Sesongens smakfulle favoritt: Indisk dahl

ferdig rett sett ovenfra
Indisk mat er kommet for å bli! Nederst i artikkelen finner du oppskrift til en populær favoritt: linsegryten «indisk dahl».

Hobbykokk Steffen Johansen viser hvordan du kan ta en svipptur til eksotiske og smakfulle India hjemme på ditt eget kjøkken

Vi drømmer om bølgeskvulp, palmer som vaier i vinden, varmegrader og nye, eksotiske smaker. Nå som høstmørket melder sin ankomst, stiger samtidig reisefeberen hos mange. Men om du ikke kan ut å reise, finnes det heldigvis en kur!

– Vi kan jo fortsatt reise hjemme! En rett fra det indiske kjøkken kan gi en følelse av å være ute i den store verden, sier Steffen Johansen.

36-åringen, som opprinnelig er fra Nordmøre og jobber som sivilingeniør, bor sammen med kone og to barn på Blommenholm i Bærum. Han elsker å kokkelere på hjemmebane, og er opptatt av å supplere de tradisjonsrike norske middagsrettene med retter fra alle verdenshjørner.

steffen johansen viser frem ferdig indisk mat
Hobbykokk Steffen Johansen liker å eksperimentere med nye smaker, og er spesielt glad i det indiske kjøkkenet fordi det byr på mye variasjon.

– Lukt- og smakssansene kan fremkalle minner fra steder man har vært på reise, eller gi assosiasjoner til fjerne områder man drømmer om å dra til, sier den glade hobbykokken.

Han har spesielt sans for det indiske kjøkken fordi det har rom for mye variasjon, både i smak, ingredienser, form og farge.

– Her er det mulig å eksperimentere både med krydder, belgfrukter og tilbehør, og finne oppskrifter som faller i smak hos alle. Enten det er toåringen eller de med de mest hardbarkede smaksløkene.

steffen johansen viser frem ferdig indisk mat
Hobbykokk Steffen Johansen liker å eksperimentere med nye smaker, og er spesielt glad i det indiske kjøkkenet fordi det byr på mye variasjon.
Indisk dahl i skål med nanbørd og en skål med ris ved siden av

Indisk er «in»

Indisk mat har stadig blitt mer populært i Norge, noe Steffen tror er fordi nordmenn har blitt mer eksperimentelle når det kommer til å prøve noe nytt fra menyen. Det har også blitt mer tilgjengelig for folk flest.

– Utvalget av orientalske produkter i dagligvarebutikkene har økt betydelig, noe som gjør at det nå er mulig å få kjøpt krydder, sauser og ingredienser man for få år siden knapt hadde hørt om.

Først var det pizza, og så ble meksikansk foretrukket helgemat i mange norske hjem. Men nå har kanskje fredagstacoen fått en utfordrer?

– Jeg synes fredagstacoen er en veldig god tradisjon, der familien samles rundt bordet etter en uke med jobb, skole og barnehage. Men hva med en indisk vri på tacoen neste gang?

– Kun fantasien setter grenser, her kan man virkelig utfolde seg, oppfordrer matglade Steffen.

Under viser Steffen hvordan du lager høstens TREND-rett – indisk dahl med røde linser – som er en smakfull, sunn og mettende linsegryte som faller i smak hos både store og små. Den er også rimelig å lage, med ingredienser det er lett å få tak i vanlige matvarebutikker.

– Men husk; har du først fått smaken på indisk så er det vanskelig å holde seg unna!

Indisk dahl i skål med nanbørd og en skål med ris ved siden av
ingredienser i skåler sett ovenfra
Steg 1: Finn frem alle ingrediensene.

Oppskrift: Sesongens smakfulle favoritt – Indisk Dahl med røde linser

Ingredienser for 4 personer:

 • 1-2 ss kokosolje
 • 2 løk, hakket
 • 4 fedd hvitløk, hakket
 • 2 ts ingefær, hakket
 • 1 ts gurkemeie
 • 1 ts koriander
 • 1 ts spisskummen
 • 1 ts rødt paprikapulver
 • 1 ts garam masala eller annet karripulver etter smak
 • 300 g røde linser
 • 780 ml vegetabilsk buljong
 • 240 ml kokosmelk
 • 240 ml hakkede tomater
 • Salt og pepper etter smak

På toppen før servering:

 • 2-3 ss yoghurt
 • Fersk persille eller koriander
 • Sesamfrø

Tips!

Retten er vegetarisk, og kan enkelt gjøres både vegansk, laktose– og glutenfri ved å droppe yoghurt og nanbrød eller bytte til egnede alternativer.

ingredienser i skåler sett ovenfra
Steg 1: Finn frem alle ingrediensene.
steking av løk sett ovenfra
Steg 2: Stek løken i kokosolje til den blir gjennomsiktig. Tilsett hvitløk og ingefær og la det surre sammen i et minutt til.

Slik gjør du:

1. Varm kokosoljen i en stekepanne eller kasserolle. Ha i løken og surr i 2-3 minutter til den blir gjennomsiktig. Deretter tilsetter du hvitløk og ingefær og surrer i et minutt til. Til slutt, tilsett krydder og surr i noen sekunder for å få frem smakene.

2. Skyll linsene under kaldt, rennende vann. Ha dem deretter i stekepannen sammen med løkblandingen. Hell i grønnsaksbuljongen og rør, la det surre i 8-10 minutter og kok under lokk til vannet nesten absorberes av linsene.

steking av løk sett ovenfra
Steg 2: Stek løken i kokosolje til den blir gjennomsiktig. Tilsett hvitløk og ingefær og la det surre sammen i et minutt til.
indisk mat i stekepanne sett ovenfra
stekepanne med ingredienser sett ovenfra
Steg 3: Når løk, hvitløk og ingefær er klart tilsetter du krydderne og rører godt. Deretter tilsetter du linsene, og så grønnsaksbuljong.
indisk mat i stekepanne sett ovenfra
Steg 4: Nå skal resten av godsakene i. Hell i kokosmelk og hakkede tomater og la det småkoke. Krydre så med salt, pepper, lime eller sitronsaft.
ferdig rett sett ovenfra
Steg 5: Voilà! En nydelig og smaksrik «indisk dahl» er servert!

3. Tilsett kokosmelk og hakkede tomater, la småkoke i 5-10 minutter til eller til linsene er møre.

4. Krydre med salt, pepper, lime eller sitronsaft. Før servering ha på litt yoghurt, persille eller koriander og sesamfrø eller andre topping du liker. Vel bekomme!

Tips

Server gjerne med ris og nystekt nanbrød til.

Tekst
NEWSLAB
Produksjon
AMFI KREATIV