10 år – tips til bursdagsfeiringen

Gutt står i rom med kake, gaver og ballonger som viser tallet 10

Selv om barna blir større, betyr det ikke at forventningene til bursdagsfeiringen blir mindre. Slik lykkes du med å arrangere bursdag for tiåringen.

Tiårsalderen kan være en forvirrende tid for både foreldre og barnet selv. De veksler hele tiden mellom lek og forsmak på tenåringslivet. De som før ønsket seg prinsessebursdag og sjørøverbursdag, ønsker seg nå en mer «voksen» feiring.

– Tiåringen er fortsatt barn, men de har også masse erfaring og kan de sosiale kodene. De synes det er spennende å feire med både jenter og gutter, men det er også vellykket å arrangere rene gutte- og jenteselskaper, sier bursdagseksperten Camilla Reimers.

Kake som skal forestille en enhjørning med lys som viser tallet ti
Bord pyntet til bursdag med stor ti-tall og rosa pynt og mat

Sett rammer

Til tross for at prinsesse- og sjørøverbursdag ikke lenger står øverst på ønskelista, kan det fortsatt være fint å sette noen rammer for feiringen. Hva med å foreslå disco i kjelleren, garasjefest, whiteparty eller neonfest? Men husk at det til syvende og sist er bursdagsbarnet som bør få velge.

– Mitt råd er å inkludere tiåringen så mye som mulig i planleggingen.

Avklar detaljer rundt kaker, mat og aktiviteter, så blir det ingen overraskelser, tipser Reimers.

Mat og drikke

Tiåringene sitter gjerne lenge til bords, og de liker å snakke med hverandre. Reimers råder deg derfor til å fokusere på mat som tar tid å spise, for eksempel taco.

Andre forslag til mat

  • Pizza
  • Kyllingsalat med pitabrød
  • Grillmat
  • Hamburger
  • Kyllingvinger og pommes frites

Tips for feiringen

Invitasjonen bør inneholde tydelig informasjon om hvor, når og hva som skjer, og hvilket antrekk som gjelder dersom det er et tema for bursdagen.

Hold deg til én farge, for eksempel svart, sølv eller gull. Flere farger kan plutselig virke barnslig.

Lag en gjennomført fest med duk og lys, litt sånn på «voksenvis».