Slik løser du bordplasseringen i bryllupet

Rundbord dekorert med lys i låve
Bordsetting med hvit dekorasjon og gullstol
Brud som smiler ved middagsbord

Når venner og familie fra alle kanter skal plasseres rundt bordet til bryllupsmiddag er det mye som kan gå galt. Her er bryllupsplanleggerens beste tips!

– Planlegging av bryllup innebærer å koordinere et stort event. Det er jo noe profesjonelle gjør, og ikke akkurat hverdagskost for de fleste, forteller Heidi Huse Myrmo.

Hun er grunnlegger av nettsiden og planleggingsverktøyet Bryllupshjelperen. Med det digitale planleggingsverktøyet tar hun på seg den utfordrende oppgaven det er å senke skuldrene til kommende brudepar.

For det er mye som skal komme på plass i god tid før den store dagen. Og når du først har staket deg gjennom gjesteliste, booking av lokale og planlegging av meny, melder nok en utfordrende oppgave sin ankomst: bordplassering.

Hva er reglene, hvem skal sitte hvor, og hvordan kan man sørge for at alle får en god opplevelse av middagen? Til tross for at bordplasseringen kan virke som en evig hodepine, kan den også være nøkkelen til suksess.

Få oversikt

Ifølge Myrmo er det ingen grunn til å bryne seg på bordplasseringen før man vet hvem som kommer i bryllupet. Sørg derfor for å ha en svarfrist som gir tid til bordplassering – og gå i gang med den så snart svarene har kommet inn.

– Det første du må gjøre er å få oversikt over lokalet. Da er det viktig at du ser for deg hele lokalet, og ikke kun bord og stoler, sier Myrmo, og utdyper:

– Er det søyler i taket som må tas hensyn til? Skal det være plass til kakebord? Hvor er høyttalerne, og hvor må folk gå forbi for å komme på do? Hvordan blir det for den som får den «verste» plassen?

Deretter må dere finne ut hvilken bordtype dere ønsker. Dette avhenger som regel av lokalet og antall gjester.

De vanligste bordoppsettene er:

 • Utstikkerbord, som også kalles U-bord eller hestesko. Denne varianten kan utvides til E-bord (med tre utstikkere) eller kambord (med fire eller flere utstikkere)
 • Rektangulært bord
 • Kongebord, som er rektangulære bord satt sammen til dobbel bredde
 • Ovalt bord
 • Runde bord

– Tenk også på hvor langt det vil være mellom menneskene. Med brede bord kan det bli vanskelig for gjestene å snakke sammen, mens smale bord derimot skaper noen begrensninger for pynt.

– Har du lite plass til dekorasjon på bordet, kan du for eksempel pynte stolene.

Må man følge reglene?

Når bord og stoler har blitt plassert utover tankekartet, er neste steg å fylle setene. Hvis man ønsker en pekepinn, kan man ta utgangspunkt i de tradisjonelle reglene for bordplassering:

 • Bruden sitter til høyre for brudgommen
 • Bruden har far ved sin side
 • Brudgommen har mor ved sin side
 • Nær familie, forlovere og faddere sitter i nærheten av brudeparet
 • Par sitter overfor hverandre
 • Man sitter annenhver mann og kvinne

Hadde dere noe annet i tankene, eller passer reglene ikke for deres selskap? Frykt ikke – ingen vil arrestere dere for å velge deres egen vri.

– De færreste følger reglene slavisk i dag, selv om noen så klart ønsker et formelt og klassisk bryllup. Andre har kanskje en familie som synes de gamle tradisjonene er viktige. Da må man ta en runde med seg selv, og tenke på om man skal ta hensyn til andres forventninger, sier Myrmo, som mener at man også kan eksperimentere med de mest tradisjonelle setene i selskapet:

– Det er jo ikke alltid brudeparbordet blir det livligste bordet. Iblant ønsker brudeparet å sitte sammen med venner i stedet for å følge tradisjonene. Det kan bli et vanskelig valg, men personlig mener jeg veldig sterkt at dette er brudeparets dag.

Rundbord med hvit dekorasjon og røde roser
Runde bord er et vanlig valg til bryllupsmiddagen.