Skap et trendy hjem med grønne planter

Flere grønne planter plassert etter hverandre på to vegghyller
Grønne planter er supertrendy og er en perfekt unnskyldning til å gå til innkjøp av kule potter!
Stor grønn plante i en trendy stue
Strelitzia Nicolai har blitt svært trendy den siste tiden!
Utsnitt av sofa og sidebord med en Monstera-plante
Monstera Deliciosa – planten alle må ha!

Ut med julen og inn med grønne planter! Vi har plukket ut fem grønne planter som er trendy akkurat nå, og gir deg tips til hvordan du steller dem.

Når julen ryddes bort, kan hjemmet fort virke både tomt og kjedelig uten juletre, blomster og pynt. Heldigvis finnes det mye annet fint du kan fylle hjemmet ditt med – for eksempel grønne planter. Grønne planter er supertrendy og er en perfekt unnskyldning til å gå til innkjøp av kule potter som står i stil til resten av interiøret ditt. Mange grønne planter er i tillegg lettstelte og dermed midt i blinken for deg uten grønne fingre.

For at du skal bli litt klokere har vi samlet noen av de mest populære variantene i en liste under, samt enkle stelletips. Spør gjerne også om tips og råd når du kjøper planten, slik at du er sikker på at planten får det den trenger.

Tips!

Mangler du grønne fingre? Se etter grønne planter med litt tykke blader, de krever mindre stell.

Strelitzia Nicolai

Strelitzia Nicolai har vært den store plante-snakkisen i 2020, og er kanskje den mest trendy planten akkurat nå. Den kjennetegnes ved sine store blader og kan vokse seg svært stor dersom den får riktig stell og næring. Strelitzia Nicolai trives best med mye lys, men unngå direkte sollys. Du bør også passe på at du gir den rikelig med vann. Et tips er å stikke fingeren 4-5 cm ned i jorden. Er det tørt der? Da trenger planten vann.

Tips!

Strelitizia Nicolai er en relativt stor plante og trenger derfor en stor potte. Hva med å gå for en trendy stråkurv istedenfor den klassiske porselenspotten? Glasert keramikk er også i vinden dette året!

Monstera Deliciosa

Planten «alle må ha» og et trendikon på Instagram; Monstera Deliciosa har de siste årene seilt opp til å bli en av de mest trendy grønne plantene vi har. Planten, som også blir kalt vindusblad, kjennetegnes av sine store blader og måten de krøller seg på. De har også et spesielt mønster som du lett kjenner igjen, og som du ofte ser på både interiør og klær.

Monstera er en lettstelt og hardfør plante. Den trenger ikke mye lys, men litt lys er likevel nødvendig. For lite lys vil nemlig gjøre bladene små og uten hull. Unngå imidlertid å sette planten i direkte sollys, da bladene fort blir svidd. For at planten skal vare lengst mulig, bør du la den tørke lett opp mellom hver gang du vanner den, samt spraye bladene med vann en gang iblant.

Tips!

Etter hvert som planten vokser, trenger den også en større potte. Dette gjelder for alle planter, så pass på at du potter om til en større potte når du ser at det er behov for det. Tyter røttene ut av potten er dette som regel et tegn på at planten trenger en større potte. Spør gjerne en ekspert dersom du er usikker.

Nærbilde av planten Monstera i en hvit potte
Monstera kjennetegnes av sine spesielle blader.
Stor Fiolinfiken i en trapp
Fiolinfiken blir fort et blikkfang i hjemmet.
To Calathea-planter i hvite potter stående på et bord
Calathea kommer i mange ulike former og har blitt svært populær de siste årene.
Utsnitt av en hengende Calathea-plante
Stor grønn plante i en vinduskarm
To små grønne planter i trendy potter
Pilea Peperomioides, eller elefentøre, er både lettstelt og dekorativ.

Fiolinfiken

Fiolinfiken, eller Ficus lyrata som den heter på latin, har økt i popularitet de siste årene, og kommer i flere ulike størrelser. Med sine grønne, store blader blir den fort et blikkfang i hjemmet. Likevel er det mange som ikke får helt taket på Fiolinfiken, da den krever en del stell. På grunn av sitt tropiske opphav liker Fiolinfiken høy luftfuktighet og bør derfor dusjes jevnlig. Det er imidlertid viktig at du ikke vanner for mye i selve potten, da planten ikke liker overvanning. For at du skal klare å ta best mulig vare på din Fiolinfiken, anbefaler vi deg å spørre en butikkansatt om råd.

Psst…

Fiolinfiken liker seg best der det er lyst og lunt. Pass på at du ikke plasserer den i direkte sollys.

Calathea

Calathea er et skikkelig blikkfang med sine karakteristiske mønstre på bladene, og passer like godt i stua som på kjøkkenet. Den populære planten trives best med varme og fuktighet. Den kan derfor fungere på enkelte bad, der den har tilgang til varme gulv, damp fra dusjen og et lite vindu eller et kunstig plantelys. Har planten fått for lite vann, sier den enkelt og greit ifra ved å falle sammen og kollapse.

Tips!

Sett gjerne planten på lecakuler i en tett potte med vann i bunn, slik at den hele tiden har tilgang på fuktighet. På den måten unngår du tørre, brune flekker på bladene. Lekakuler kan du kjøpe i de fleste blomsterbutikker.

Pilea Peperomioides

Pilea Peperomioides høres til Pileafamilien og har sin opprinnelse i tropiske strøk. Du kjenner den kanskje bedre som Elefantøre eller Kinesisk Pengetre? Den søte, grønne planten er både lettstelt og dekorativ, og er perfekt for deg som ikke vil bruke for mye tid på plantene dine. Gir du den litt sollys og lar den tørke ut mellom hver vanning, er mye gjort.

Tips!

Velg potter i ulike høyder og størrelser, og bruk gjerne stativ under potten for å gi planten det lille ekstra.