Lussekatter
13. desember er Luciadagen, og lussekatter hører med til alle små og store barns Lucia-feiring. Inviter til fest og nyt smaken av deilige lussekatter.
INGREDIENSER
- (1 porsjon gir ca. 30 lussekatter)
- 200 g smør
- 5 dl melk
- 50 g gjær
- 0,25 g safran
- ca. 1 ts salt
- 2 dl sukker
- 2 stk. egg
- ca. 15 dl hvetemel
- 1 stk. egg til pensling
- 2 ss rosiner til pynt
SLIK GJØR DU
- Ha mel, sukker og salt i en bakebolle. Rør det raskt sammen. Hold gjerne tilbake 1 dl mel, som du kan tilsette senere om deigen blir for klissete.
- Visp sammen melk og egg. Bruk romtempererte råvarer eller varm forsiktig opp blandingen til 25-30 °C. Smuldre gjæren i melkeblandingen, og rør til den er helt oppløst. Bruker du tørrgjær kan den tilsettes i bollen med det tørre.
- Tilsett safran i melkeblandingen, og rør godt slik at melken får en fin, gul farge.
- Ha melkeblandingen i bollen med det tørre, og elt i 5-10 minutter på lav hastighet til deigen samler seg og slipper bollen litt. Er deigen veldig klissete kan du tilsette resten av melet.
- Ha romtemperert smør i terninger, og elt til deigen er smidig og har en blank, fin overflate, ca. 10 minutter. Ta gjerne "glutentesten" mot slutten av eltingen. Strekk i deigen - føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.
- Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, 1 - 1,5 time.
- Ha deigen på melet bakebord. Trill tynne pølser og form dem til lussekatter – se bildet for inspirasjon. Bruk litt mel på kjøkkenbenken til utbakingen dersom nødvendig.
- Pynt med rosiner. Legg baksten på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under et klede i 15–20 minutter. Pensle med egg.
- Stek lussekatter midt i ovnen på 225 °C i 8–10 minutter, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.
God Santa Lucia feiring!
Alle bilder og oppskrifter er hentet fra matprat.no