Kjell Raymonds fantastiske lammeburgere

Mann i uniform fra Bunnpris & Gourmet på AMFI Alta
Kjøpmann Kjell Raymond Nygård, Bunnpris og Gourmet.
Spisskummen
Lammekjøttdeig
Lammeburger med Tzatziki
Lammeburgere med spisskummen og hvitløk.
Tzatziki
Glass med syltet rødløk
Ovnsbakte grønnsaker
Ovnsbakte grønnsaker, Tztziki og syltet rødløk.
Mann med ferskt kjøtt i uniform fra Bunnpris & Gourmet på AMFI Alta
Matentusiast Kjell Raymond Nygård.

Høsten er tid for lam! Her får du Kjell Raymonds beste oppskrift, på saftige, deilige og hjemmelagede lammeburgere med spennende smaker.

Høstens mest smakfulle mateventyr

Høsten er tid for fantastiske råvarer, med grønnsaker i sesong og ikke minst så får du det ferskeste lammekjøttet på denne årstiden.

Vi er så heldige at vi har Kjell Raymond som er en skikkelig matentusiast, på AMFI Alta. Han er kjøpmann på Bunnpris & Gourmet, men er utdannet kokk i bunnen og har en ekte lidenskap for gode råvarer! Nå har han, raus som han er, delt en av sine beste oppskrifter på saftige lammeburgere som er enkle å lage hjemme.

Oppskrift på saftige lammeburgere med Tzatziki syltet rødløk og ovnsbakte grønnsaker

LAMMEBURGERE

Beregn 200 gram kjøtt pr. person. Oppskriften er beregnet for 4 personer.

  • 800 gr kvernet bogkjøtt av lam
  • 1 ts spisskummen.
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts løkpulver
  • 4 fedd finhakket hvitløk
  • Noen kvaster hakket bladpersille
  • Smak til med salt og pepper
  • Hamburgerbrød og beteblader til servering

Slik gjør du:

  1. Kvern kjøttet med en kjøttkvern, kjøkkenmaskin evt. finhakk kjøttet med en god kniv.
  2. Ha i krydderet og bland godt.
  3. Form burgerne med hendene, og stek på høy varme i ca. 30 sekunder på hver side, til de har fått en gylden farge.
  4. Sett burgerne på et stekebrett, og stek i ovnen på 170 grader til en kjernetemperatur på 62 grader. Bruk gjerne steketermometer. (Burgerne har en rosa kjerne ved 62 grader)
  5. Ta ut burgerne og la de hvile i ca. 5 minutter. Burgerne vil ha en kjernetemperatur på ca. 65 grader etter hvil.

TIPS!

  1. Kjell Raymond anbefaler å bruke hendene til å blande kjøttfarsen med, da dette gir best kontroll på konsistens. Kjøttfarsen skal ikke bli for kompakt.
  2. Ikke bruk filetstykker eller det reneste kjøttet, da dette har for lite fett i seg for å gi et godt resultat på burgerne. Fettet i kjøttet bidrar til å binde burgerne, slik at de ikke blir for løse.

TZATZIKI

Oppskriften er beregnet for 4 porsjoner

  • 3 dl gresk yoghurt
  • 1,5 stk. agurk
  • 0,5 ts salt
  • 2 båt hvitløk
  • 0,5 ts nykvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Riv slangeagurk på et rivjern og dryss på salt. La det trekke 5-10 minutter, og press ut vannet.
  2. Bland agurk sammen med finhakket hvitløk og yoghurt. Smak til med nykvernet pepper.

TIPS!

Skrell av noe av det ytterste skallet på agurken, for en mykere og mer kremete konsistens på Tzatzikien.

OVNSBAKTE GRØNNSAKER

  • Grønnsaker etter eget ønske
  • Løk og hvitløk etter eget ønske
  • 1 sitron
  • Olivenolje
  • 1-2 ss honning
  • Salt og pepper
  • Evt. urter etter eget ønske.

Slik gjør du:

  1. Bruk det du ønsker av sesongens grønnsaker, etter ønsket mengde. Vi har brukt rotgrønnsaker som er i sesong som gulrot, sellerirot, pastinakk og beter.
  2. Skjær opp grønnsakene i passe biter med jevn størrelse, slik at de blir møre på samme tid.
  3. Grovhakk løk og hvitløk
  4. Bland grønnsaker, løk, hvitløk og eventuelt urter på et stekebrett
  5. Ha over olivenolje, salt og pepper og bland godt.
  6. Ta av det ytterste sitronskallet med en zester, evt. bruk en rasp. Det er viktig at du kun tar av det gule skallet, og ikke noe av det hvite som er under skallet.
  7. Press ut saften av sitronen, og bland inn i grønnsakene
  8. Ha honning over grønnsakene, slik at de får en karamellisert overflate under stekingen
  9. Avslutt med å strø over sitronzest.
  10. Bak i ovnen på 170 grader til de har blitt møre.

SYLTET RØDLØK

Oppskriften er beregnet for 4 porsjoner

  • 2 stk. rødløk i skiver
  • 1,5 dl vann
  • 1 dl sukker
  • 0,5 dl eplecidereddik
  • 0,25 ts hel pepper
  • 0,25 ts sennepsfrø

Slik gjør du:

  1. Kok opp vann, sukker og eddik i en kasserolle. Legg i rødløk, pepperkorn og sennepsfrø når sukkeret har løst seg opp.
  2. Kok opp, trekk kasserollen av platen og avkjøl.
  3. Løken blir best om den får stå og utvikle smak en stund. Skal du oppbevare løken lenge, kan du fylle den på rene glass og helle på lake til det dekker. Skru på lokk og oppbevar kaldt. Løken er holdbar minst to uker i kjøleskap.

MONTERING

  • Grill gjerne hamburgerbrødene litt, slik at de får en gylden farge, evt varm de litt i ovnen. Pensle gjerne brødene med litt urteolje på innsiden før de grilles.
  • Legg noen beteblader på hamburgerbrødet, ha deretter på Tzatziki før du legger på den ferdige lammeburgeren. Topp med syltet rødløk, og avslutt med toppen av burgerbrødet.
  • Serveres sammen med ovnsbakte grønnsaker.

Vel bekomme!