Lag deilige fastelavnsboller

Fastelvensbolle på et fat med jordbær rundt
Klassiske fastelavnsboller med krem og syltetøy. Foto: Matprat.no
Tre vannbakkels med krem på et fat
Vannbakkels er en luftig bakst og smaker himmelsk med krem og melis på toppen.

I år faller fastelavn på søndag 11. februar, og det må selvfølgelig feires! Vi viser deg hvordan du lager fastelavnsboller på 1-2-3.

Med fastelavn kun en gang i året, må det selvfølgelig feires med nystekte boller i kjent fastelavnstil. 

Under finner du to ulike oppskrifter på boller med krem – enten du vil servere klassiske fastelavnsboller eller vannbakkels. Fyll dem med deilig krem, og bruk gjerne syltetøy eller salt karamell som ekstra topping.

Klassiske fastelavnsboller med krem

12 porsjoner

  • 100 g smør
  • 3,5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 1 dl sukker
  • 0,5 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 l hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 stk egg

Kremfyll

  • 3 dl kremfløte
  • 12 ss jordbærsyltetøy
  • 2 ss melis

Slik gjør du

  1. Smelt smør i en kjele, og ha i melk. La melkeblandingen bli fingervarm. Smuldre gjær i en bolle, og bland den med litt av melkeblandingen.
  2. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og kardemomme. Ha i hvetemel og bakepulver, og elt deigen til den blir blank og smidig. La den heve til dobbelt størrelse.
  3. Ha deigen over på en melet overflate, del den i 12 like store emner og trill boller. La bollene etterheves på et lunt sted. Knekk et egg, visp sammen og pensle bollene.
  4. Stekes midt i ovnen ved 200 °C i 7 - 15 minutter. Avkjøl bollene før de fylles med vispet krem.
  5. Lag kremfyll. Visp kremfløte til luftig krem. Den skal være litt fast, men ikke kornet.
  6. Skjær toppen av bollene og legg på kremen og syltetøy. Legg på lokket og dryss over et tynt lag med melis.

Oppskrift er hentet fra Matprat.no

Mormors vannbakkels

Mange har vokst opp med vannbakkels istedenfor de klassiske fastelavnsbollene. Vannbakkels er en luftig bakst og smaker himmelsk med krem og melis på toppen. Bollene krever heller ingen heving, og derfor perfekt for deg med dårlig tid.

Oppskrift (gir ca 14 stykker)

  • 100 g smør
  • 2,5 dl vann
  • 125 g hvetemel
  • 4 egg

Pynt

  • 3 dl kremfløte
  • Melis

Slik gjør du

  1. Smelt 100 gram smør og tilsett vannet. Kok opp.
  2. Ta kjelen av platen og tilsett 125 gram hvetemel. Rør godt inn.
  3. Sett kjelen på platen igjen og kok deigen. Husk å røre hele tiden!
  4. Ta kjelen til side og avkjøl i cirka 10-15 minutter.
  5. Når deigen har avkjølt seg, rører du inn ett og ett egg.
  6. Sett stekeovnen på 225 grader. Finn frem stekebrett med bakepapir.
  7. Lag passe store boller med en spiseskje. Pass på at du har god avstand mellom bollene, slik at de ikke steker inn i hverandre i ovnen.
  8. Bollene stekes i 25 minutter. Her er det viktig at du ikke åpner døren mens bollene stekes. Gjør du dette kan bolle fort falle sammen.
  9. La bollene avkjøles før du deler dem i to. Mens du venter på at bollene skal avkjøle seg, kan du piske kremen.
  10. Smør kremen på hver halvdel og plasser de andre halvdelene som et lokk på toppen. Dryss med litt melis til slutt.