Dette er sminke- og hårtrendene som gjelder nå

En kvinne med pannelugg, rød leppestift og svart jakke står utendørs.
Er du klar for en rocka høst?
Kvinne med kort hår og pannelugg ser i kamera.
En kul lugg er trendy denne høsten.
Modell med håret i sideskill.
Midtskillen kan gå og legge seg (til siden). Sideskillen er tilbake!

Gå høsten i møte med sotete øyne og nyfønet pannelugg! 90-tallets «back to basic» er tilbake.

Fargefesten er over, men det blir langt fra stille og kjedelig! Høstens sminke- og hårtrender er punka, grunge-inspirert og rocka, og har 90-tallets største skuespillere i hovedrollene.

– Etter pandemien var folk overmodne for fest og moro, det var farger og glam overalt. Nå har det roet seg ned, sier makeupartist og hårstylist, Jeanette Gjerde Olsen.

Hun gleder seg over at de mørke tonene er tilbake:

– I høst vil vi se mye eyeliner, og farger som sort, grått og sølv. Etter en lang periode med sterke farger og glam, er det gøy at det kommer noe nytt!

Tenk TV-serie

– Vi har gått gjennom en periode med mye av 2000-tallets farger og glam, og nå beveger vi oss over til 90-tallets «back to basic», med luftige 90-tallslugger, sideskill og oppklippet hår. Tenk på tv-serier som Friends og Beverly Hills 90210, råder stylisten.

På Catwalken sprader modeller som minner om 90-tallets største stilikoner med Jennifer Aniston og Courtney Cox, og deres rollefigurer Rachel og Monica i spissen.

– I høst er det bob-lengden som gjelder, og gjerne litt tynnere lugg. Sideskill er også tilbake. La deg inspirere av Rachels sideskill og Monicas luftige lugg.

Det er på høy tid å se gamle tv-serier om igjen, med andre ord! Ikke bare for underholdningens skyld, men også for stilinspirasjon.

Tips!

– I høst er det enkelt og rimelig å få en ny og trendy «look». Du kan for eksempel klippe lugg og kjøpe en leppestift i en farge du ikke har prøvd før, sier stylisten.

Svarthvitt bilde av kvinne med solbriller og trompet.
Fargefesten er kanskje over, men det blir langt fra kjedelig.
Nærbilde av grønt øye med sotete øyeskygge.
I høst skal øynene være i fokus, gjerne med hjelp fra mørke fargetoner.
Kvinne ser rett i kamera med hendene holdt opp ved siden av ansiktet.
Gjør deg klar til fest med sølv øyenskygge og neglelakk.

G for grunge

Grunge- og punk-stilen har begynt å ulme igjen, og drar med seg sommerens «wetlook» videre inn i høsten.

– Det å style håret så det ser vått ut, pleier å være en vår- og sommertrend, men i år har trenden dukket opp på høstvisningene. Det er nok fordi punken er tilbake.

– På catwalken går det i sort, grått og sølv, og statement-lepper med mørke farger som burgunder, lilla, blått og sort. Det er også stort fokus på øyne, som i høst skal være sotete. Løsvipper derimot, er det lite av nå, forteller Jeanette.

Hvis løsvippene løsner, kan du altså bare la dem falle. Nå skal alt være mer rufsete og tilfeldig: sotete øyne, mørke statement-lepper og rufsete hår.

Hvis du synes det blir mye med mørke, glossy lepper og lipliner til hverdags, vet makeupartisten råd:

– Det er masse fine farger å velge mellom nå! Dropp liplineren og velg for eksempel en brunoransje eller burgunderrød leppestift som du kan tappe lett på leppene, eller bare en gloss.

TIPS!

For å få freshe statement-lepper, er det viktig at leppene ikke er tørre. Skrubb leppene med en leppeskrubb før du legger leppestiften.

Kvinne med kort hår og naturlig sminke.
No-makeup-trenden fortsetter: – Det er på tide å legge vekk conture-sticken, forteller makeupartisten.
Kvinneansikt med fregner og naturlig sminke.
Litt rouge og lipgloss og du er klar for å gå ut.

Nakent ansikt

Selv om sommeren er over, og sotete øyne og mørke lepper er i vinden, kan du velge å la sminkepungen ligge. «No makeup»-trenden fortsetter, og det enda mer enn før.

– Det har vært mye tung foundation og blush, men nå er det på tide å legge vekk conture-sticken, forteller makeupartisten.

Brynene får det også lettere. De skal være tynne og ikke lenger være det første man legger merke til. Likevel advarer makeupartisten å gå amok med pinsetten før du har prøvd deg frem.

– På 90-tallet skulle brynene være så tynne at flere barberte dem bort og tegnet en tynn strek av et øyenbryn over. Det finnes heldigvis flere teknikker for å style brynene tynnere. Bruk en browgel og gre dem litt sammen, før du eventuelt går mer drastisk til verks.

– Det er større fokus på individualitet. Alle kler ikke tynne bryn, så prøv deg frem.

TIPS!

Har du urenheter, kan du fortsatt dekke over disse og samtidig følge «no makeup»-trenden. Bruk concealer der du trenger det, men dropp det heldekkende laget med foundation.

Tekst
NEWSLAB
Foto
Getty
Produksjon
AMFI KREATIV