Sommerklær til barn: Slik kler du de minste i varmen

Jente med hatt spiser melon på stranda

Hva er riktig påkledning for de små i sommervarmen? Her er tipsene du trenger, enten du har en nyfødt baby eller et litt større barn du skal holde temperert.

Småbarnsforeldre gleder seg gjerne til gradestokken kryper oppover og det ikke lenger er nødvendig å pakke poden inn i strømpebukse, bobledress, hals, votter og fanden og hans oldemor av plagg for at den lille skal holde varmen.

Og det er utvilsomt en lettelse når det å komme seg ut av døren krever mindre påkledning. Men idet sommeren og varmen kommer for fullt, er det imidlertid en annen utfordring som melder seg: For hva skal du egentlig kle ungen i da?

De minste må beskyttes mot sola, og vi vil helst unngå at de blir for varme, klamme og svette.

Her er tipsene til riktig sommerbekledning for mini!

Baby: 0-12 måneder

Spedbarn klarer ikke å regulere temperaturen på lik linje med voksne, så derfor er riktig bekledning ekstra viktig for de aller minste.

Om sommeren er det smidig å kle på barnet flere tynne lag, slik at du kan kle av og på ut fra kroppstemperaturen. Kjenn i nakken på barnet for å følge med – og gjør du det regelmessig, lærer du deg hva som er barnets kjernetemperatur: Er babyen veldig varm eller svett i nakken, bør du kle av et lag.

Babyer under ett år skal ikke være direkte eksponert for sollys. Og siden de første månedene av livet tilbringes mye i vogn har man som forelder ganske god kontroll på barnet, og kan sørge for at det stort sett ligger i skyggen. (Noen smarte hjelpemidler finnes imidlertid her, men det kommer vi tilbake til.)

Klær og tilbehør

Disse plaggene er fine for babyen på en varm sommerdag:

  • En solhatt eller tynn lue
  • En tynn body med lange ermer
  • Bukse i bomull eller bambus
  • Bomullssokker