17. mai-dessert du kan lage på 1-2-3
Her får du tips til desserter du kan lage dagen før 17. mai, slik at du kan veive med flagget og rope hurra i stedet for å tilbringe nasjonaldagen på kjøkkenet.
La deg friste av disse smakfulle forslagene til 17. mai-dessert. Disk opp med hjemmelaget is, flaggfarget marengs eller en frisk bærkake.
Hjemmelaget 17. mai-is
17. mai er dagen for is! En mild og deilig hjemmelaget vaniljeiskrem slår an hos både store og små. Pynt iskjeksene med fargestrøssel i rødt, hvitt og blått for å sette prikken over i-en. Denne oppskriften blir til 6 is.
Ingredienser
Til iskrem
- 4 stk eggeplomme
- 4 ss sukker
- 4 dl kremfløte
- Vaniljestang
Til iskjeks
- 6 stk iskjeks
- 50 g hvit sjokolade
- 6 ss fargestrøssel
Slik gjør du
- Rør sammen eggeplommer, sukker og vaniljestang i en glass- eller stålbolle og sett bollen over varmt vann. Visp hele tiden til eggeblandingen begynner å bli varm og sukkeret har løst seg opp.
- Pisk blandingen videre i maskin eller for hånd til den er kald og har blitt lys og tykk eggedosis.
- Stivpisk kremfløten og bland med eggedosis.
- Nå er isparfaiten klar til å fryses.
- Fyll isblandingen i en passende form, dekk med plastfolie og frys i minst 4 timer.
- Sett isparfaiten i kjøleskapet ca. 20 minutter før den skal serveres.
- Hvelv isparfaiten på fat, server den fra formen eller lag kuler og server den i iskjeks dyppet i smeltet hvit sjokolade og fargestrøssel.
Skal du ha middagsselskap på 17. mai?
17. mai-farget marengs
Lag søte, små marengstopper til barna på 17. mai. I fargene rødt, hvitt og blått blir det ekstra stas på både nasjonaldagen og kakebordet med denne hjemmelagde godisen. Denne oppskriften blir til omtrent 40 små marengstopper.
Ingredienser
- 3 stk eggehvite
- 1⁄4 ts salt
- 1⁄4 ts sitronsaft
- 225 g sukker
- 1⁄4 ts rød konditorfarge
- 1⁄4 ts blå konditorfarge
Slik gjør du
- Gni inn piskebollen med litt salt og noen dråper sitron.
- Ha eggehviter i bollen og pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne.
- Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
- Ha en rund tipp i sprøyteposen (størrelse 8-10), og brett den litt ned. Lag små tynne striper med konditorfarge langs innsiden av posen. Ha rød og blå farge om hverandre, 6 striper totalt. Bruk gjerne en malekost for å enklere komme til.
- Ha marengsen i sprøyteposen og fest bakepapiret til stekebrettet ved å sprøyte litt marengs på undersiden av papiret i hvert hjørne.
- Sprøyt ut marengsen i små topper. Sett den i stekeovn på 60-70 °C i ca. 2 timer slik at marengsen tørker.
Lagvis 17. mai-kake med bær
Server en herlig lag-på-lag kake med friske bær og dekorer desserten med en spisende lakrissnor. Denne oppskriften er beregnet til 4 porsjoner.
Ingredienser
Kakebunn
- 4 stk egg
- 120 g sukker
- 120 g hvetemel
- 3⁄4 ts bakepulver
- 2 ts valmuefrø
Lag
- 2 kurv bringebær, á 150 g
- 2 kurv blåbær, á 150 g
- 1 beger kesam vanilje
- Eventuelt 8 stk lakrissnor til pynt
Slik gjør du
- Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Vend inn mel og bakepulver med en slikkepott.
- Hell røren i en smurt, bakepapirkledd langpanne og dryss på valmuefrø. Bruk midterste rille i ovn og stek kaken på 200 °C i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.
- Stikk ut passende små runde kaker av bunnen, har du ikke en utstikker kan du fint bruke et glass til dette.
- Legg kake, bær og vaniljekesam lagvis i glass.