Antrekk til første dag i første klasse

Jente danser i blomstrete kjole foran speilet
To jenter som sitter i skolegården mens de ser på en mobil
tre barn i fine sommerlig barneklær
en jente som holder paraply og kledd i regnklær

Første skoledag er et av livets største øyeblikk – og førsteklassingens klær får gjerne stå i stil til anledningen. Se tips og inspirasjon til antrekket her!

Du kan helt sikkert selv huske følelsen du hadde på din aller første skoledag. Sekken og pennalet som var skinnende nytt, håret som var gredd og fikset litt ekstra. Sommerfugler i magen. Og ikke minst: Et antrekk som var nøye utvalgt til den store dagen.

Nå som et drøss med nye seksåringer snart skal innta skolegårdene, har vi samlet noen tips til alle foreldre som skal ta med debutantene ut på handletur før den store dagen.

Man skal få føle seg fin på første skoledag

Siden dette er en merkedag for barnet, er det først og fremst viktig at han eller hun føler seg fin og komfortabel. Snakk gjerne litt om hva barnet ønsker å ha på seg på forhånd, så har dere en slags plan når dere ankommer butikkene.

Gjør handleturen til en hyggelig stund for dere begge, og avslutt for eksempel med en liten matbit når antrekket er i boks.

Tips

Ved å legge handleturen til et kjøpesenter har dere mange butikker tilgjengelig – noe som øker sjansen for at dere finner det perfekte antrekket. Se butikkoversikten her!

… Men det skader selvfølgelig ikke om klærne også er praktiske

Selv om dere bør ha fokus på å finne noe fint som hovedpersonen føler seg vel i, så er det ikke dumt om dette også er noe praktisk som kan brukes mye gjennom skoleåret.

På barneskolen er det mye lek og løping som fører til slitasje på klærne, så garderoben bør derfor bestå av plagg som er slitesterke og tåler hyppig vask.

I tillegg sitter barna en del stille i klasserommet, og da er det fint med myke, komfortable plagg som ikke strammer for mye.

TIPS

Hvis du og barnet ikke er helt enige om hva som er et passende antrekk for første skoledag, kan dere kanskje møtes på midten: Praktiske klesplagg, kombinert med morsomt tilbehør!

to gutter med fine antrekk til skolestart
mor og datter vasker klær sammen
en jente med kul antrekk til skolestart
forelder som tar bilde av sønnen første skoledag

Tenk kvalitet

For at klærne skal vare så lenge som mulig, bør du sørge for at kvaliteten er god. Velg plagg produsert av rene materialer for både best komfort og lengst levetid.

Det betyr ikke at du skal styre unna noe som inneholder for eksempel 5 % elastan. Velger du for eksempel viskose, som er et semi-syntetisk stoff uten stretch, vil litt tilførsel av elastan gjøre plagget mer føyelig og dermed slitesterkt, noe som vil forlenge levetiden.

Men dersom plagget derimot består av en 50/50-blanding av naturlige og syntetiske fibre, vil dette gå på bekostning av kvaliteten. Sjekk lappen inni plagget så du vet hva du betaler for.

Ta vare på det minneverdige antrekket

Du kan også legge inn en innsats selv for at plaggene dere kjøper til første skoledag skal vare så lenge som mulig: Det mest opplagte er å se på og følge vaskehenvisningen på plaggene. Generelt bidrar også milde temperaturer, mildt vaskemiddel og minimal bruk av tørketrommel til at klærne varer lenger.

Et annet tips er å merke plaggene med navnelapp. Alle med barn vet at klær og tilbehør på mystisk vis har en tendens til å forsvinne.

Og sist, men ikke minst: Husk å forevige både antrekket og dagen generelt! Knips bilder og ta inn øyeblikket. Tenk så hyggelig det er at minnet om akkurat dette antrekket kommer til å følge barnet ditt for alltid!