17. JANUAR ER GRISENS DAG

Matretter med svinekjøtt
Matretter med svinekjøtt
Pasta med strimlet svinekjøtt og blåmuggost. Foto: Matprat.no
Matretter med svinekjøtt
Du trenger ikke mange ingredienser for å lage supergod mat. Foto Matprat.no
Matretter med svinekjøtt
Pad Thai- en av Thailands nasjonalretter.
Matretter med svinekjøtt

17. januar er grisens dag, noe som fra gammelt av betydde at den som hadde en gris kunne være lykkelig, for de ville sannelig overleve vinteren.

Grisens dag- katolsk minnedag til ære for St. Antonius

17.januar er Antonsmesse, den katolske minnedagen til ære for St. Antonius. St. Antonius, som døde år 356 e.Kr., viste stor interesse og omsorg for grisen. Derfor er denne dagen merket med en gris og et kors på primstaven, den gammeldagse kalenderen.

Vi benytter oss av anledningen til å gi deg noen svinaktig gode oppskrifter fra Matprat.no, hvor grisen spiller hovedrollen.

PASTA MED STRIMLET SVINEKJØTT OG BLÅMUGGOST

Er du glad i blåmuggost er denne retten noe for deg! Du lager den lett mens pastaen koker.

  • Tid: Under 20 min
  • Nivå: Enkel
  • Porsjoner: 4

INGREDIENSER

  • 600 g ytrefilet av svin
  • 2 ss olje til steking
  • 0,5 stk. purre i strimler
  • 1 boks hermetiske røde bønner , godt skylt og avrent
  • 3 dl matfløte
  • 150 g norzola , eller annen blåmuggost
  • 0,5 ts salt
  • 0,25 ts pepper
  • 400 g fersk tagliatelle

SLIK GJØR DU

  1. Kok pasta som anvist på pakken
  2. Skjær ytrefilet av svin i strimler. Varm litt olje i en stekepanne og brun kjøttet i flere omganger.
  3. Fres purre og bønner i 2-3 minutter i en stekepanne med litt olje. Sett til side.
  4. Pasta med strimlet svinekjøtt og blåmuggost 3b.jpg
  5. Hell matfløte i stekepannen og tilsett blåmuggost. Rør om til osten har smeltet. Ha kjøtt, purre og bønner tilbake i stekepannen. Smak til med salt og pepper.
  6. Pasta med strimlet svinekjøtt og blåmuggost 4.jpg
  7. Server retten med fersk pasta.

PAD THAI - STEKTE NUDLER MED SVINEKJØTT

Pad Thai er en av Thailands nasjonalretter, og kanskje en av de mest kjente rettene fra Smilets land. Vår pad thai er laget med strimlet svinekjøtt, risnudler og klassiske thailandske smaker.

  • Tid: 20–40 min
  • Nivå: Enkel
  • Porsjoner: 4

INGREDIENSER

  • 600 g risnudler
  • 4 ss fiskesaus (asiatisk)
  • 4 ss tamarindsaus
  • 2 ss sukker
  • 2 ss østerssaus (oyster sauce)
  • 2 ts chilipulver
  • 600 g renskåret svinekjøtt i strimler
  • 6 ss soyaolje
  • 2 ss hakket rødløk
  • 2 båter finhakket hvitløk
  • 8 ss tofu/ soyapudding i terninger
  • 6 stk. vårløk (skjæres i ca. 3 cm biter)
  • 4 dl ferske bønnespirer
  • 6 ss hakkede peanøtter

SLIK GJØR DU

  1. Legg risnudler i lunkent vann i 5-15 minutter.
  2. Bland sammen fiskesaus, tamarindsaus, sukker, østerssaus og chilipulver i en liten skål, sett sausen til side.
  3. Finhakk rødløk og hvitløk, skjær tofu i terninger og finsnitt vårløk.
  4. Varm en wok eller dyp stekepanne, ha i olje og stek strimlet svinekjøtt og tofu raskt på høy temperatur. Ha i løk og hvitløk og stek videre i et par minutter mens du rører rundt i pannen av og til.
  5. Hell av vannet på nudlene og ha dem i pannen sammen med sausen. Husk hele tiden å blande og bevege godt i pannen slik at det ikke svir seg.
  6. Tilsett vårløk og bønnespirer og bland alt forsiktig sammen. La det hele bli gjennomvarmt.
  7. Dryss over litt knuste peanøtter og server, gjerne med skåler med mer vårløk, peanøtter, chilipulver og bønnespirer ved siden av.

Oppskrifter og bilder er hentet fra Matprat.no

TIPS: Press gjerne litt fersk lime eller sitron over. Den syrlige smaken passer godt til sødmen i retten.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 09:00 - 21:00