Gratulerer med dagen, epler!
– Eplene har utkonkurrert potetgullposen, sier hobbykokk Steffen Johansen. 26. september feirer det nye gullet sin egen dag.
Visste du at de norske eplene har sin egen dag?
Ikke? Det gjorde ikke hobbykokk Steffen Johansen heller, til tross for at han er svært glad i epler.
– De smaker godt, kan spises uten å skrelles, er billige og lett tilgjengelige, sier Steffen som bor med familien sin på Blommenholm i Bærum.
– Vi er så heldige å ha et par eldgamle epletrær i hagen vår, og hos oss er det vanligvis epledag opptil flere ganger i uken gjennom sensommeren og høsten.
VISSTE DU At...
...eplet faktisk har fungert som gull? I den første olympiaden i år 776 f.Kr. fikk nemlig seierherren et eple i premie.
Kilde: frukt.no
Brukbar frukt
Steffen er ikke den eneste som setter pris på de norske eplene. Siden 1990, da Opplysningskontoret for frukt og grønt opprettet Den norske epledagen, har frukten fått ekstra oppmerksomhet den siste tirsdagen i september hvert år.
Steffen tror at grunnen til at eplene er så populære, er fordi de er så anvendelig.
– Epler finnes i så mange varianter, de er lett tilgjengelige, og de kan brukes til så mangt, både i varme og kalde hovedretter, drikke, salater, desserter, sauser og som snacks.
VISSTE DU AT...
...det finnes flere tusen eplesorter i verden? Den største norske eplesorten er Aroma, deretter følger Summerred og Discovery.
Kilde: frukt.no
Epletips
I tillegg smaker de godt og kan lagres lenge, men selv om epler er blant frukten som holder seg lengst, har vel alle erfart ett og annet overmodent eple.
Steffens tips for å unngå at eplene blir dårlige er å oppbevare dem i kjøleskapet, men han sverger likevel til å la 5-6 epler bli igjen på kjøkkenbenken.
– De gode smakene i eplet kommer nemlig best til sin rett i romtemperatur.
TIPS!
Kutter du opp eplet kan det være lurt å dryppe noen dråper sitron over eplebitene, for å unngå at de blir fort brune.
Eplet, det nye potetgullet
I Steffens familie er stekte epleskiver med kanel en favoritt.
– Det er deilig snacks som for lengst har utkonkurrert potetgullposen hjemme hos oss, forteller han.
– Eple og karamell er også en killer kombo som må prøves! Ellers går epler veldig godt sammen med honning og ost, både i fersk og stekt form. Her finnes det uendelige muligheter og kombinasjoner.
La potetgullposen ligge i skapet, og feir Den norske epledagen med Steffens epleterte med karamellsaus.
Epleterte med karamellsaus
6 terter
Deig:
- 3 dl hvetemel
- 2,5 dl sammalt hvete
- 1/4 ts salt
- 1/4 ts kanel
- 2 ts sukker
- 180 g margarin
- 1 eggeplomme
- 1 egg, til pensling
- 3 ss kaldt vann
Fyll:
- 3 epler, skrelt og skåret i tynne skiver
- 3 ss brunt sukker
- 1 ts kanel
- 2 ts maizena
- 1 ss sitronsaft
Topping:
- Mandler
- Karamellsaus (ferdig eller hjemmelaget)
- Bland mel, salt og kanel i en bolle. Smuldre smøret i melblandingen, rør inn eggeplomme og vann, og kna deigen til en klump.
- Pakk deigklumpen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i en halvtime.
- Bland sitronsaft, sukker, kanel og maizena sammen. Legg eplebitene i en bolle og pensle på blandingen.
- Forvarm ovnen til 200 grader.
- Ta deigen ut av kjøleskapet, ha litt mel på bakebordet og kjevle den ut til ca. 0,5 cm tykkelse.
- Trykk ut seks sirkler av deigen, bruk en bolle med 12-15 cm diameter.
- Fordel eplefyllet på midten og brett deigen inn mot midten. Pensle over med vispet egg til slutt.
- Stek i ca. 25-35 min til deigen er gylden og sprø og eplene myke.
- Hell litt karamellsaus over tertene, og pynt eventuelt med mandelskiver.
Velbekomme!