Tilbehøret du må ha til julematen
Klar for julemat med en vri? Med dette tilbehøret vil du løfte julemiddagen til nye høyder – enten du skal servere ribbe, pinnekjøtt eller kalkun.
Tilbehør til ribbe
Så lenge svoren er sprø, er det lite som kan gå galt. Vi foreslår derfor nye varianter som passer ypperlig til den klassiske juleretten.
Brokkoli- og blomkålsalat med kremet honningdressing
- 1 stk brokkoli
- 1 stk blomkål
- 100 g tørkede tranebær
- 60 g pinjekjerner
Honningdressing
- 3 ss majones
- 1 dl yoghurt naturell eller gresk yoghurt
- 2 ss flytende honning
- saften av ½ stk sitron
- 1 ts salt
- ½ ts pepper
Slik gjør du
- Kutt blomkål og brokkoli i små buketter. Bruk stilken også (skrell den tykkeste stilken og skjær av den nederste delen, som ofte er trevlete).
- Rist pinjekjerner i en tørr stekepanne til de er gylne.
- Legg blomkål, brokkoli, tørkede tranebær og pinjekjerner på et fat, gjerne hver for seg slik at man kan forsyne seg med det man vil ha.
- Bland sammen ingrediensene til dressingen og smak til med salt og pepper.
Smørstekte mandelpoteter
- 1 kg mandelpotet (ca 10 stk)
- 2 ss smør eller margarin
- 1 ½ dl vann
- 2 ss hakkede friske urter (for eksempel persille, dill, timian, rosmarin)
Slik gjør du
- Skrell potetene. Ha smør/margarin og vann i en panne
- Ha i potetene og la det hele surre i 15-20 minutter, til potetene er møre og begynner å få farge, og vannet har fordampet.
- Dryss over de hakkede urtene mot slutten av koketiden.
Tilbehør til kalkun
Til kalkun foreslår vi en spennende og saftig stuffing med svisker eller en klassisk waldorfsalat.
Stuffing
- 200 g daggammelt brød
- 100 g pinjekjerner
- 100 g pistasjnøtter
- 100 g pecannøtter eller andre nøtter
- 300 g svisker, eller en blanding av aprikos, dadler og svisker
- 4 ss smør til steking
- 1 ts salt
- ½ ts kvernet pepper
- 2 ss finhakket frisk kruspersille
Slik gjør du
- Forvarm stekeovn til 200 °C.
- Kutt daggammelt brød i skiver og deretter terninger.
- Legg brødterningene utover et bakepapirkledd stekebrett og stek på 200 °C midt i ovnen i rundt ti minutter eller til de er sprø.
- Grovhakk nøtter og frukt. Fres det deretter lett i stekepanne med litt smør, i omtrent fem minutter.
- Bland sammen brød, nøtter og frukt i en stor bolle. Smak til med salt, pepper og grovhakket persille.
- Server brødstuffingen ved siden av helstekt kalkun og kylling.
Enkel waldorfsalat
- ½ stk agurk
- 2 stk eple
- 150 g røde druer
- 60 g valnøttkjerner
- 150 g gresk yoghurt
- 1 ss sitronsaft
- ½ ts salt
- ¼ ts kvernet pepper
- 1 ts sukker
Slik gjør du
- Skyll godt av frukten og fjern skallet om det er grovt. Skjær agurk på langs og skrap ut den myke kjernen med en skje. Skjær agurk og eple i biter og del druene i to. Grovhakk halvparten av valnøttene og behold resten hele.
- Ha alt i en bolle og vend inn yoghurt. Smak til med litt sitronsaft, salt, pepper og sukker.
- La gjerne salaten stå i kjøleskapet og utvikle smak en stund før servering.
Tilbehør til pinnekjøtt
Er det pinnekjøtt som står på menyen, kan du servere den tradisjonelle juleretten med utradisjonelt tilbehør. Hva med rørte tyttebær eller mandelpotetmos?
Rørte tyttebær
- 200 g tyttebær
- 100 g sukker , (gjerne demerara)
Slik gjør du
Bland bær og sukker i en bolle og visp eller rør godt sammen. Rør til en del av bærene er knust, men la gjerne noen være hele.
Mandelpotetmos
- 600 g mandelpotet
- 2 ss smør
- 1 dl melk
- 2 ss hakket frisk timian
- ½ ts salt
- ¼ ts nykvernet pepper
Slik gjør du
- Skrell potet og kok dem møre i en kjele med usaltet vann. Sil av vannet, og damp potetene tørre.
- Mos potetene og rør inn smør og melk. Vil du ha potetmosen litt grov, ikke rør mer enn nødvendig.
- Bland inn hakket timian og smak til med salt og pepper. Juster konsistensen med litt mer melk om du synes mosen er for tykk.
Smakfull restemat
Visste du forresten at pinnekjøtt og potetmos sammen blir nydelig restemat? Pill kjøttet av beina, tilsett vårløk og ønsker krydder. Fyll mosen i en godt smurt ildfast form, eller fordel den i smurte porsjonsformer.
Dryss over revet ost og gratiner under grillelementet i stekeovnen i 4-5 minutter, eller til osten har begynt å bli gyllen og det bobler rundt kanten.