Idear til heimelaga påskedekorasjonar

Karse plantet i eggeskall med ansikt på
Egg med karse og tegnet på ansikt

Bli inspirert blant desse morosame måtane å bruke egg til å lage påskedekorasjonar på - som å så grønt hår, eller å lage ein heimelaga påskehare.

Påsketradisjon går hand i hand med påskedekorasjonar. Tradisjonane vi nyttar til påske kan sporast fleire hundre år tilbake i tid, og historiene har ført til at nordmenn, i følgje MatPrat, et rundt 23 millionar egg i løpet av påskedagane.

Egg var ein gong i tida eit kjend symbol på fruktbarheit. Det seiast òg at påska var ei markering for «egga», då hønene ikkje produserte egg i den mørke årstida. Rundt påsketider blir dagane lengre og ljosare. Dette gjorde hønene verpesjuke, og dei byrja å leggje egg att.

Denne hendinga vart feira med ein «eggfest». Uansett historisk opphav er sanninga at egg er sterkt knytt til måtar vi feirar påske på i nyare tid. Det er difor egg-stra artig å finne morosame måtar ein kan bruke egga på.

Så grønt hår

Noko av det finaste med påska er at ein har tid til å gjere ting saman. Vi foreslår at dykk kan så karse som ein perfekt påskeaktivitet og familietradisjon. Frå den fyrste dagen i påska kan dykk spent følgje med og sjå at spirene gror for kvar dag som går.

Dersom frøa blir sådd den fyrste dagen av ferien, er dei mest truleg spiseklare påskemorgon. Det er overraskande enkelt; det einaste du treng er egg, karse, jord eller bomull, vatn og ein tusj.

Slik gjer du

  1. Finn fram antal egg du ønskjer å så karsen i. Er dykk fleire, kan dykk for eksempel lage eitt eller to kvar.
  2. Gje egget eit kontrollert hakk. Du skal fjerne toppen av «eggehovudet», men pass på så du ikkje hakkar av for mykje.
  3. Tøm innhaldet frå egget i ein bolle, og set dette til side, slik at du for eksempel kan lage deilige påskebollar.
  4. Skyll og vask eggeskalet slik at det ikkje er nokon matrestar att.
  5. Tørk skalet, og dekorer hovudet med auge, munn og nase.
  6. Vel mellom å bruke jord eller bomull som «åker» og fyll dette i eggehovudet. Hell vatn over før du strør på frøa.
  7. No byrjar venteleiken. Det vil nok ta ei veke før karsen er klar for å toppe brødskiva, men du vil sjå dei fyrste spirene etter berre nokre dagar. I mellomtida kan dykk for eksempel finne på namn til egga. Hugs at eggehovudet treng påfyll av vatn kvar dag.

Bonustips: Bruk eggekartongen som hus. Gjer det ekstra koseleg med å pynte kartongen.

Trekanin malt i grønt med gult egg limt på bak