Torsk à la bestemor – med en vri

alle ingrediensene fremme på kjøkkenbenken
Med nye krydder og eksotiske sauser blir husmannskosten mer spennende. Her viser vi hvordan du kan piffe opp den tradisjonelle torskemiddagen!
steffen johansen lener seg på kjøkkenbenken
Vår matekspert Steffen Johansen elsker å piffe opp den tradisjonsrike husmannskosten med nye, eksotiske smaker.

Synes du tradisjonell norsk husmannskost kan bli litt for enkelt og kjedelig? Det skal ikke så mye til for å piffe den opp!

Vi spoler tiden litt tilbake. Til da kjøkkenet ofte duftet av flesk og brun saus, poteter var et selvsagt innslag på middagsbordet, grøt var lørdagsmat og pannekaker var luksus. Til da fisken var selvfisket, søndagsmiddagen bestod av stek og maten var tuftet på kjærlighet og laget fra bunnen av.

Mange har gode minner, og et sterkt forhold til, den tradisjonsrike husmannskosten man fikk servert i barndommen. Matglade Steffen Johansen husker selv godt middagene som ble servert hjemme hos mamma og bestemor.

– Det ble ofte servert sildball med kålrabistappe, ertestuing og flesk. Et skikkelig kraftmåltid, der det var nødvendig med en god strekk på sofaen etterpå, sier Steffen, som opprinnelig er nordmøring, men nå er bosatt på Blommenholm i Bærum.

steffen johansen lener seg på kjøkkenbenken
Vår matekspert Steffen Johansen elsker å piffe opp den tradisjonsrike husmannskosten med nye, eksotiske smaker.
ferdig tilberedt i ildfast form
Oppskriften på ovnsbakt torsk med grønnsaker og pesto finner du nederst i artikkelen.
torsk og grønnsaker ferdig dandert på fat

Også torsk og lever med potetmos og tyttebærsyltetøy var blant favorittene for den nå 36 år gamle sivilingeniøren og hobbykokken.

– Torsken ble servert både stekt, kokt og som lutefisk. Sistnevnte måtte jeg bli voksen før jeg fikk smaken på, men nå er den et fast innslag rundt juletider.

Moderne husmannskost

I dag har både pizza, hamburger, sushi og fredagstaco for lengst inntatt de fleste middagsbord i norske hjem, men flere og flere får opp øynene for de klassiske, norske matrettene igjen – om så i en litt mer moderne form.

– Typisk husmannskost er basert på billige råvarer som poteter og andre rotfrukter, kornprodukter og fleskekjøtt. Blant de mest kjente rettene er poteter med kjøttkaker eller stekt flesk, fleskeomelett, pannekaker og forskjellige grøtretter, sier Steffen.

Steffen tror mange gjenoppdager disse rettene når de får dem servert med tilbehør og garnityr som tidligere var ukjente på det vanlige norske kjøkken.– Husmannskosten ble tradisjonelt sett tilberedt uten særlig bruk av krydder. Det skal lite til for å lage en spennende middagsrett med utgangspunkt i de tradisjonsrike måltidene som har gått i arv i generasjoner, sier Steffen.

tips fra steffen:

Her er det altså bare å være kreativ! Prøv oppskriften under, eller piff opp din egne favorittklassiker. Kjøp inn litt spennende krydder eller suppler med eksotiske grønnsaker – og vips, så har du et friskt, fargerikt måltid til hverdag eller fest, med røtter til de gode smakene fra barndommen.

alle ingrediensene fremme på kjøkkenbenken
Steg 1: Finn frem alle ingrediensene.
steffen johansen kutter opp paprika
Steg 2: Kutt grønnsaker.
ferdig oppkuttede grønnsaker
Steg 3: Etter å ha kuttet opp alle grønnsakene, legger du dem i en smurt, ildfast form.
ferdig tilberedt i ildfast form
torsk og grønnsaker ferdig dandert på fat
Steg 4: Torskefiletene legges så oppå grønnsakene i formen, før du smører på pesto og skviser over litt sitronsaft. Server sammen med stekte potetbåter – og nyt!

Oppskrift: Ovnsbakt torsk med grønnsaker og pesto

Ingredienser:

 • 1 løk
 • 1 fedd hvitløk
 • 2 stk rød paprika
 • 2 ss olivenolje
 • 0,5 stk sitron
 • 4 ts pesto
 • 700 g torskefilet
 • 0,5 stk brokkoli
 • 0,5 stk grønnsaksbuljongterning
 • 3 dl vann
 • Salt og pepper
 • Aluminiumsfolie
 • Kokte eller ovnsbakte poteter til servering

TIPS!

En enkel torskemiddag kan for eksempel piffes opp med bruk av ulike krydder, pesto, mos basert på alternative rotfrukter som søtpotet, blomkål eller sellerirot, en god saus og topping i form av nøtter eller pinjekjerner.

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 200 ° C.
 2. Skjær torskefilet i serveringsstørrelser og dryss over litt salt og pepper. Skjær løk og hvitløk i tynne skiver. Skjær brokkoli i små buketter og paprika i biter.
 3. Løs opp grønnsaksbuljongterningen i vann.
 4. Legg grønnsakene i en smurt, ildfast form, drypp med olivenolje og hell i buljong. Dryss over litt salt og pepper.
 5. Legg torsken oppå grønnsakene, klem på litt sitronsaft, og smør på pestoen.
 6. Dekk fatet med aluminiumsfolie og stek i ovnen i ca. 20 minutter, eller til fisken er ferdig.
 7. Server med kokte eller ovnsbakte poteter på siden.

VISSTE DU AT?

Torsk kom høyt opp på listen da fårikål på ny ble kåret til Norges nasjonalrett i 2014, på oppdrag for Landbruks– og matdepartementet. Kjøttkaker var fårikålens største utfordrer, etterfulgt av blant annet pinnekjøtt, komle/raspeballer og torsk. (Kilde: www.regjeringen.no).

Tekst
Newslab
Produksjon
Amfi Kreativ