Tips til barnas julekalender

Dame henger opp julekalender på veggen
Julekalender med tall på, oppover veggen
Omslaget til boken Snøsøsteren av Maja Lunde
Omslag til boken julemysteriet av Jostein Gaarder
Bilder: Aschehoug Forlag.

På jakt etter inspirasjon til årets julekalender? Vi deler 24 tips som gjør at det kiler i barnas mage hver eneste dag frem til jul.

Julekalender hører førjulstiden til. Det enkleste er å kjøpe en ferdig variant med sjokoladebiter, Lego, eller andre morsomme ting som ligger og venter bak hver luke.

Noen har tenkt ut spennende aktiviteter som de gjør sammen hver dag i desember i en såkalt gjørekalender. Andre har tradisjoner med sirlig innpakkede presanger. Hvis du synes det blir for mye med en liten gave hver dag, har vi et annet forslag.

Vi introduserer det beste av begge verdener; gjørekalender + gavekalender = alt-mulig-julekalender

Pakk inn både lapper / symboler med gjøremålene og kalendergavene i forskjellige størrelser og fasonger, slik at ventingen blir enda mer spennende. Disse henges på en brodert julekalender eller julekrans som henger på veggen.

De kan henges på et gelender i trappen, på en kul stige som står opp langs veggen eller på ei fin trepinne. Skriv på tall på hver pakke og la venteleken begynne.

Forslag til alt-mulig-kalender til barna

1. desember

Marker starten på julemåneden ved å henge opp en fin julestjerne i vinduet. Kanskje det kan være en fin idé og be barna rydde rommet sitt og etterpå la dem pynte fint med egen julepynt som de fikk i kalendergaven?

2. desember

Les et kapittel i en fin bok. Snøsøsteren av Maja Lunde er en kalenderbok delt i 24 deler. Tanken er at man kan lese et kapittel hver dag frem mot jul. Boken har allerede gjort braksuksess og omtales som ekte juleglede.

Det finnes flere slike bøker; Julemysteriet av Jostein Gaarder er bygget opp på samme måte og har referanser til juleevangeliet.

3. desember

Ta bilde til årets julekort. I år kan det være morsomt å velge et hverdagsbilde med tema som for eksempel «gøy og kaos i gangen en mandagsmorgen» eller «handletur en helt vanlig mandag på vei hjem fra skole og jobb» hvor ungene sitter i hver sin handlevogn og ler.

4. desember

Lørdagsgodt med juletema. Dagens kalendergave er full av julegodterier. I dag er det jo lov å spise lørdagsgodt, så det passer bra! Og kanskje kan opplevelsen toppes med en ekte julebrus.

5. desember

Se julefilmfavoritten sammen og la barna bestemme hva dere skal spise til søndagsmiddag. Husk også å tenne to lys for håp og glede.

6. desember

Kjøp nye blyanter og farger. Første halvdel av skoleåret er snart omme. Sjansen er stor for at innholdet i pennalet trenger en liten oppdatering. Nye farger er også en fin motivasjon når barna skal skrive julekort og tegne og lage fine ting til jul.