Slik lager du hjemmelagde julegaver

Bord sett ovenfra som er dekket med konfekt og innpakningspapir. Foto.

Gi mat i julegave! Søte og spiselige julegaver er perfekt til den som allerede har alt. Så la deg friste av disse tre ideene til hjemmelaget julegodt.

Spiselige julegaver er den beste sorten, og spesielt julegodteri. Bruk førjulstiden på å lage gavene selv. Pakk dem inn i små esker, knyt på en sløyfe og gi dem bort til noen du er glad i.

Under finner du tre oppskrifter på spiselige julegaver som garantert vil falle i smak hos både barn og voksne!

Vi deler også noen tips om hvordan du bevarer holdbarheten helt frem til den heldige skal åpne pakken.

Karameller dandert i en gaveboks
Karameller er en favoritt hos store og små.

Fyldige julekarameller

Vi kan trygt anbefale denne oppskriften på julekarameller. Disse er også flott å gi bort som vertinnegave.

Dette trenger du

  • 3 dl kremfløte
  • 2 dl sukker
  • 1 dl lys sirup
  • 100 g smør i terninger

Slik gjør du

  1. Ha fløte, sukker og sirup i en vid, tykkbunnet kjele. Bland det sammen med en sleiv og kok opp under omrøring. La det koke på middels varme til karamellblandingen tykner.
  2. Sjekk om karamellen er ferdig ved å gjøre en "dråpetest". Hell en dråpe karamell i et glass med kald vann. Hvis karamellen stivner og du klarer å forme den til en kule er den klar. Hvis ikke, kok litt til. Gjør gjerne testen flere ganger.
  3. Tilsett smør i blandingen når karamellen har bestått "dråpetesten". Rør smøret godt inn i karamellblandingen.
  4. Kle en liten langpanneform med bakepapir og hell karamellmassen forsiktig i formen. Se til at du ikke brenner deg. La karamellen avkjøle seg litt på benken før du setter den i kjøleskapet til den stivner helt.
  5. Snu formen på hodet, og hvelv ut den stive karamellen. Skjær opp i passelig store biter. Er karamellen litt hard, kan du la den stå ute en liten stund før du skjærer i den.

Oppbevar karamellene innpakket i bakepapir i kjøleskapet, eller pakk hver bit inn i cellofan, så får de lang holdbarhet.

Tips til julepyntede karameller

Rasp mandler eller andre nøtter i flak og dryss over karamellblandingen før du kjøler dem ned, så byr de på litt mer julestemning.

Sjokoladekuler i forskjellige farger
Julekuler av deilig sjokolade er en fin gave. Dypp dem i forskjellige typer strøssel for variasjon.

Hjemmelagde sjokoladekuler

Dette trenger du

  • 250 g myke kakerester (gjerne avskjær fra sjokoladekake)
  • 1 1⁄2 dl melis
  • 2 ss bringebærsyltetøy
  • 2 ss kakaopulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts romessens eller litt ekte rom
  • 100 g kokesjokolade
  • 1 pose strøssel

Slik gjør du

  1. Ha alle ingrediensene i en bolle og rør dem godt sammen. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Trill massen til passe store kuler.
  2. Brekk kokesjokoladen i biter og smelt den i vannbad (en liten kjele står i en større kjele med kokende varmt vann). Rør sammen sjokoladen når den har blitt myk.
  3. Dypp kulene i smeltet sjokolade og rull dem i strøssel, kokos, sjokoladepulver eller andre ønskelige godsaker.

Oppbevar i en ren og tett boks eller eske for å bedre holdbarheten.

gi den spsiselige julegaven lang holdbarhet

For å gi de spiselige julegavene lang holdbarhet er det viktig at du pakker dem godt inn i noe som er lufttett.

Putt godsakene i en krukke eller en fin eske og knyt en sløyfe på. For å gjøre gaven ekstra personlig kan du skrive en koselig lapp som du klistrer på.

flasker med gløgg på
Gløgg blir mye bedre om du lager den selv!

Hva med en drikke i julegave? Prøv hjemmelaget gløgg!

Dette trenger du

  • 1 l eplemost
  • 1 stk hel kanel
  • 3 stk stjerneanis
  • 5 stk hel nellik
  • ½ stk sitron
  • 1 ss revet frisk ingefær

Slik gjør du

  1. Ha eplemosten i en kjele sammen med kanelstang, stjerneanis, nellikspiker, sitron og revet ingefær.
  2. Varm opp gløggen til kokepunktet og la den trekke i ca. 10-15 minutter.

Hell gløggen på flaske. Det er viktig at flasken er helt ren og tett, da holder gløggen i 1-2 uker. Dekorer flasken og gi i gave!

Flere ideer til spiselige julegaver

  • Hjemmelaget granola
  • Cookies
  • Marmelade