mer krydder, salt og pepper. Nå stekes en prøvekake for å se om det har rett konsistens og nok smak. Form medisterkakene med en spiseskje dyppet i kaldt vann. Stekes i smør ved middels varme, ca. 1/3 gjennomstekt på alle sider. Legges i ildfast form og stekes ferdig på ca. 200°C i stekeovnen, til medisterkakene er gjennomstekte.
Kan lages dagen før og oppbevares i kjøleskap. Stek ferdig rett før servering.
RØDKÅL
- 1 stk medium rødkål
- 3 stk sjalottløk
- 1 ss honning
- 10 stk tørket fiken
- 2 ss sherryeddik
- 2 ss olje
- 4 ss solbær (kan sløyfes)
- 1 dl solbærsaft
- Salt og pepper
FREMGANGSMÅTE:
Skjær kålen i strimler og finhakk sjalottløken. Ha olje i en kjele sammen med kål, sjalottløk, honning, fiken, solbær og solbærsaft. Stek/ damp på middels varme under jevnlig omrøring i 20-25 minutter. Smak til med salt og pepper.