Romantisk middag til Valentinsdag

Fokus på mobil som tar bilde av et pådekket bord
Melom og serranoskinke på tallerken på turkis duk
Spekeskinke med melon til forrett
Biff med søtpotet og squash til hovedrett
Rask ostekake til dessert

Valentinsdag er rett rundt hjørnet og vi anbefaler deg stelle i stand en romantisk middag. Sett av kvelden til hverandre og server hverdagsluksus.

Historien om Valentinsdagen

Du kjenner helt sikkert til at vi feirer kjærlighetens dag 14. februar, men vet du egentlig hvorfor? Det er det ikke så mange som gjør, og det er heller ikke så rart da det er flere historier som påtar seg æren for denne dagen. Den ene mer bisarr enn den neste.

En teori fra 1500-tallet tilsier at tradisjonen stammer fra folkets tro om at det var denne dagen fuglene begynte å pare seg for sesongen. I følge en annen teori ble dagen oppkalt etter presten Valentine som skal ha blitt henrettet 14. februar år 270.

Den siste teorien tilsier at dagen originalt har gått under navnet Lupercalia og at det stammer fra romerne som feiret dagen til minne om to tvillinger som skal ha bodd i en grotte og blitt oppfostret av en ulvemor.

Uten harde fakta og med såpass ulike versjoner, er det jammen ikke lett å vite hvilken historie man skal tro på. Men det som er helt sikkert, er at dagen har blitt bevart opp gjennom tidene fordi det er kjærlighetens dag. Det er en fin dag til å feire romantikken og kjærligheten. For mange er dagen en god påminnelse på å gjøre stas på sin utvalgte.

«Brændende kærlighed»

Hvordan man ønsker å markere kjærlighetens dag varierer i stor grad, men vi anbefaler at du disker opp en hjemmelaget luksusmiddag. I Danmark kan man eksempel servere en rett som heter «brændende kærlighed».

Navnet er passende nok til valentinsdagen, men utover det er ikke det ikke noe særlig romantisk over retten. Den består nemlig av potetmos, baconterninger og løk som toppes med persille eller syltede rødbeter. Vi foreslår at du imponerer kjæresten ved å lage noen andre varianter.

Tre retters middag

Man behøver ikke å dra på en luksuriøs restaurant for å føle på det lille ekstra. Det kan bli god middag og enda bedre stemning hjemme. Imponer din kjære ved å servere en tre retters middag. Husk at dette skal være mer enn en vanlig torsdagsmiddag, og tilleggsdetaljene er derfor vel så viktige.

Senk skuldrene og møt kjæresten din i døra når han/hun kommer. Start gjerne med noe godt i glasset. Sett på passende musikk, demp belysningen og tenn stearinlys. Vi foreslår følgende meny for kvelden:

Forrett: Melon og spekeskinke

Start kvelden med en frisk, lett og smakfull forrett. Vi foreslår at du serverer spekeskinke og melon, som er en deilig kombinasjon av salt og søtt.

Ingredienser

  • 100 g spekeskinke i skiver
  • 1⁄4 stk cantaloupe melon eller annen moden melon
  • 1/2 stilk frisk timian

Slik gjør du

  1. Del melon i to og fjern frøene med en skje. Skjær i smale båter og fjern skallet.
  2. Legg båtene på tallerken sammen med spekeskinke. Pynt med litt timian.

Hovedrett: Biff med søtpotetchips og squash

Ingenting sier hverdagsluksus som en biff. Server en saftig og mør biff sammen med sprø søtpotetchips, en frisk squashsalat og litt rømmedressing.

Ingredienser

  • 300 g ytrefilet av storfe (i biffer à 150 g)
  • 1⁄4 ts salt
  • 1⁄8 ts pepper
  • 1 ss margarin til steking

Søtpotetchips

  • 425 g søtpotet
  • 1⁄2 ss olje til pensling
  • 1⁄4 ts salt
  • 1⁄8 ts pepper
  • Squashsalat
  • 1 stk grønn squash
  • 1⁄2 ss olivenolje
  • skall av 1⁄2 stk sitron
  • saft av 1⁄4 stk sitron
  • 1⁄4 ts salt
  • 1⁄8 ts pepper

Dressing

  • 2 ss lettrømme
  • 1⁄2 båt revet hvitløk
  • 1⁄2 ss finhakket frisk timian

Slik gjør du

  1. Legg kjøttet i romtemperatur i minimum 30 minutter før du skal bruke det.
  2. Bland sammen rømme, hvitløk og timian til en dressing. Smak til med salt og pepper. La dressingen stå i kjøleskapet og trekke smak mens du tilbereder resten.
  3. Forvarm stekeovn til 225 °C. Skrell søtpotet og kutt i tykke staver. Ha stavene i en kjele med vann, og kok opp. Kok søtpotetstavene til de er så vidt møre, 5-6 minutter. Hell av kokevannet og legg stavene utover på et bakepapirkledd stekebrett. Pensle stavene med litt olje, og krydre med salt og pepper. Sett stekebrettet i ovn, og stek til stavene har fått en fin farge og har blitt litt sprø i kantene, ca. 15 minutter.
  4. Bruk en ostehøvel og skjær strimler av squash på langs, mens du roterer på squashen. Stopp når du kommer til den myke kjernen. Del de lange strimlene i to midt på og kutt fyrstikktynne strimler på langs. Legg strimlene i en serveringsskål eller en bolle.
  5. Krydre biffkjøttet med salt og pepper. Stek dem på sterk varme til det begynner å piple kjøttsaft på oversiden, 2-3 minutter. Snu biffene og stek dem videre til rosa kjøttsaft pipler frem, ca. 2 minutter. Da er biffene medium stekt.
  6. Ha olivenolje, sitronskall og -saft i skålen med squash. Krydre med salt og pepper og bland alt lett sammen.

Dessert: Ostekake

Avslutt middagen med en herlig ostekake som heldigvis er superenkel å lage.

Bunn

  • 6 stk kornmo kjeks
  • 40 g pistasjnøtter
  • 2 ss sukker
  • 40 g smeltet smør

Fyll

  • 2 pakker kremost naturell (á 125 g)
  • 3 ss melis
  • Revet skall av 1 stk lime
  • Saft av 1⁄2 stk lime
  • 1 ts vaniljesukker
  • 3 dl kremfløte

Til pynt

  • 5 stk jordbær til pynt
  • Litt båt grovhakkede pistasjnøtter

Slik gjør du

  1. Kjør kjeks, nøtter og sukker raskt i en liten food-prosessor, eller med en stavmikser.
  2. Ha i smeltet smør og bland alt sammen. Fordel blandingen i porsjonsglass.
  3. Bland sammen kremost, melis, vaniljesukker, limeskall- og saft. Bruk en visp eller håndmikser og rør blandingen godt til osten er myk, og blandingen har blitt litt luftig.
  4. I en annen bolle, pisk kremfløten stiv og vend den forsiktig inn i osteblandingen. Ha osteblandingen i en sprøytepose med rund tipp, eller bruk en skje og fyll glassene.
  5. Skjær jordbær i båter og pynt de små ostekakene. Dryss gjerne litt grovhakkede pistasjnøtter over til pynt.

Oppskrifter og bilder fra Matprat.no

Pssst...

Alle rettene er beregnet til to personer, men desserten vil det nok være litt til overs av. Spar gjerne litt til senere, men pass på at du dekker godt over den før du setter den i kjøleskapet.