STEKT SKREI MED RØDVINSAUS OG HVIT ROTMOS
Skrei er en fantastisk råvare til å steke og nydelig å servere til hverdags og fest. Denne oppskriften med rødvinssaus passer perfekt når du har gjester.
Skrei er kongen av hvit fisk, norsk torsk på sitt aller beste. Årets skreisesong er i gang og skreifisket er en årlig begivenhet med lange tradisjoner. Hvert år fra januar til april kommer voksen kjønnsmoden torsk svømmende inn fra Barentshavet for å gyte på de faste gyteplassene rundt Lofoten.
Skreien er en utmerket råvare til mange spennende retter. Det muskuløse, hvite kjøttet flaker seg delikat når det er tilberedt. Skreien kan både stekes, bakes og dampes.
Til denne oppskriften kan du bruke skreifilet eller -loin, som flaker seg fint når den varmebehandles. Rødvinsaus, hvit rotmos og brokkolini er knallgodt tilbehør.
INGREDIENSER (4 porsjoner)
- 800 g skreifilet eller skreiloin
- 2 ss olje til steking
- 1 ts smør
Rødvinsaus:
- 1 stk. sjalottløk
- 0,5 ss smør
- 2,5 dl rødvin
- 0,25 ts tørket rosmarin eller timian
- 50 g kaldt smør
Hvit rotmos
- 250 g sellerirot
- 250 g persillerot
- 250 g pastinakk
- ca. 3 dl melk
- 2 ss smør
TIPS: Om du vil sprøsteke skinnet på skreien, bør du først skrape skinnet godt fra halen og oppover for å fjerne de små skjellene. Skyll godt når skinnet kjennes glatt og alle skjellene er borte. smaker nydelig når det sprøstekes.
SLIK GJØR DU
- Del filet/loin i porsjonsstykker. Dryss stykkene med salt og sett til side i en halv time. Skyll stykkene i kaldt vann og tørk dem godt med tørkepapir.
- Ha alt tilbehør klart før du steker fisken. Finhakk sjalottløk og ha den i en liten kjele. Fres den i smør på middels varme til den er myk og blank.
- Hell i rødvin og la den koke inn til det halve. Hell i kraft og tilsett timian eller rosmarin. La det koke inn til det er igjen ca. 2 desiliter. Sil sausen og klem ut så mye du kan av løken. Ha sausen tilbake i kjelen.
- Del smøret i små terninger og visp det inn i sausen. Smak til med salt og pepper. Hold sausen varm til servering. Sausen må ikke koke etter at smøret er vispet inn.
- Skrell sellerirot, persillerot og pastinakk og del i biter. Ha dem i en kjele og hell på melk til det akkurat dekker. Kok rotgrønnsakene helt møre. Hell av og ta vare på melken. Mos rotgrønnsakene. Bland inn smør og den varme melken til du har en fin og luftig konsistens. Smak til med salt og pepper.
- Mos rotgrønnsakene. Bland inn smør og litt av den varme melken til du har en fin og luftig konsistens. Smak til med salt og pepper.
- Varm en stekepanne til middels høy varme og tilsett olje. Krydre skreistykkene med litt salt og pepper og legg dem i pannen med skinnsiden ned. Stek i 6-8 minutter, avhengig av tykkelsen på stykkene.
- Ha smøret i pannen og snu skreistykkene forsiktig. Stek videre i et par minutter. Øs det varme fettet over stykkene under stekingen. Fisken er ferdig når du ser at den begynner å flake seg.
- Fordel rotmosen på varme tallerkener og legg på den stekte skreien. Ha litt saus rundt og legg på grønnsakene. Server resten av sausen ved siden av.
Ordet skrei kommer fra det gammelnorske ordet skrida, som betyr å vandre eller skride fremover. Fra det kalde, klare Barentshavet kommer gyteklar torsk innover mot norskekysten.
Aktuelle butikker
Butikk | Beliggenhet | Åpningstider | Kontaktinfo |
---|---|---|---|