Høstmoten til dame – 5 stylingtips for en trendy høst

Dame smiler iført lys rosa kåpe og solbriller på gata med kaffe i hånda.
Høstens kåpe kan gjerne være rød eller rosa!
Damemodel på catwalk kledd i hvit skjorte, blazer, blå lang kåpe, hvite bukser og sorte sko.
Gatefoto av dame med langt hår, lang beige kåpe, sort topp, jeans og sorte boots.
Damemodell på catwalk kledd i hvit skjorte, blazer, blå, lang kåpe, hvite bukser og sorte sko. / Avslappet, men stilig look er helt i tråd med høstens trender. Foto: Launchmetrics

Høstmoten 2023 for damer: Ekstra lange kåper, rutete drakter, innslag av lysegult, beige og knallrødt! I høst skal detaljene få skinne, og gjerne i slangeskinn.

De siste årene har tidløse og klassiske plagg tatt større og større plass i motebildet. Vi har sett mye klær i naturlige materialer og anvendelige fargetoner, med skreddersømmer og klassiske snitt som kan vare sesong etter sesong.

Denne høsten er det imidlertid lov til å tilføre litt spenning i det klassiske og trygge.

Vi spurte stylist og moteredaktør i Elle, Caroline Skjelbred, om hvilke trender som kan sprite opp høstantrekket.

– Høstens motebilde er fylt med klassiske elementer, men har også mange spennende detaljer. Lengden på kåpen er ekstra lang, skjerfet er ekstra stort, blazeren har skulderputer eller innsvingt midje, forteller hun.

– Stilen som dominerer spiller på det ekte i livet. Styler du en hettegenser i kombinasjon med litt bustete hår og en leggings, så vips følger du en av høstens store trendlooks. En befriende og deilig trend!

Så la oss holde det ekte og møte høsten med rufsete hår og store jakker. Ispedd et og annet rutete, noe med slangeskinnsmønster og rødt – masse rødt. Her er stylistens beste tips til høstgarderoben i 2023:

Damemodel på catwalk kledd i dongerijakke, skjorte og jeans, med belte i livet og pumps.
Gatefoto av dame med langt lyst hår, blå kåpe, jeansskjorte og jeans.
Damemodel på catwalk kledd i dongerijakke, skjorte og jeans, med belte i livet og pumps. / Denim, denim, denim, i år kan vi ikke få nok. Foto: Launchmetrics
Damemodell på catwalk i sorte støvletter, grått skjørt, rød genser og gul frakk med slangeskinnmønster.
Fashion gatefoto av dame med langt hår, sort skinnjakke, blått skjørt med slangeskinnmønster, chunky sko og liten grønn veske.
Slangeskinnmønster sørger for en rocka look. Foto: Launchmetrics

Tidløst fra topp til tå

Stylisten kaller denim selve «limet» i den moderne garderoben, og det med god grunn. Denim er en like slitesterk trend som det er et slitesterkt materiale, og i år har vi sett ekstra mye denim i motebildet.

– Denim er ikke lenger forbeholdt det hverdagslige og kjedelige. Hvis du ennå ikke har skaffet deg det trendy, lange maksiskjørtet, så er et skjørt i denim et bra høstkjøp. Det fungerer utmerket med strømpebukser under!

Eventuelt bør du gå for en stor og romslig jeans. Stylisten forteller at det var flust av oversized jeans som spradet ned catwalken på høstens visninger.

Tips!

Har du lyst til å sprite opp denimantrekket eller et annet klassisk antrekk, er det slangeskinnsmønter du bør gå for, skal vi tro stylisten: – Slangeskinnsmønster er en trend vi ser på tilbehør, og det gir en kul høstlook. Slangeskinnsboots må være høstens hotteste tilbehør!

Fashion gatefoto av dame med langt lyst hår, lysegul kjole, brun veske og burgunder kåpe over armen.
Den lysegule fargen er nydelig i kombinasjon med burgunder. Foto: Launchmetrics

Fresh gul

Årstidene kommer og går, og det gjør trendfargene også. I år er det spesielt én farge som kommer tilbake og lyser opp i høstmørket.

