Inspirasjon til årets julepynt

Nærbilde av dame som smiler mens hun pynter juletre med julekuler av gull
To damer lager julekrans med granbar og kongler på juleverksted
Julepynt av naturmaterialer skaper en lun og fin atmosfære innendørs.
Nærbilde av granbarkrans med kongler

Julepyntinspirasjon! Her er tipsene som gjør hjemmet stilfullt og koselig med julepynt av naturmaterialer, Disney-inspirert eller gammeldags og klassisk.

Bring naturen inn med julepynt av bærekraftige naturmaterialer

Naturmaterialer har preget interiørbildet en stund, og det er ingen grunn til å legge vekk naturen når det skal pyntes til jul! Både mose, kongler, små trestubber og vintergrønt kan trylles til de vakreste dekorasjoner. Miljøvennlig er det og!

Juletrepynt av rotting og bast har gjort et comeback i butikken, og gjør seg fint på juletreet sammen med kongler eller tørkede appelsinskiver tredd på jutetråd. Ulike figurer eller en adventsstake av tre, pyntet med granbar, passer også fint inn i et naturlig, julepyntet hjem.

Og apropos juletre: Har du noen kvister med granbar til overs, gjør de seg ypperlig som pynt på et dekket festbord, eller bundet sammen til en vakker krans på døren. Eller hva med å bruke en tykk skive av en trestubbe eller vedkubbe som du huler ut plass til et stearinlys i?

TIPS TIL ÅRETS JULEPYNT

Lag en koselig julehage i miniatyr! Du trenger et fat som tåler fukt eller en stor krukke med vid hals (så du får hendene nedi). Legg mose og en fin stein som et lite landskap i bunnen, og pynt med noen nøtter eller kongler. Hvis du vil, kan du også legge oppi en tynn lyslenke.

Dersom du har laget minihagen på et fat, kan du sette et lokk eller en glasskuppel over. Da vil landskapet ditt bli et lite økosystem i seg selv som ikke trenger nytt vann. Dersom minihagen din står i friluft, er det lurt å jevnlig spraye vann på slik at mosen holder seg grønn og fin.

En julepyntet stue sett gjennom et vindu
Klassisk julepynt og figurer som minner om barndommens jul har nesten julestemningsgaranti!
Nærbilde av julekaker i blikkboks
Par og hund ser på film i en julepyntet stue
Disney på TV er et sikkert tegn på at det er jul – og et must for mange på jakt etter julestemning.

Gammeldags og klassisk julepynt

Jula er høytid for tradisjoner, og for mange må jula være «slik den alltid har vært» for at julestemningen skal være komplett. Kanskje pyntet bestemor alltid treet med norske flagg, levende lys og en dompap i toppen? Eller hadde dorullnissen sin faste plass i barndomshjemmet?

Har den gamle esken med julepynt gått i arv til noen andre enn deg, er det bare å gå på jakt! Klassisk og retro jul er nemlig trendy om dagen, og i butikkene finnes det flust av tradisjonsrike julekuler, lysholdere, nisser og nøtteknekkere. En blikkboks med nissemotiv til julekakene og flettede julekurver på treet vil også få nostalgikerens hjerte til å slå litt ekstra i jula.

Og husk: Levende lys setter den perfekte rammen for et klassisk, julepyntet hjem!

TIPS

Du trenger ikke noe mer enn en saks og litt papir for å skape nostalgisk jul helt selv. Klipp ut noen remser av fargerikt glanspapir og lag juletrelenker til treet, eller brett hvitt papir og klipp ut dekorative snøkrystaller. Sistnevnte er blant annet fine til å henge i vinduet eller pynte opp gråpapiret på julegavene.

En hyggelig aktivitet på juleverksted for store og små er det også!

Pynt til jul med Disney

Er du også en av dem som må få med deg «Disney-kavalkaden» på TV på julaften, og som synes at Timmy Gresshoppes versjon av «When You Wish upon a Star» er minst like viktig som Sølvguttene når jula skal ringes inn?

Om du ikke får nok av å se Disney på TV i jula, som faktisk har vært en tradisjon i Norge helt siden 1979, er det bare å starte pyntingen! Du trenger nok ikke lete lenge i butikkene før du finner både julekuler, figurer, servietter og all slags pynt med Donald Duck, Mikke Mus og resten av gjengen.

PS: En julegenser eller pysj med Disneymotiv er jo også det perfekte antrekket for TV-tittingen på julaften.

Mor og sønn baker pepperkaker
Å bake pepperkaker sikrer ikke bare julebaksten og julestemningen, men kan også pynte opp huset!
Pepperkakehus og pepperkakehjerter hengende på granbarkvist på julepyntet bord

La det dufte av jul

Det er få høytider som er så assosiert med lukter som jula. Duften av nystekt ribbe, varm gløgg, kanelstang, appelsin og nellikspiker – vi kan nevne i fleng!

For noen er det derimot duften av nystekte pepperkaker som sikrer julestemningen, men har du tenkt på at godsakene også kan brukes til mer enn som så? Pepperkaker egner seg nemlig både som velduftende pynt på juletreet eller i kjøkkenvinduet, enten som hjerter eller dekorerte figurer med melis og godteri på.

Når du skal bake pepperkaker til pynt, bør du bruke en stor form. Det er både for at de skal synes bedre der de henger, men også for å få god nok plass til å lage et hull i dem før steking, som du etterpå kan tre et fint bånd gjennom for å henge opp.

TIPS

Om du ikke har tid til å bake pepperkaker, eller resten av de syv slag, kan du også jukse litt! Et duftlys kan enkelt fylle hjemmet med skikkelig julestemning med dufter av alt fra pepperkake til nellik, appelsin og granbar.