Bryllupsmenyen som passer perfekt til sesongen

Hvite bord med fat som har mat i seg
Kokk anretter tallerkener klar til servering

Lurer du på hva du skal servere i bryllupet ditt? Vi har laget fire forslag – enten du skal smis i hymens lenker om vinteren, våren, sommeren eller høsten.

Mange vil si at at maten er et av de viktigste elementene i et bryllup, og mat er best når den er i sesong.

Sesongen er spesielt viktig for hovedråvaren. Man spiser for eksempel normalt ikke reinsdyr om sommeren. Dette gjelder i stor grad for grønnsaker også.

Ikke bare styres råvarenes smak og tilgjengelighet av sesong. Også hva gjestene har lyst til å spise kan avhenge av årstiden.

Fire årstider – fire menyer

Blir det mye å ta hensyn til? Frykt ikke! Vi har nemlig laget fire menyforslag som er skreddersydd til sesongen du skal gifte deg i.

Disse menyene fokuserer på smakskombinasjoner og konsistens. Man må ha noen myke og noen litt sprøere elementer.

Vi lister også opp typiske råvarer som er i sesong for årstiden, dersom du vil gjøre egne tilpasninger:

Flat lay av hvite og gule blomster på hvit bakgrunn
Nærbilde av tre skåler med crème brülée med friske bær på toppen. Foto til artikkel om sesongbaserte bryllupsmenyer.
Nærbilde av stekte kamskjell og grønnsaker på hvit tallerken. Foto til artikkel om sesongbaserte bryllupsmenyer.
Rundt bryllupsbord med tallerkenretter. Foto til artikkel om bryllupsmenyer tilpasset sesong.

Til vårbryllupet

Forrett

Stekte kamskjell, syltede agurkbånd, tørket sjøgress, crispy høvlede reddiker, engsyre, soyaperler og ponzu.

Hovedrett

Duo av kalv, filet og kalvebrissel, jordskokk-krem, bakte jordskokker, jordskokkchips, fritert grønkål, kalveglace.

Dessert

Crème brûlée, marinerte bringebær, frysetørket bringebær, karamellisert popcorn.

Lurer du på hva som er i sesong under ditt bryllup? Ta en titt på oversikten:

Frukt og grønnsaker

  • Asparges
  • Grønnkål
  • Agurk
  • Hjertesalat
  • Jordskokk
  • Reddiker
  • Neper
  • Vårløk

Fisk og sjømat

  • Skrei
  • Kamskjell
  • Blåskjell
  • Sjøkreps

Kjøtt

  • Kalv
  • Storfe
Flat lay av rips, blåbær, kirsebær og jordbær på hvit bakgrunn
Brudepar sitter ved enden av et utendørs langbord mens gjestene skåler rundt, uskarp kveldssol i bakgrunnen. Foto til artikkel om bryllupsmenyer tilpasset sesong.

Til sommerbryllupet

Forrett

Asparges, langtidsmodnet spekeskinke, purreløksemulsjon, purreolje, nystekt flatbrød med pisket seterrømme ved siden av.

Hovedrett

Okse indrefilet, grillet nykål, selleripurè, dehydrert selleri, reddiker og smørkokte neper, timiansglace.

Dessert

«Demontert Pavlova». Sprø marengs i flere farger, vaniljekrem, friske sommerbær, rosa snø.

Lurer du på hva som er i sesong under ditt bryllup? Ta en titt på oversikten:

Frukt og grønnsaker

  • (Det meste av frukt og grønnsaker)
  • Bær
  • Rabarbra
  • Romanesco
  • Nykål
  • Asparges

Fisk og sjømat

  • Makrell

Kjøtt

  • Kalv
  • Gris
Flat lay av bjørnebær go grønne blader på lilla bakgrunn
Nærbilde av brudekjolekant i gult høstløv. Foto til artikkel om bryllupsmenyer tilpasset sesong.

Til høstbryllupet

Forrett

Røkt og confitert torsk, eggekrem, posjert vaktelegg, høvlet fennikel, syltet fennikelstilk, sprø rugflak.

Hovedrett

Lammecarré med urtecrust, søtpotetpurè, smørstekt skogsopp, kremet spissmorkelsaus.

Dessert

Epleterte, eplechutney, bakte småepler, eplesirup, kremostkrem og vaniljeis.

Lurer du på hva som er i sesong under ditt bryllup? Ta en titt på oversikten:

Frukt og grønnsaker

  • Potet
  • Eple
  • Løk
  • Røtter
  • Jordskokk
  • Moreller
  • Spisskål
  • Fennikel
  • Persillerot

Fisk og sjømat

  • Taskekrabbe
  • Torsk
  • Blåskjell

Kjøtt

  • Lam
Nærbilde av langbord som er pyntet med glass, rød løper og røde bær. Foto til artikkel om bryllupsmenyer tilpasset sesong.

Til vinterbryllupet

Forrett

Grillet sjøkreps, kremet sjøkrepsskum, småerter, ertespirer, dillemulsjon og grillet surdeigsbrød ved siden av med pisket smør.

Hovedrett

Reinsdyr indrefilet, gresskarkrem, sprø gresskarkjerner, syltet gresskar, rosenkålblader vendt i sprø bacon og løk, kremet viltsaus og småpoteter aparte.

Dessert

Sjokolade Chiboust, sukkerglaserte bjørnebær, sprø sjokoladekrunsj og pasjonsfruktcoulis.

Lurer du på hva som er i sesong under ditt bryllup? Ta en titt på oversikten:

Frukt og grønnsaker

  • Beter
  • Løk
  • Røtter
  • Kålrot
  • Rosenkål
  • Rødkål
  • Sortkål
  • Gresskar

Fisk og sjømat

  • Kveite
  • Blåskjell
  • Breiflabb
  • Sjøkreps
  • Kamskjell

Kjøtt

  • Reinsdyr
  • Hjort
  • Elg
Flat lay av grønne blader og hvite stjerner på hvit bakgrunn
Menyforslag
Simen Johannessen (kokk)