Fem morsomme inneaktiviteter til vinterferien

Jente som leser bok på gulvet i sitt hjemmelagde telt i stua
Far og datter som leser bok på kvelden under et hjemmelaget telt i stua.

Gjør vinterferien ekstra innholdsrik ved å lage hinderløype med teip eller hytte midt i stua. La deg inspirere av våre fem forslag til morsomme inneaktiviteter.

Selv om det finnes en haug av uteaktiviteter barna kan gjøre i vinterferien, er det noen ganger deilig å bare være inne. Det skader imidlertid ikke å ha noen inneaktiviteter i bakhånd, da barna fort kan bli rastløse i løpet av uken. Med våre fem forslag til inneaktiviteter blir ferien alt annet enn kjedelig!

Tips!

Ta gjerne del i barnas aktiviteter, så blir det en hyggelig dag for hele familien.

Lage hytte med puter og tepper

Barn elsker å bygge hytte, så hvorfor ikke lage den inne? La barna bruke det dere har av puter og pledd, og bygg et koselig krypinn sammen midt i stua. Her kan barna kose seg med både tegning eller annen lek.

Slik gjør du

Start med å finne frem noen bord og stoler og tre et formsydd laken over møblene. Bruk deretter det dere har av puter og pledd for å gjøre det ekstra lunt og koselig inni hytta. Kanskje har barna noen bamser eller andre leker de også vil ta med seg inn? For å sette stemningen kan dere henge en enkel lyslenke i taket – da blir det ekstra hyggelig å oppholde seg i den lille hytta.

Tips!

Plasser åpningen til hytta mot tv-en i huset, så kan dere ha filmkveld med hele familien. Ta gjerne med dyner og litt snacks for kosens skyld.

Mor og datter som smiler og ler mens de baker på kjøkkenet
Barn som går igjennom en hinderløype laget av maskeringsteip, mens Amfelia-maskot venter ved mållinjen
Hinderløype med teip er en morsom aktivitet for både små og store barn
Utsnitt av liten jente som fargelegger en fisk
Barn som peker på en post it-lapp med bokstaven "L" som er festet til en hvit kommode
La barna lete etter ulike bokstaver som du har skrevet på post it-lapper

Bakedag

Å bake er både gøy og lærerikt for barna – uansett alder! Ikke bare lærer det barna å lese og følge en oppskrift, de får også mulighet til å veie, måle og vurdere mengde.

For at bakedagen skal bli vellykket, kan det være lurt å planlegge litt på forhånd. Et tips er å velge en oppskrift som passer barnets alder og ferdigheter, samt sørge for at alle ingredienser er på plass når dere setter i gang. Bruk gjerne en oppskrift som innebærer pynting til slutt – for eksempel muffins, slik at barna kan bruke sin kreative sans.

Tips!

Sett av tid til å nyte rykende fersk bakst med en kopp kakao. Oppskrift på varm kakao finner du her.

Hinderløype med teip

Trenger du en aktivitet med litt fart i, er denne midt i blinken! Her skal du lage en hinderløype med maskeringsteip (garn går også fint), hvor barna skal komme seg igjennom banen uten å være nær teipen. Du velger selv hvor lang banen skal være, men pass på at du varierer høyden på teipen, slik at barna får både krype og hoppe. Vil dere gjøre det til en konkurranse, kan dere bruke en stoppeklokke for å ta tiden.

Fargeleggingsverksted

Finn frem fargeblyanter og papir, og gjør kjøkkenet om til et morsomt fargeleggingsverksted for de minste. La barna tegne fargerike tegninger på frihånd eller ta i bruk en tegnebok. Butikkene har et bredt utvalg av tegnebøker for både store og små. Er du i det kreative hjørnet, kan du lage dine egne pappfigurer som barna kan fargelegge. I denne artikkelen finner du fremgangsmåte på hvordan du lager de populære figurene «Amfelia og Oskar».

Tips!

Lag et dukketeater med pappfigurene eller bruk det som pynt på barnas soverom.

Bokstavjakt

Bokstavjakt kan gjøres på flere ulike måter, men den enkleste er den hvor du skriver ned alle bokstavene i alfabetet på hver sin post it-lapp. Fest deretter lappene på ulike steder i huset og la barna lete. Her kan du gjerne ta tiden, slik at det blir ekstra gøy for barna som leter. En annen morsom variant er å gi barna et regnestykke og be de hente lappen med riktig svar.