Slik gjør du pappa glad!

Mann og gutt som smiler
Oliver og faren koser seg hjemme med morsomme leker og spill.

Farsdagen er rett rundt hjørnet, og mange barn har lyst til å overraske far med noe hyggelig de kan gjøre sammen.

På tross av at farsdagen alltid er den andre søndagen i november, er den en av de merkedagene som gjerne kommer uten at du har klart å planlegge eller forberede noe. Trikset er da å tenke opplevelser og aktiviteter fremfor ting. Da gir du også bort noe av det mest dyrebare du har – nemlig tid og kjærlighet.

Mads (7 ½), Filip (7) og Oliver (6 ½) er tre gode kompiser som har snakket sammen om hvilke farsdagsgaver som kan passe perfekt til deres pappaer. De kom på syv gode tips. Mads valgte å ta faren med ut på tur med sopplukking og hygge rundt bålet, mens Filip og Oliver valgte å kose seg hjemme med blant annet baking og spill.

Mann og barn som drikker varm drikke ved et bål i skogen
Blå og piknik i skogen
Det beste faren til Mads vet er å være ute i naturen sammen med Mads.

På tur med overnatting

Akkurat som faren, liker Mads seg ute i naturen både om sommeren og vinteren. Ekstra stas er det hvis de overnatter. Da finner de et fint sted hvor de kan slå opp teltet, fiske, plukke sopp og tilberede mat på bål eller primus. Så kan de sitte og prate utover kvelden, og innimellom bare være stille sammen og kikke inn i flammen og lytte til lydene i naturen. Han vet at faren vil bli kjempeglad hvis han foreslår en slik tur.

Vil du toppe gaven, kan du supplere invitasjonen med friluftsutstyr – som en turhengekøye med myggnett, sitteunderlag, spikkekniv eller hansker. Dette er en gave som begge kommer til å få mye glede av!

Mann og gutt som baker brød
Mann og barn som ser på nystektbrød
Filip og faren har brødbakedag sammen og boltrer seg på kjøkkenet.

En brødbakedag

Faren til Filip er ikke noen superkokk, men han er glad i mat og bakervarer. Og han synes ofte det er gøy å prøve seg på nye ting. Moren til Filip har kommet med forslag om at han og faren kan ha en brødbakedag sammen, så kan de boltre seg på kjøkkenet og ha kvalitetstid sammen. Samtidig lærer de begge noe nytt. Hun anbefaler at de prøver seg på et enkelt grytebrød, og hvis det går greit kan de jo avtale et surdeigsprosjekt i neste omgang.

Sleng gjerne med bakeutstyr til invitasjonen, som en bakeskrape, måleskje, brødform eller et forkle. Eller hvorfor ikke legge invitasjonen inni en kokebok? Bøker som «Menn som baker brød», «Godt brød», «Brød og brødbaking» og «Surdeig» gjør det både enklere og mer inspirerende å komme i gang.

Mann og gutt som spiser is
Faren til Oliver liker å bli oppvartet, og Oliver er raus med is og tilbehør.

Full oppvartning av pappa

Både moren og faren til Oliver elsker det når han oppvarter dem – og farsdagen er en gyllen anledning til å oppvarte faren. Så han tenker kanskje at han skal lage et koselig farsdagskort og fortelle pappa at han bare kan ta det helt piano i dag, for i dag er det Oliver som fikser middagen (sammen med mamma).

Disk opp med en deilig meny, og legg opp til at middagen kan nytes sammen over en film – som selvfølgelig far får velge. Helt topp søndagsaktivitet, og en perfekt i siste liten-løsning på farsdagen.

Mann og gutt som spiller sjakk
Mann og barn som spiller sjakk
Filips far koser seg skikkelig når Filip utfordrer ham i et parti sjakk.

Gjør noe gøy sammen

Faren til Filip er en leken fyr, og Filip er helt sikker på at han gladelig stiller opp hvis han blir utfordret, gjerne i en gøyal konkurranse. Filip vet om noe som begge to synes er morsomt, og som de kan gjøre ikke så langt fra der de bor.

Bowling er en evig klassiker, mens dart er et spill som virkelig er i vinden for tiden. Det finnes flere steder som tilbyr dart i de store byene, og skulle ikke det være mulig, kan du alltids investere i en dartskive og piler selv, og overrekke dette på farsdagen.

Andre alternativer er shuffleboard, arkadespill, eller et quiz-spill som «Buzz» som man kan holde på med i sofakroken. Eller kanskje et parti sjakk. Uansett hva du velger byr denne gaven på samvær og spenning.

Barn og mann som plukker sopp
Å plukke sopp sammen er skikkelig kvalitetstid, det synes både Mads og faren.

Plantedag med pappa

Å gjøre noe som faren kan ha glede av i lang tid, ikke bare den ene dagen, har Mads tenkt på. Å så noe som kan gro, for eksempel, det kan jo være en koselig aktivitet å holde på med. Selv om grønnsaker ikke er yndlingsmaten til Mads, bør man jo spise litt av det hver dag. Det er både sunt og bra for miljøet og man sparer penger, og så er det spennende å følge med på.

Gå til innkjøp av frø, jord, potter og to par hagehansker, og inviter far på en plantedag. Også høsten og vinteren egner seg for dyrking, og salat, basilikum og koriander er eksempler på vekster som kan sås innendørs hele året.

Gulrot, pastinakk, persille, reddik, dill og gressløk som skal vokse utendørs, sås også helst i oktober og november, ettersom frøene skal overvintre i jorden og spire når våren kommer. Denne opplevelsesgaven kan dere med andre ord få glede av i lang tid framover.

Mann og gutt som leser bok
Oliver og faren ser gjerne en artig film sammen, men lesing er også hyggelig.

Arranger kulturkveld for to

Familien til Oliver er aktive og med på mye, men på senhøsten kan ettermiddagen og kveldene ofte bli litt lange, og med mye TV-titting. Oliver har lyst til å legge opp en kulturell kveld for to, og gi far et gavekort på et arrangement de kan oppleve sammen.

Gavekort på teater, standup, en konsert, en kunstutstilling eller kino – velg det som passer akkurat dere to best.

En enkel og fin løsning er dittgavekort.no som kan kjøpes på kjøpesenteret eller bestilles under.

Gjør pappa en tjeneste

Én ting Filip er helt sikker på, selv om det kanskje er litt kjedelig, er at faren kommer til å sette utrolig pris på om han tilbyr seg å gjøre en av farens oppgaver – enten det kun er snakk om én gang eller at han sier han kan gjøre ham tjenesten i en hel uke eller måned.

Fiks et hjemmelaget farsdagskort, gavekort eller klippekort, hvor du forteller at du tar på deg en av hans oppgaver i en gitt periode. Det kan være å klippe gresset, vaske bilen, rydde i boden, eller å handle inn til middag hver dag den kommende uka. Det du i bunn og grunn gjør da, er å gi far mer fritid – og hvor fin gave er ikke det? Bonusen er dessuten at denne type gave ikke koster noen ting i kroner og øre!