Tips til kjøp av konfirmasjonsdress

Ung gutt i mørkeblå dress
Dressmann har dresser i alle størrelser!

Vi har samlet noen tips og triks som gjør kjøpet litt lettere, og som forhåpentligvis gjør at konfirmanten finner en dress han kan trives i.

En konfirmasjonsdress er gjerne den første ordentlige dressen man kjøper, så det kan være fort gjort å trå feil. Når dere skal ut og kjøpe konfirmasjonsdress bør man først og fremst gå for en allsidig dress – helst i klassiske farger som sort, marineblått eller grått – slik at den kan brukes ved flere anledninger. En konfirmasjonsdress kan nemlig fungere like fint til 17. mai som til jul dersom man velger riktig.

Dressmann har godt utvalg i dresser og tilbehør, skulle det være behov for tilpassinger har de egen sydame som hjelper med det.

Slim fit eller regular fit

De siste årene har det vært populært å kjøpe konfirmasjonsdress som er såkalt «slim fit". Modellen kjennetegnes av at dressen sitter smalere enn en vanlig dress. Ønsker konfirmanten en dress som sitter litt løsere, kan han heller gå for det som kalles «regular fit».

Et tips er å prøve en av hver modell når man er i butikken, da det er fort gjort at den ene modellen fungerer bedre enn den andre til konfirmantes kroppsform.

Husk at "slim fit" betyr ikke at dressen skal sitte klistret til kroppen. Da blir den fort ubehagelig å ha på.

Enkeltspent eller dobbeltspent jakke

I dressverden finnes det to typer jakker: Enkeltspent (én rad med knapper) og dobbeltspent (to rader med knapper). Enkeltspent er nok mest vanlig her til lands og fungerer fint til vest dersom konfirmanten ønsker det.

Det kan være lurt å notere seg at en enkeltspent jakke aldri skal kneppes helt igjen, men kun med den øverste knappen. En dobbeltspent jakke skal imidlertid kneppes igjen med alle knappene.

Slik skal dressen sitte

Som alt annet man skal ha på seg, er det viktig at dressen sitter komfortabelt. Under har vi samlet tips til hva man skal se etter. Det kan imidlertid være lurt å merke seg at det er svært få dresser som sitter akkurat slik de skal når man prøver de i butikken. Ofte trenger dressen en runde hos skredder før den sitter perfekt.


Flat lay av antrekk til herre, brettede bukser skjorte og sko

Dressjakke

En perfekt dressjakke skal sitte kroppsnært, og skal hverken stramme eller ha for mye stoff i ryggen eller midjen. Ermene skal være såpass korte at du viser cirka 1-1,5 centimeter av skjorten, men pass på at de ikke blir for korte, da det fort kan se ut som dressen er for liten.

Men alt dette er bortkastet dersom man glemmer å sjekke skuldrene på dressjakken. Her er det nemlig mange som gjør feil! På en perfekt dressjakke skal skuldersømmen sitte der skulderen slutter. Alt annet vil gjøre at dressen ser for liten eller for stor ut. Det er dessuten kostbart å endre hos skredder i ettertid, så her er det bare å ta seg god tid når man er i prøverommet.

Tips: Når du prøver en dressjakke skal du stå avslappet med armene hengende ned langs kroppen.

Bukse

En perfekt dressbukse skal sitte godt rundt livet – selv uten belte. Trenger konfirmanten et belte for å holde buksen oppe, er den for stor.

Når det kommer til lengden på buksen, er dette en smakssak og varierer ofte med trendene. Så her kan man velge det man syns er best. En god tommelfingerregel er imidlertid at buksen skal hvile lett på skoen når du står oppreist, men husk at buksebena skal ha tilstrekkelig vidde til at pressen i buksen ikke strekkes ut.

Skulle man angre på lengden, eller vokse litt i livet, er dette noe av det enkleste å endre hos skredder. Dressmann hos Amfi Eurosenteret har egen skredder, de hjelper deg gjerne.

Bonustips: En klassisk klokke og et par lekre mansjettknapper kan være med på å løfte antrekket.

Tre menn i dress
Fem slips som er snurret sammen
Tilbehøret er viktig, slips, sløyfe eller hanky?

Tilbehør til konfirmasjonsdressen

Det ligger i detaljene

Med tilbehør kan man sprite opp en ellers så nøytral dress. Det kan også være en fin måte å fornye dressen på dersom man skal bruke den til flere anledninger.

Til konfirmasjonsdressen kan man med fordel kombinere slips og lommetørkle, men husk at disse to aldri skal matche. Slipset og lommetørklet skal likevel harmonisere med hverandre og resten av antrekket.

Hvordan konfirmanten bretter lommetørklet er selvfølgelig opp til han, men det kan være lurt å hente inspirasjon fra Pinterest eller Youtube, slik at man finner en form man er komfortabel med, og som ikke er altfor vanskelig å gjøre på egen hånd.

Når det kommer til sko og belte, skal disse gjerne matche. Har man brune sko, skal man med andre ord kle det med et brunt belte.