– Lysegult har en skikkelig renessanse denne sesongen, og er et friskt innslag i en beige og grå garderobe! Det er litt 90-talls og veldig fresht!

Siden den er så mild og delikat, er lysegult en enkel farge å style med andre farger. Du kan bruke den til å sprite opp et svart eller grått antrekk, men vil du se ekstra stilig ut, bør du kombinere den med beige, råder stylisten.

– Høstens lysegult og vårens naturfarger er en trendkombinasjon vi kommer til å se mye av, sier hun.

Tips!

Er du ikke så glad i å bruke sterke farger, er lysegul en gave av en trendfarge! Sprit opp antrekket med en lysegul skjorte istedenfor den vanlige hvite eller blå. Eventuelt kan du velge et lysegult tilbehør, enten et stort skjerf eller en veske.

Damemodell på catwalk med rutete dressjakke, bukse og vest.
Høsten blir litt varmere iført en stor 80-talls blazer. Foto: Launchmetrics

Rutete power

På 70- og 80-tallet ble kvinner mer og mer deltagende i arbeidslivet, noe som førte til at store blazere med skulderputer, samt dresser og drakter med maskuline snitt fylte motebildet.

Den såkalte «power dressing»-trenden er nå tilbake, forteller stylisten, og hun foreslår å gå for rutete mønster på drakten:

– Ruter får et stort «comeback» denne høsten. Rutete skjørt i kombinasjon med en rutete blazer stylet med en enkel pologenser eller en bluse er «power dressing» på høyt nivå!

Ruter kan også kombineres med en mer punkete stil.

– Tenk Vivienne Westwood og 80-tallet. Ruter i klassisk rødt og grønt stylet med rampete nagler.

Tips!

Skal du gå til innkjøp av en ny blazer, kan du velge en større størrelse enn du pleier. Ikke bare vil du få plass til en stor ullgenser under, at den er oversized vil også gi antrekket ekstra «power».

Damemodell på catwalk med skjerf rundt hodet, teddyjakke, hvitt skjørt og sorte sko.
Hold varmen med en teddyjakke denne sesongen. Foto: Launchmetrics

Loddent innslag

En høsttrend som er like sikker som at trærne mister bladene sine, er lag-på-lag-trenden, og denne høsten er intet unntak.

– Trendbildet denne sesongen er som laget for et nordisk klima, med mye fokus på lag-på-lag, forteller stylisten. Hun foreslår at du kler deg i jeans fra topp til tå med hettegenser og en stor, lang kåpe over.

– Eller bruk en tykk strikket pologenser til et denimskjørt, og style det med en varm saueskinnjakke over. Det blir det perfekte høstantrekket!

Ifølge stylisten er det nemlig to jakker som gjelder i høst: den oversizede saueskinnsjakken og den lange kåpen.

– Kjærligheten til lodne tekstiler fortsetter i trendbildet, og teddy er en skikkelig høstvinner. Ikke bare holder dette materialet deg varm, men også supertrendy!

Tips!

Skal du bare velge ett trendplagg denne høsten, er kåpen et sikkert valg.

– Denne høsten ønsker man seg en knallrød kåpe! Eller en klassisk svart – og da gjerne ekstra lang.

Dame med blått skjerf, rød lang kåpe, blomstrete kjole og sorte sko går på gata.

Rødt og rosa

Selv om duse og nøytrale naturfarger dominerer, har noen sterke farger fått slippe til. I høst er det spesielt rødt, grønt, knallrosa og koboltblått som bør supplementere naturfargene i garderoben din.

– Rødt er den store trendfargen, enten som element i et antrekk eller som ton-i-ton helrødt.

En enda mer vågal måte å bruke rødt på er å kombinere den med rosa.

– Dette er en utrolig leken og lekker fargekombinasjon! Gå enten for lyserosa pasteller i kombinasjon med tomatrød, eller for sterk rosa i kombinasjon med signalrødt. Den perfekte «se og bli sett-looken»!

Tips!

Skal du bare velge ett trendplagg denne høsten, er kåpen et sikkert valg.

– Denne høsten ønsker man seg en knallrød kåpe! Eller en klassisk svart – og da gjerne ekstra lang.

Vil du vite mer om trendene høsten 2023? Da kan du kose deg med disse artiklene: